STOLEN: Nicolas Cage i hælene på étbenet skurk

Uanset hvor hjælpeløse film Nicolas Cage forvilder sig ind i, er han the man. Sådan er det. Det står dog ikke helt slemt til med action-krabaten Stolen – en ujævn heist-film med indbygget kidnapning, der er tilpas fjollet til aldrig for alvor at miste pusten. Men nu er det også den ganske habile Simon West, der instruerer – manden bag buldrende brøl som The Expendables 2 og Con Air.

Efter at have siddet 8 år i fængsel for et storstilet bankkup, lukkes Cage ud i friheden. Han vil nu leve på dydens smalle sti, men så let undslipper han selvfølgelig ikke sin fortid. For hans teenagedatter kidnappes af bankrøver-kollegaen Vincent, der nu kræver løsepenge i millionklassen for det forsømte udbytte fra det mislykkedes kup.

En art discount udgave af Taken – bortset fra, at der ikke er noget discountagtigt over en altid cool Cage. Han løber både rundt på taget af biler og bokser plothuller charmerende i jorden, mens han jagter den étbenede skurk. En herlig karikeret bad guy, der ikke tøver med at nakke uskyldige. Han spilles med svingende held af Josh Lucas med fedtet hår og dårlig hud.

Det er dog Danny Huston, der løber med rampelyset – altså når Cage ikke er på. Han er en fornøjelse i rollen som Cage-fascineret FBI-agent, der har dedikeret sit liv til at fange den karismatiske bankrøver. Men uanset hvor meget star quality, der hældes på løjerne, kan Stolen ikke undsige sig at være en actionfilm på det jævne.

Man bliver aldrig følelsesmæssigt fænget, selvom der ihærdigt forsøges med far-og-datter-drama. Det er derimod de delvist vellykkede actionscener, der bærer filmen. Lige fra det indledningsvise bankkup til en heftigt jagt i et Mardi Gras-festende New Orleans.

Men en bumlet plotafvikling og en forjaget finale, der for alvor tester publikums suspension of disbelief er med til sikre Stolen en plads i kassen med andre forglemmelig action-kicks. Men Cage er cool og altid værd at hænge ud med.

Filmen: 3/6

Ekstramateriale, billede og lyd:
Filmen står flot på Blu-ray. Farvemætheden er indtagende og detaljegraden fin. Billedet er dog ikke hele vejen lige veldefineret, men intet der for alvor sætter en kæp i hjulet for ens oplevelse. Lydsporet er ligeledes mere end hæderligt og leverer bulder, brag og replikker klart og overbevisende. Desværre begrænser ekstramaterialet sig til en ’behind the scenes’-feature, der mest af alt er 6 minutters promo med rygklapperi fra de involverede parter (6 min).

Billede: 4/6  | Lyd: 4/6  | Ekstramateriale: 1/6 [tabgroup][tab title=”Stolen | Blu-ray-anmeldelse”]Samlet vurdering: 3/6


Originaltitel: Stolen, USA, 2012
Instruktion: Simon West
Medvirkende: Nicolas Cage, Danny Huston, Josh Lucas, Malin Åkerman m.fl.
Spilletid: 1 time 35 min.
Distributør: Scanbox Vision
Udgivelsesdato: 2. januar 2013[/tab][/tabgroup]