CPH PIX: Sentimental selvtægt og japansk galskab

Der blev serveret intense tæsk og slagkraftig action, da fredagens første film ramte lærredet i en af mine favorit biografer, Empire på Nørrebro. For i den sydkoreanske selvtægtsfilm The Man From Nowhere får den formælte Tae-Sik i den grad brug for sine færdigheder fra en fortid som kampklar agent, da han egenhændigt opsøger de kyniske bagmænd i en narko-ring, der bruger børn til det beskidte arbejde.

En elegant og storladen film, der bl.a. med en heftig ’mand-mod-mand-kamp’ på et diskoteket og det store showdown i bagmandens hybel viste hvordan man iscenesætter adrenalinfyldte øretæver. Men forholdet mellem Tae-Sik og en lille forsømt pige bliver dog for sentimentalt til min smag – specielt når strygerne i den grad kommer på overarbejde. Det er så absolut den voldsomme action, der tager stikket hjem for mig.

Hvad der senere på aftenen ventede i Empires mørke var svært at være forberedt på. For med den vanvittige og vilde japanske Cold Fish synes alt at kunne ske og mere til. Her udvikler mødet mellem to forhandlere af eksotiske fisk sig i den grad uforudsigeligt. Den forsigtige familiefar Shamoto lokkes ind i psykopaten Muratas magtspil og ubehagelig vane at slå folk ihjel, hvis de kommer på tværs af hans forretning.

Det er kort fortalt afsættet for en film, der uden bekymringer kaster sig ud i en ambitiøs og forskruet fortælling, der byder på både maniske seriemordere, galgenhumor og undertrykte instinkter i sin blotlæggelse af syge menneskelige og familiære relationer.

En af de absolut mest suveræne film jeg indtil videre har set på PIX, hvis ikke den bedste. Og så er Denden helt fantastisk som den overstadige Murata – et ubehageligt charmerende og foruroligende bekendtskab, præcis som dette monster af en film.

– Læs mere på PIX om The Man From Nowhere og Cold Fish.