Flere mystiske fænomener med ”Fringe”

Så står den igen på mystiske fænomener og vilde videnskabelige teorier. Jeg har netop set 2. sæson af den spraglede science fiction/crime-serie Fringe. Serien er skabt af manden bag Lost, J.J. Abrams samt Alex Kurtzman og Roberto Orci, som bl.a. har været med til at skrive serien Alias. Det er derfor ikke så underligt, at Fringe er en spændende og opfindsom serie, med idéer der ikke synes at kunne blive vilde nok.

Første sæson sluttede med en cliffhanger af dimensioner – den vil jeg ikke komme ind på her, hvis man endnu ikke er blevet overrumplet af Fringe. Men det var altså med stor spænding, at jeg satte 2. sæson i afspilleren. Kunne idérigdommen fortsætte og hvordan skulle det hele gå for det lille hold af agenter og videnskabsfolk? Og ja, 2. sæson er bestemt også rig på vanvittige påfund og spændende teorier.

– KLIK VIDERE FOR RESTEN AF ANMELDELSEN —>
FBI agenten Olivia Dunham (Anna Torv) må igen holde tungen lige i munden, når de mystiske fænomener tager til og truslen mod menneskeheden vokser. Heldigvis får hun stadig hjælp af den excentriske og geniale videnskabsmand Dr. Walter Bishop (John Noble) og hans søn, den intelligente Peter Bishop (Joshua Jackson), som gemmer på flere uventede hemmeligheder.

Der skal lige køres et par afsnit igennem, inden 2. sæson for alvor tager fart. Igen er der selvstændige episoder og episoder, som mere direkte bygger videre på hovedhistorien om bl.a. de mystiske formskiftere. Selvom et par af de enkeltstående episoder synes en smule som fyld, der ikke bidrager væsentligt til karakterudviklingen eller hovedhistorien, er de stadig virkelig godt skruet. Bl.a. episoden Johari Window om underlige, deforme mennesker er spændende og velfortalt.

Persongalleriet er stadig seriens omdrejningspunkt og med til at gøre episoderne nærværende midt imellem kulørte konspirationsteorier og tidsrejser – også selvom flere episoder er mere plotdrevne end karakterbårne. Specielt træder Walter og Peter Bishop i karakter, hvor deres ikke helt uproblematiske forhold og fortid udforskes. Det er både rørende og interessante portrætter – ikke mindst når deres fortid kommer i spil, som bl.a. i episoden The Bishop Revival.

2. sæson af Fringe er både spændende og legesyg underholdning – ikke mindst i kraft persongalleriet. De må alle tage konsekvenserne af de valg, de træffer og konfrontere deres indre dæmoner – også selvom det gør ondt. Netop det, at serien har denne menneskelige kerne, er vigtig, når der nu skal sluges et par kameler undervejs, hvad angår til tider lige lovligt hurtige løsninger på øjensynligt umulige problemer.

2. sæson holder momentum og udfordrer sæsonen igennem sine karakterer og publikums virkelighedsopfattelse. Fringe-universet bevæger sig i nye, uforudsigelige retninger, så de 23 episoder flyver hurtigt af sted. Jeg venter spændt på 3. sæson.

Ekstramateriale:
Man finder kommentarspor til fire af seriens episoder med folk fra serien og så er der slettede scener samt en række features, hvor man bl.a. kommer tættere på skriveprocessen, skabelsen af seriens mytologi og persongalleriet. Man kommer også med et kig bag scenerne, hvor man ser nærmere på nogle af seriens mange opfindsomme rekvisitter. Et fint supplement til udgivelsen.


Originaltitel: Fringe season 2, USA, 2009.
Instruktion: J.J. Abrams m.fl.
Medvirkende: Anna Torv, Joshua Jackson, John Noble,
Lance Reddick, Blair Brown, Jasika Nicole m.fl.
Spilletid: 925 min.
Udgiver: Warner Home Entertainment.