En rigtig ubehagelig tur i skiliften

Det her er den perfekte film, hvis du skal på skiferie og lige vil have et styk ubehageligt skilifts-traume med i bagagen. For i den simple, stemningsfulde og barske Frozen strander tre skigæster nemlig i en skilift – fortabte, efterladte og overladte til naturens barske rasen og et spinkelt håb om overlevelse.

De to barndomsvenner Joe (Shawn Ashmore) og Dan (Kevin Zegers), samt sidstnævntes kæreste Parker (Emma Bell) er på skitur. De vil lige nå en sidste tur, inden bakkerne lukkes. Men en misforståelse blandt skicentrets ansatte fører til, at liften lukkes og lyset på pisterne slukkes – selvfølgelig inden de tre når toppen.

De er nu fanget langt fra centret og et godt stykke over jorden. Den bidende frost tager til og det er søndag, så skistedet åbner først den kommende weekend. Blandt de sneklædte bjerge kan ingen høre dem skrige. En kold kamp for overlevelse er begyndt, hvor naturen bestemt ikke viser nogen nåde.

– KLIK VIDERE FOR RESTEN AF ANMELDELSEN –>

Frozen er nervepirrende og brutal survival horror, hvor det simple setup udspilles effektivt og nærværende. På papiret kunne det ligne en dødssejler, for kan en film med bare én location, og oven i købet så begrænsende som en skilift være medrivende og skræmmende? Det viser instruktør og manusforfatter Adam Green, bestemt er muligt. Han får så at sige det optimale ud af den simple præmis.

Frozen afvikles nemlig med god balance mellem stilstand, suspense samt brutale og velplacerede plotdrejninger undervejs. Ligesom der serveres stemningsfuld uhygge, hvor billederne af et øde landskab understreger den tiltagende klaustrofobi i liften. Alt udspilles med det karakterdrevne drama i front. For uden det velspillende trekløvers følelsesmæssige rutsjebanetur, ville Frozen ikke have været nær så vellykket.

Jeg var ikke specielt begejstret for Greens retro-slasher, den blodige farvelade Hatchet fra 2006, men med Frozen viser han, at han kan andet end blot at kyle indvolde i hovedet på sit publikum. Han formår også antydningens kunst, den subtile gru og det menneskelige drama – men heldigvis ikke uden at vi lige skal udsættes for et par ret så ubehageligt eksplicitte scener.

Selvom Frozen undervejs også rammer et par skæve toner og scoret til tider bliver lige lovligt sentimentalt, er her trods alt tale om stramt komponeret og nervepirrende skilifts-gys. Filmen er i første omgang kun udgivet på leje-dvd, men den finder nok også snart vej til salgshylderne. Sådan plejer det i hvert fald at være.


Originaltitel: Frozen, USA, 2010.
Instruktion: Adam Green.
Medvirkende: Kevin Zegers, Shawn Ashmore, Emma Bell m.fl.
Spilletid: 89 min.
Udgiver:
SF Film.