De 10 absolut bedste film fra 2019

De 10 bedste film fra 2019: Så har endnu et filmår nået sin ende med op til flere stærke titler i årets løb. Jeg bringer således her min liste med de 10 absolut bedste film fra 2019.

Min top 10 er baseret på de film, der har haft dansk biografpremiere i 2019, hvorfor blandt andet hverken re-premierer tæller med eller festivalfilm fra eksempelvis CPH PIX og Blodig Weekend.

10 – ’Godzilla: King of Monsters’
Der er fuld æde på bombastisk monsteraction i denne monstrøse og vildt underholdende omgang gigantisk-bæst-mod-gigantisk-bæst-film. Det er storslået, flot og dystert. Ja, kærlighed ved første blik.

9 – ‘High Life’
2019 bød på en forførende tur ud i verdensrummet med Claire Denis’ sælsomme science fiction-fortælling om en  far og hans lille baby svævende rundt langt ude i rummet med Robert Pattinson som faderen.

8 – ‘Parasite’
Ok, denne sydkoreanske genrebastard tog sgu lige røven på mig. For ligesom jeg troede, at jeg havde luret den, så tager den et skarpt sving til højre og udvikler sig til en regulær spændingsfilm. Eminent.

7 – ‘Once Upon a Time… in Hollywood’
Quentin Tarantino, Brad Pitt og Leonardo DiCaprio. Ja, et gyldent trekløver, der her leverer en af årets klart bedste og morsomste filmoplevelser med et skønt portræt af drømmemaskinen Hollywood i 1960’erne.

6 – ‘Girl’
Jeg sad dybt berørt tilbage efter at være kommet ind på livet af Lara – en 15-årig ung kvinde, der er født i en drengekrop og kæmper en lavmælt og hård kamp for at finde sin identitet og plads i livet.

5 – ’The Favourite’
Jeg er vild med den græske instruktør Yorgos Lanthimos’ film – ikke mindst dette sorthumoristiske kostumedrama med Olivia Colman, Emma Stone og Rachel Weisz dynamisk i front for eskapaderne.

4 – ’Den Gyldne Handske’
Det stinker af råddenskab, triste skæbner og brune bodegaer i tyske Fatih Akins både væmmelige, tragiske og ulækre, men også overraskende morsomme seriemorderfilm ‘Den Gyldne Handske’. Jeg elsker det.

3 – ‘Joker’
En intens og konstant nærværende Joaquin Phoenix har påtaget sig opgaven som klovnen, der i den dystre film lyder det borgerlige navn Arthur Fleck. En mand, som bestemt ikke er rask i hovedet. Formidabel.

2 – ’Us’
Jordan Peele rev mig rundt i manegen med ’Get Out’. Nu har han så gjort det igen med dobbeltgænger-gyset ’Us’. Virtuost instrueret og urovækkende eksekveret genrebastard, der tåler flere gensyn.

1 – ’Midsommar’
Ari Asters ’Hereditary’ er en af dette årtis absolut bedste gys. Med ’Midsommar’ gør instruktøren det igen. Denne gang i fuldt dagslys, hvor et ellers idyllisk Sverige forvandles til det rene vanvid. Vidunderligt!