Den franske ‘Les Misérables’ er spædstig socialrealisme

Biografanmeldelse: Med det franske drama, der udvikler sig til en regulær spændingsfilm, leveres der en både brutal, intens og nuanceret miljøskildring af de skramlede ghettoer i Paris. Man kommer så at sige med på begge sider af hegnet, nemlig i et ganske gribende, medrivende og engagerende portræt af både betjente og beboeres liv.

Det hele starter ellers godt. Paris er på den anden ende i en glædesrus over Frankrigs nyvundne VM-titel. Men lykken varer bestemt ikke ved, hvilket snart går op for mig og de medvirkende. Man kommer nemlig her med ind i bilen hos tre betjente, der patruljerer som urørlige eneherskere i gaderne. Særligt den ene af de tre mænd er ekstra ubehagelig og magtliderlig.

Det er ubehageligt at være vidne til hans chikane af uskyldige beboere – både grundet behandlingen af beboerne, men også grundet den nyankomne betjent Stéphane, der ligger under for gruppepres hos de to garvede kollegaer. Ja, dynamikken mellem civile og politiet er betændt og bliver det kun endnu mere, efterhånden som jeg føres ind i filmens rå realisme.

For spændingerne mellem ordensmagten og beboerne ulmer med et uundgåeligt oprør som følge. Én begivenhed sætter dog for alvor gang i gaderne på intens og uforudsigelig vis. Hvad præcis plottet her gemmer på, vil jeg ikke afsløre – ligesom jeg heller ikke vil komme nærmere ind på handlingen. Blandt andet også fordi, at filmen i høj grad lever af sin miljøskildring.

Her kommer man således med ned i gaderne, hvor flokken af børn leger, mens de voksne kæmper med både politiet, livet og hinanden. Der hersker her et råt hieraki – både ghettoens beboere imellem, men så absolut også mellem politiet og de civile samt betjentene imellem. Det er en fødekæde, det er hårdt for alle at være en del af. Opslidende, uforudsigelig og farlig.

‘Les Misérables’ er ganske enkelt et velspillet stykke socialrealisme tilsat nervepirrende spænding, der for alvor sitrer i filmens sidste tredjedel. Inden da ulmer gaderne på engagerende vis af et kommende oprør, mens jeg bringes fint ind i et miljø, hvis karakterer og omgivelser skildres med både nerve og smerte, troværdighed og intensitet.

‘Les Misérables’ får 4 ud af 6 stjerner:

‘Les Misérables’ har biografpremiere den 2. januar 2020.