Pixars ‘Elementært’ er vittig, veloplagt og visuelt vidunderlig

Biografanmeldelse: Det er ikke nemt at være Ilena. Hun kæmper med at skulle leve op til sine forældres forventninger om at overtage deres forretning, når de går på pension. Det er noget, hun er blevet stillet i sigte hele sit liv. Men nu hvor hun er blevet ældre og tiden nærmer sig overtagelsen, begynder en tvivl at nage i hendes baghoved. For er det overhovedet det, hun vil?

Pixars animationsfilm ’Elementært’ handler således om det komplekse forhold mellem en datter og hendes forældre. Det handler om egne forventninger til livet versus andres. Det handler om at finde sig selv og ens vej i livet. Det handler også om den umulige kærlighed. For Ilena, der er af ild, møder nemlig Evan, der er fra vandfolket. Ild og vand går som bekendt ikke helt godt sammen.

Vi befinder også nemlig i den visuelt opfindsomme storby Element City, hvor man udover ild-folket og dem af vand, også finder beboere af jord og luft. Er det mon muligt for disse modsætninger at mødes og måske endda leve i samhørighed? Ikke kun venskabet mellem Ilena og Evan, men også ildfolket og vandfolket imellem?

Det udforskes på morsom og sød vis, mens der kæles for animationen og diverse sjove karakterer, hvor bl.a. den rørstrømske Evan er et muntert bekendtskab. Han er i kontakt med sine følelser, mens Ilena har svært ved at blive klog på sine – end sige at give udtryk for dem. Der er således en fin dynamik mellem det umage par, der bl.a. også udfordrer Ilenas forældres syn på ildfolket.

’Elementært’ er måske nok en smule firkantet fortalt i sine temaer, men bl.a. takket være de engagerende karakterer, kommer der nuancer i spil, som maner til eftertanke. Her er altså tale om en veloplagt fortalt og medrivende tempofyldt historie, der både giver karaktererne plads og personlighed, det uden, at miljøet og de mindre karakterer mister fornøjelig tilstedeværelse.

’Elementært’ er med andre ord en visuelt veloplagt animationsfilm med både sjove og fint nuancerede karakterer, hvor det særligt er engagerende samt momentant rørende at komme ind på livet af særligt det modsætningsfyldte forhold mellem Ilena og Evan, mens også Ilenas ikke helt nemme relation til forældrene er følelsesfint beskrevet.

Filmen kan ses i biografen med både dansk og engelsk tale.

’Elementært’ får 5 ud af 6 stjerner:

’Elementært’ har biografpremiere den 6. juli.