Pixar brillerer atter engang med den musikalske og smukke ’Sjæl’

Blu-ray: Jeg ser altid med stor forventning frem til en ny animationsfilm fra Pixar. Det er der bestemt også god grund til, da de i min optik har stået for nogle af de mest rørende, morsomste og originale animationsfilm, siden de debuterede i spillefilmsformat med ’Toy Story’ i 1995. Siden er det bl.a. blevet til skønne film som ’Monsters, Inc.’, ’Finding Nemo’, ’The Incredibles’, ’Ratatouille’, ’WALL-E’, ’Up’ og ’Inside Out’.

Med deres nye skud på den herlige stamme af film, finder man den sjælfulde, musikalske og morsomme ’Sjæl’, der nu udkommer på Blu-ray her i landet. Filmen følger den talentfulde jazz-musiker Joe, der dog desværre endnu ikke har opnået den musikalske succes, som hans talent ellers spiller op til. Men en dag støder han ind i sit livs chance for at spille på en af de bedste jazzklubber i New York.

Skæbnen vil det dog hverken værre eller bedre end, at den elskelige drømmer Joe ved et uheld ender i det såkaldte ”før-livet”. Her slåer han sig sammen med sjæl 22, der i er lidt af en outsider selv. Nu gælder det således for Joe om at vende tilbage til sit liv på Jorden, så han her kan forløse sit musikalske potentiale, inden det er for sent. Men alt går naturligvis let på Joe og sjæl 22’s rejse – langt fra.

Mere af filmens plot vil jeg ikke afsløre her, men jeg kan love så meget som, at det bliver en både sjov, original og eftertænksom rejse for den umage duo, hvor blandt andet også nogle af livets helt store og eksistentielle spørgsmål bringes i spil på legende fin vis, mens også filmens visuelle side i den grad beriger mine øjne med både indtagende detalje grad, flot udfolde de scener og ikke mindst en musikalsk forførende forening af billede og lyd.

’Sjæl’ er både skrevet og instrueret af manden bag bl.a. også de i min bog ligeledes aldeles fremragende animationsfilm ’Up’ og ’Inside Out’, nemlig Pete Doctor. Det brænder i den grad også igennem i ’Sjæl’, der er besjælet med samme fine sans for veloplagt historiefortælling med fin dramatisk klangbund, der både trækker på de helt store følelser og de fint afstemte grin. Ja, jeg kan altså kort fortalt i den grad kun på det varmeste anbefale ’Sjæl’.

Blu-ray-udgivelsen af ’Sjæl’ byder endvidere på en omgang ekstramateriale, hvor man således har mulighed for at dykke videre ned i filmen. Blandt andet finder man her forskellige featuretter, der giver et nærmere kig på blandt andet karakteren Joe, videre til helt oplagt netop filmens lyd og musik samt en række af verdens største jazzmusikere. Desuden medfølger også et kommentarspor, der giver endnu mere indsigt i filmen.

’Sjæl’ udkommer på Blu-ray og dvd den 12. april 2021.