En vildt gnaven Lance Henriksen stjæler billedet i ’Falling’

Biografanmeldelse: Det er to vidt forskellige verdner, der støder intenst sammen i far-søn-dramaet ’Falling’, der er Viggo Mortensens instruktørdebut, mens han også har forfattet filmens sprudlende manuskript. Han spiller desuden selv sønnen John, hvis liv clasher hårdt med faderen Willis – spillet med konstant nerve af den 80-årige Lance Henriksen. Han stjæler billedet.

For da den konservative far, som er af den gamle skole, hvor en kvinde står i køkkenet og en mand går på jagt (groft sagt), kommer på besøg hos sin homoseksuelle søns familie i Los Angeles, bliver det starten på næsten intet andet end dramatiske sammenstød ham og familien imellem. Willis er nemlig mere end gnaven, fordomsfuld og i grunden et rigtigt ubehøvlet svin, det er svært at finde empati for.

Men den måske nok meget lidt elskelige Willis og hans mange spydige stikpiller, bliver ofte også så grotesk ubehøvlet, at smilet indfinder sig hos mig. Fint balanceret med alvoren. John og hans partner Erics adoptivdatter har dog et noget mindre problemfyldt forhold til sin farfar, hvor der således sniges noget varme og skrøbelighed ind i den ellers hårde og kyniske far.

Willis døjer også med hukommelsessvigt, mens han undervejs i filmen nuanceres. Blandt andet netop i Lance Henriksens meget fint intime spil, der med sit ansigt kan veksle fra det helt indebrændte til det milde i næste nu. For hvorfor opfører han sig i grunden som et dumt svin uden hverken filter eller situationsfornemmelse? Det er noget af det, fortællingen blandt andet også engagerende dykker ned i.

’Falling’ er altså også et portræt af en aldrende mand, men dog mest af alt et drama om det svære forhold, der kan være mellem far og søn, hvor der filmen igennem krydsklippes til Johns barndom og oplevelser med sin dengang unge far og mor. Det giver en fin dramatisk klangbund og bedre forståelse af nutiden og forholdets knaster, hvor både vrede, jalousi og en higen efter kærlighed har fornemme pladser.

Jeg må dog bestemt ikke glemme Viggo Mortensens meget fine og velbalancerede portræt af en søn, der i den grad bliver testet på tålmodigheden og hvor meget lort, man egentlig skal tolerere fra sin far. ’Falling’ er kort fortalt et velspillet samt både vittigt og vredt skrevet drama, hvor Lance Henriksen stjæler billedet med et både bistert og momentant skrøbeligt portræt af en mand i sit sene efterår.

’Falling’ får 4 ud af 6 stjerner:

’Falling’ har biografpremiere den 5. november.