Klovnerierne forstummer i den undeligt usjove ‘Klovn the Final’

Kloverier på Blu-ray: Hvordan står det så til i Frank Hvam og Casper Christensens akavede Klovn-land? Jo, desværre ikke videre godt. Med deres nye og tredje film, ’Klovn the Final’, er den umage duo atter tilbage – og det for sidste gang – hvis man altså kan stole på det. Det håber jeg dog på, for der er ikke meget mere at komme efter denne gang. Desværre.

Det er ellers ikke fordi, der som sådan ikke er langt op til både drama og pinligheder. Frank fylder nemlig 50 år – ja, han er nu en midaldrende mand med problemer. For hans hustru Mia pønser på at lade sig skille. Det går med andre ord ikke skidegodt for Frank. Derimod er der som altid fart på Casper, der har inviteret Frank til Island på herretur. Så hvordan mon det nu skal gå?

Der forsøges her bundet sløjfe på filmfølgetonen med ‘Klovn the Final’ – det med flere referencer til særligt den første film, hvor flere af de samme jokes synes mere genbrugte og slappe end nye og friske. Øv. Det samme kan siges om filmen helt overordnet. Det er de samme mekanismer, der trækkes på som kun er blevet alt for forudsigelige denne gang.

Ja, den akavede komedie synes mest af alt som et vagt og desværre ikke videre morsomt ekko af fordoms storhedstid. Hvor særligt den første film, ‘Klovn the Movie’ og ikke mindst serien, som filmene udspringer fra, stadig står stærkt. Men nu skal jeg ikke sammenligne denne nye film med forgangne klovnerier. Problemet er ganske enkelt, at fjollerierne her synes delvist forcerede.

Jeg tror ikke på mange af de plottråde, som fortællingen går nedad – mens også selve filmens hovedpræmis nærmest hiver alt momentum ud af løjerne i filmens første del. Jeg vil dog ikke her afsløre hvorfor, andet end jeg vil sige, at Islandsturen ikke helt går som forventet. Så nu må Frank altså ransage sit liv, forholdet til sin søn og særligt Mia, der er på vej væk.

Der er midtvejskrise og forsøg på den klassiske Klovn-komik med pinlige forviklinger, dumme løgne og akavede optrin, der bare her sættes forceret op, så punchlinen altså rammer fladt og ikke videre morsomt. ‘Klovn the Final’ halter kort fortalt efter sine egne vittigheder, mens dramaet mellem Frank og Mia aldrig får pondus. Ja, lad nu dette være sømmet i Klovn-kisten.

‘Klovn the Final’ udkommer på dvd og Blu-ray den 7. maj 2020.