Der er svulstigt schwung på de brølende bombefly i krigsfilmen ‘Midway’

Biografanmeldelse: Den tyske instruktør Roland Emmerich er blandt andet kendt for sin hang til store eksplosioner og total destruktion. Tænk blot på film som ‘Independence Day’, ‘The Day After Tomorrow’ og ‘White House Down’. Nu er han tilbage med flere eksplosioner. Denne gang dog ikke i fiktionenes verden, men med en film baseret på virkelige hændelser under 2. verdenskrig.

Vi kommer med krigsfilmen ‘Midway’ nemlig med tilbage til de voldsomme kampe til vands og ikke mindst i luften. For seks måneder efter de tragiske hændelser under angrebet på Pearl Harbor, hvor japanerne sendte amerikanerne til tælling, må de overlevende piloter og andet mandskab igen gøre klar til et afgørende slag i krigen. Denne gang udspillet på Stillehavets store vidder.

Det er igen japanere mod amerikanere. Vi følger her de amerikanske piloter og mændene i maskinrummet, der forsøger at forvalte krigsstyrken rigtigt og knække japanernes kode, så de kan finde ud af, hvor de sætter deres velsmurte krigsmaskine ind næste gang. Det bliver – som filmens titel også lyder – ved Midway, at det sidste, store og afgørende slag skal kæmpes.

Det er bestemt sine steder nogle ganske imponerende, flyrumlende og medrivende eksplosive bombekampe, jeg her kommer med til. Bombeflyene suser nemlig virilt gennem luften, mens kanonerne fyrer løs fra både fly og de mægtige hangarskibe på det åbne hav. Desværre bliver den menneskeligt dramatiske slagside bombet i stykker af CGI-action og brølenede motorer.

Det er nemlig meget små med mit engagement i de løst optegnede karakterer. Jeg mærker ganske enkelt ikke for alvor, hvad der er på spil – livet, døden og familiens sikkerhed derhjemme. Filmen går nemlig noget i stampe med sine flykampe på flykampe. Det trætter i længden mere end river mig med. Det er en skam, når nu flere action-scener faktisk fungerer.

Mit engagement i menneskene får heller ikke rigtigt en chance, hertil er både manuskriptet for vagt, mens blandt andre en noget stiv Ed Skrein ikke kommer udover kanten med sit kække pilotportræt. Så er der mere autoritet i blandt andre Patrick Wilsons analytiker og Woody Harrelsons admiral. De forbliver dog skitser i en film, der er mere tomme tønder end en reelt medrivende krigsfilm.

‘Midway’ får 3 ud af 6 stjerner:

‘Midway’ har biografpremiere den 7. november.