Raffineret gangster-drama er dødspændende

Nærmest uden at opdage det, var jeg blevet suget ind i det intense krimi-drama Animal Kingdom. For ligesom filmens hovedperson, den 17-årige Josh, lukkes man nærmest med paraderne nede ind i en kriminel families hverdag, der på trods af sit på overfladen rolige væsen sitrer af en nervepirrende usikkerhed.

Efter Josh mister sin mor, bliver han taget under vingerne af sin mormor og tre onkler. Her bliver han en ufrivillig del af familiens brutale liv på den forkerte side af loven og kommer til at spille en afgørende rolle i kampen mellem den kriminelle familie og en betjents ihærdige jagt på at få spærret familien inde. Men hvilken side vælger Josh og har han overhovedet noget valg?

Et i grunden simpelt setup, men afviklet med en nuanceret forståelse for de komplekse relationer i det forrygende ensemble samt et raffineret flair for at opbygge spænding – det uden at ty til drønende action eller et pumpende soundtrack. Her bobler spændingen i selv de mest uskyldige scener, som fx en tur i indkøbscentret. Det er pokkers elegant udført og dødspændende hele vejen.

KLIK VIDERE FOR RESTEN AF ANMELDELSEN–>

En af grundende til at Animal Kingdom er så nervepirrende, hænger bl.a. sammen med at instruktør og manusforfatter David Michôd ikke er bange for at gøre det af med selv centrale personer undervejs. Ingen kan vide sig sikre. Herved opnår han en usikkerhed og intens stemning, som det lykkedes at fastholde filmen igennem. Men det forrygende cast bider sig bestemt også fast.

Her er bl.a. Ben Mendelsohn et i den grad skræmmende bekendtskab som den psykopatiske onkel Andrew, der bag sine mørke øje gemmer på et skrupelløst monster. Også den ellers søde mormor Janine viser sig at være et kalkulerende og kynisk familieoverhoved, der vil gå langt for at sikre sig sine sønners overlevelse – hun leveres isnende ondt af en charmerende Jacki Weaver.

Nej, Animal Kingdom er ikke en gængs omgang gangster-action med veltimede oneliners og coke i store dynger. Her er snarere tale om et fortættet krimi-drama, der roligt, men sikkert sniger sig ind på sit publikum og i den grad bider sig fast. Så hvis man som jeg, bliver fanget af fortællingens afdæmpede, men langt fra ufarlige væsen, venter der en både intens, nervepirrende og tragisk filmoplevelse.

Ekstramateriale, billede og lyd:
Blu-ray-udgivelsen leverer filmen med et flot billede – farverne er veldefinerede, nuancerne indtagende og kontrasterne levende. Lydsiden spiller ligeledes godt med solide niveauer, hvor både dialoger og det labre soundtrack går klart igennem.

Der medfølger en virkelig god ’The Making of’ (99 min.), som kommer godt omkring produktionen, historien og karaktererne. Her er interviews med folkene bag, man er med til prøverne og på settet, hvilket giver et fint og spændende indblik i filmens tilblivelse. Herudover får man et ligeledes interessant og informativt kommentarspor med instruktøren David Michôd (det skal man klikke sig frem til via fjernbetjeningen, da det ikke figurerer på filmens menu).


Originaltitel: Animal Kingdom, Australien, 2010
Instruktion:
David Michôd
Medvirkende:
Ben Mendelsohn, Joel Edgerton, Guy Pearce, Luke Ford, Jacki Weaver, Sullivan Stapleton, James Frecheville m.fl.
Spilletid:
1 time 52 min.
Udgiver:
Scanbox Entertainment