Ærefuld romer sparker liv i sandalen

Okay, det er måske en lidt fjollet overskrift, men helt forkert er det ikke. For sværd-og-sandal-filmen The Eagle leverer både heftig action og smukke scenerier, mens Roms ære forsøges genvundet blandt barbariske krigere bag fjendens linier. Det er underholdende sandal-ramasjang herligt befriet for påklistrede computereffekter – desværre mister historien en smule af sin pondus undervejs.

Vi befinder os i år 140 e.Kr. Den frygtløse officer Marcus Aquila vil genvinde sin families og Roms ære ved at finde ud af hvad der skete 20 år forinden, da en hel legion ledt an af hans far på mystisk vis forsvandt i det fjendtlige Britannien. Sammen med sin slave Esce bevæger han sig derfor ind i ukendt land for genrejse æren og bringe den gyldne ørn tilbage – symbolet på Romerrigets storhed.

Jeg er ikke den store sucker for sværd-og-sandal-film, men The Eagle fangede mig alligevel, bl.a. ved at lade historiens fokus være på Marcus og Esce – deres venskab, forskelligheder og problemer. For selvom Channing Tatum leverer den plagede Marcus både stift og kedeligt, så fungerer modspillet med den langt mere interessante og overbevisende Jamie Bell som Esce fint.

KLIK VIDERE FOR RESTEN AF ANMELDELSEN–>

Desuden byder filmen på mange smukke billeder og storslåede scenerier af det naturskønne Britannien, mens de heftige kampe er intense og holdt ’down-and-dirty’ med kameraet nede i mudderet med blod, sved og slebne sværd. Der er en herlig enkelthed over strabadserne og det giver historien et medrivende nærvær.

Nå ja, og så var det også befriende, at man for en gangs skyld slipper for en tilfældig romance – med mindre man selvfølgelig regner de til tider intense øjeblikke mellem vor to helte med, guess not. Men desværre er den ellers spændende tur ind i det mystiske land ikke lige vedkommende hele vejen og en vis tomgang spores undervejs.

Men selvom The Eagle til tider mister en smule af pusten, så er det et solidt ridt tilbage til en tid hvor begreber som loyalitet, mod og ære blev sat højt. Venskabet mellem det umage par Marcus og Esce er fint fortalt og så er her rigeligt med indtagende scenerier og beskidt action til at opveje filmens slappe perioder.

Ekstramateriale, billede og lyd:
Filmen står flot på Blu-ray, hvor de mange smukke scenerier kommer fint til deres ret med god detaljerigdom og indtagende farver – til tider kniber det dog en smule med at gengive nogle af de mørkere scener, men intet graverende. Lydsporet fungerer ligeledes overbevisende med gode panoreringer og fint afstemte niveauer.

Udover at man får filmen med på dvd, finder man intet ekstramateriale. Igen altså en skuffende dansk udgivelse på dette område, for bl.a. indeholder den engelske udgivelse både et kommentarspor samt en ’Making of’.


Originaltitel: The Eagle, 2011, USA/England
Instruktion:
Kevin Macdonald
Medvirkende:
Channing Tatum, Jamie Bell, Donald Sutherland, Mark Strong m.fl.
Spilletid:
114 min.
Udgiver:
Nordisk Film