CPH PIX 2018: En bizar gamer-komedie og en gådefuld rød kjole

CPH PIX 2018: Så er slutspurten så småt sat ind på dette års udgave af filmfestivalen CPH PIX, der siden den 27. september har indtaget de københavnske biografer med 180 film fra hele verden, videre til både events, talks og visninger on location med mere. Men du kan altså nemt stadig nå at få mange filmoplevelser, da det hele ruller afsted frem til den 10. oktober.

Jeg har selv opholdt mig adskillige timer i biografens mørke under festivalen, hvor jeg siden sidst har set den både vamle samt absurde slacker-og-gamer-komedie ‘Relaxer’ af Joel Potrykus. Her finder man den initiativløse Abbie iklædt intet andet end sine underbukser siddende tilbagelænet i en brun lædersofa i en beskidt lejlighed. Året er 1999, og han gamer løs, da han har taget imod udfordringen ikke at rejse sig, før han har nået den umulige level 256 i Pac-Mac.

En udfordring han tager yderst seriøst. Både timerne og dagen går, mens hans personlige hygiejne går fløjten og alt blot bliver mere og mere klamt. Det er dybt bizart og ret sørgerligt, men også grotesk morsomt efterhånden som udfordringen trækker ud i en fortælling, der er lige ved at gå helt død, inden tredje akt sparker ind med en imødeset og endnu mere bizar drejning.

I den besnærende ‘In Fabric’ spinder den britiske filmskaber Peter Strickland en både enigmatisk, smuk og dragende fortælling om en mystisk rød kjole, der synes at have en vis magt over dem, der bærer den. En visuelt betagende, lydmæssigt legende og fortællemæssigt opfindsom filmoplevelse, der på en gang var både grum, grotesk og gådefuld. Lækkert.

En film, der i høj grad lever af sin form som af sit indhold – af sine mystiske spørgsmål og historiemæssige åbninger, som af sine svar og klare pointer. Så selvom filmen måske nok til tider bliver indhyllet lidt meget i sin visuelle stil, så er formen ganske enkelt engagerende nok forløst til, at jeg sidder med hele vejen gennem den sælsomme historie om den mystiske røde kjole.

Læs også om mine 10 anbefalinger på CPH PIX lige her.