Stum flugt gennem sneen er en træg traver

Der er både en voldsom eksplosion, helikoptere og op til flere våben at finde på det actionfyldte cover til Essential Killing – og så sættes der trumf på ved at kalde flugtfilmen ’et hurtigt actiondrama’. Den kalder jeg sgu lige bullshit på. Det er altså en markedsføring, der ikke stemmer overnes med filmen – ikke at det nødvendigvis er en dårlig ting, men det er dælme et misvisende cover.

Filmen er snarere et mut og intenst afdæmpet portræt af en krigsfanges flugt gennem et goldt snelandskab. Her ytres stort set ikke et ord og ”det hurtige actiondrama” er til at overse. Her foregår den barske kamp for overlevelse i stilhed, hvilket fornemt understreger følelsen af ensomhed, mens ofte stemningsfulde og mennesketomme naturlandskaber omfavner den hårdtprøvede hovedperson.

Egentlig er filmen modig på flere punkter. En ting er den ordløse flugt, en anden er, at hovedpersonen – en intens Vincent Gallo – ikke er den mest sympatiske fyr. Han slår op til flere uskyldige ihjel og det uden at man har fået et indblik i hans baggrund, der kunne give en forståelse for hans adfærd. Der forsøges dog med pastelfarvede flashback til hans fortid, men det lykkedes aldrig at give ham den dybde og dramatiske klangbund, der kunne have gjort ham mere medrivende at følge.

KLIK VIDERE FOR RESTEN AF ANMELDELSEN–>

Blandt andet fordi man ikke kommer ind under huden på hovedpersonen, mister man også hurtigt interessen for hans flugt gennem det ubarmhjertiges landskab. Jeg blev i hvert fald ikke grebet af filmen og dens ellers indtagende rå portræt – selvom Gallo dog i glimt får skudt en smule nuanceret menneskelighed ind i sin rolle.

Der er selvfølgelig også filmens tematiske lag, hvor krigen i Afghanistan danner bagtæppet til det menneskelige drama, hvor Gallos karakter desuden kunne være en terrorist. Men krigen som sådan og hvad den gør ved mennesket, kommer aldrig for alvor i spil. Det forbliver ved halvtamme postulater om det gode og onde i mennesket. Det bliver altså aldrig til en videre nuanceret eller nærværende skildring af et menneske på flugt, men desværre blot en træg traver gennem sneen.

Ekstramateriale, billede og lyd:
Blu-ray-udgivelsen er blottet for ekstramaterie, men billedet er det mest af vejen ganske flot gengivet. Farverne er veldefinerede og detaljegraden fin, men mere mørke scener fremstår en kende flade og billedet er til tider en smule uskarpt. Lydsiden blæser heller ikke ligefrem en omkuld, men den fungerer.

Originaltitel:
Essential Killing, Polen/Norge/Irland/Ungarn, 2010
Instruktion: Jerzy Skolimowski
Medvirkende: Vincent Gallo, Emmanuelle Seigner, Zach Cohen m.fl.
Spilletid: 1 time 29 min.
Udgiver: Atlantic Film