Ryan Gosling snor sig smidigt i intenst politisk spil

Hvad foregår der egentlig bag de lukkede døre, når politikere får aftaler i hus og indtager vigtige poster på deres vej mod toppen – og er det overhovedet muligt at bevare sin integritet og idealisme i den benhårde magtkamp? Med George Clooney i instruktørstolen og som demokratisk guvernør, tages man med bag kulisserne i det spændende politiske drama Kamæleonen.

Som den danske titel indikerer, så kan spillerne på den politiske scene – ikke mindst dem i kulissen – tilpasse sig omgivelserne alt efter hvad der er mest fordelagtigt for at bevare succesen – og jobbet. Ryan Gosling spiller den knivskarpe og dygtige Stephen Meyers, der styrer kampagnen for guvernøren Mike Morris, som kæmper for at blive demokraternes præsidentkandidat.

Morris, der spilles med præsidentværdig gestik af Clooney, er noget så sjældent som en hæderlig politiker. Han vil ikke indgå uldne aftaler, der går imod hans overbevisninger bare for at komme frem i verden. Til at starte med, i hvert fald. For efterhånden som det politiske spil spidser til, bliver der slækket på integriteten og snart ruller en lavine af løgne og intriger, mens knive stikkes i ryggen for et godt ord.

KLIK VIDERE FOR RESTEN AF ANMELDELSEN–>

Her fortælles måske ikke noget nyt, men det velkomponerede manuskript og indtagende cast forløser ubesværet historien om idealismens forfald og det politiske spils dobbeltmoral. Halvvejs tager filmen endog en intens drejning og bliver nærmest til en thriller. Det klæder dramaet og ikke mindst den nervepirrende kamp om magten.

Ryan Gosling leder an som den intelligente, men måske også en smule naive kampagneleder, mens en altid seværdig Philip Seymour Hoffman er den mere drevne kollega. Paul Giamatti er herlig tvetydig som modstanderens højre hånd, Marisa Tomei er en benhård journalist med rundsave på albuerne og en yndig Evan Rachel Wood ender mere eller mindre uskyldigt midt i den stadigt mere kyniske verden.

Kamæleonen har for altså for så vidt ikke en politisk agenda, der taler for eller imod den ene eller anden overbevisning. Det er en fortælling om hvordan bl.a. idealisme, personlige fejl og interne kampe kan tage overraskende drejninger i et spil, man ikke selv kan være herre over, lige meget hvor hæderlig man forsøger at være.

Billede, lyd og Ekstramateriale:
Filmen gør sig yderst godt på Blu-ray. Farverne står overbevisende filmen i gennem, mens også både detaljer og kontraster gengives indtagende. Lydsporet er ligeledes en fornøjelse, om end anlægget ikke just kommer på overarbejde, men det fungerer som det del skal – klart, velbalanceret og med fin bund.

Man finder en portion desværre noget overfladisk ekstramateriale. En feature, der skamroser Clooneys arbejde (6 min.), filmens tilblivelse og afsæt i et Beau Willimons skuespil (7 min.), castet samt mere skulderklapning (6 min.) og om at være politisk vejleder (7 min.). Der en smule mere at komme efter i kommentarsporet med Clooney og medforfatter Grant Heslov. Her gås dog overraskende lidt i kødet på de ellers potente tematikker, mens Clooney med tør humor guider os gennem filmen.

Originaltitel: The Ides of March, USA, 2011
Instruktion: George Clooney
Medvirkende: Ryan Gosling, Philip Seymour Hoffman, Paul Giamatti, George Clooney, Evan Rachel Wood, Marisa Tomei m.fl.
Spilletid: 107 min.
Udgiver: SF Film