’E.T.’ imponerer på fornem genudgivelse

Steven Spielbergs rørende og rynkede rumvæsen-klassiker E.T. the Extra-Terrestrial fra 1982 er netop landet på Blu-ray, så jeg har lige haft et medrivende gensyn med Elliott og hans intergalaktiske ven. En film, der stadig holder her 30 år efter sin premiere. Filmen har desuden fået flot nyt liv med en nyrestaureret billed- og lydside.

Vi har vel alle drømt om at finde et rumvæsen i baghaven, men hvordan ville man mon reagere, hvis det endelig skete? Det er præcis det, der sker for Elliott, da rumvæsenet E.T. ved et uheld bliver efterladt på Jorden. Elliott, hans storebror Michael og lillesøsteren Gertie forsøger derfor nu at hjælpe den lille rummand hjem igen.

E.T. the Extra-Terrestrial er fængslende filmmagi, der med universelle temaer som ensomhed, venskab og familie leverer sit gribende drama – og det uden at blive skinger eller overfladisk i tonen. Her er tale om et på en gang sentimentalt og oprigtigt bevægende drama, hvor man i E.T. får en uimodståelig karakter, der er lige så ikonisk og genkendelig som John Williams smukke score.

KLIK VIDERE FOR RESTEN AF ANMELDELSEN–>

En stor del af filmens styrke består endvidere i det særlige venskab, der opstår mellem E.T. og Henry Thomas i rollen som Elliott. Det er hjerteskærende og relaterbart hele vejen – også selvom her i grunden er tale om en bizart udseende gummidukke. Desuden er resten søskendeflokken med en lille Drew Barrymore og den ældre Robert MacNaughton også med til at give eventyret sin charmerende naturlighed.

Det utrolige og uimodståelige møde med E.T. fortælles desuden fornemt fra børnenes synspunkt, hvor en skilsmisseramt familie som klangbund er med til at gøre dramaet endnu mere nærværende. Ja, forhåbentligt vil filmen fortsat finde plads i manges liv fremover. Så hvis du endnu ikke har mødt E.T., kan jeg kun varmt anbefale filmen, mens fans uden tøven straks bør få fat i denne flotte genudgivelse.

Ekstramateriale, billede og lyd:
Filmen gør sig virkelig godt i denne nyrestaurerede udgave. Billedet er veldefineret, farverne klare og kontrasten solid – og det uden at billedet mister sin filmiske kvalitet. Lydsiden spiller også problemfrit, hvor bl.a. John Williams ikoniske score kommer medrivende til sin ret. En teknisk yderst tilfredsstillende udgivelse. Sådan.

Der medfølger en solid stak ekstramateriale. Her får man en feature, hvor Spielberg taler om sit forhold til filmen og hans tanker bag (13 min.) samt en dokumentar med optagelser og interviews fra produktionen – et virkelig fint kig bag kulisserne (54 min.). Videre er der en spændende ’making of’, der ser tilbage på filmens tilblivelse (38 min.) og endvidere er der nostalgi-trip i et interview med et genforenet cast (18 min.) og så taler Williams i et godt interview om sin musik til filmen (10 min.), mens man i en anden feature følger forberedelserne til repremieren i 2002 (18 min.).

Herudover får man også en fyldig feature, der bl.a. giver et interessant kig på designet af E.T. samt forskellene på den originale film og versionen med computerskabte ”forbedringer”, der blev lavet til filmens tyve års jubilæum – heldigvis er det ikke den version, man finder her, men den originale med både pistoler og ingen computer-”forbedret” E.T. Slutteligt finder man et par slettede scener (4 min.), filmens trailer, et tv-spot og så kan man bladre igennem diverse koncepttegninger og film-stills. Alt i alt et fint, informativt og interessant supplement til filmen.

Læs om Spielberg-film:

’Dødens gab’: dødlækker genudgivelse
’Indiana Jones’: Indys eventyr imponerer på Blu-ray
’War Horse’: Spielbergs krigshest er melodramatisk candyfloss

Originaltitel: E.T. the Extra-Terrestrial, USA, 1982
Instruktion: Steven Spielberg
Medvirkende: Henry Thomas, Drew Barrymore, Robert MacNaughton, Peter Coyote m.fl.
Spilletid: 1 time 54 min.
Distributør: Universal Home Entertainment