Mystisk kærlighedsdrama er smukt vrøvleri

Agnosia er en mærkelig film. Krøllet og svær at finde ud af. Det er både dens styrke, men også dens svaghed. For man bliver tabt flere gange undervejs, alt imens historien skifter retning. Det ene øjeblik magisk thriller, så familiedrama og pludselig en snørklet kærlighedshistorie – men hele vejen smuk og tung af dyster stemning.

Præcist hvad filmen går ud på er svært at opsummere. Men i centrum finder man den yndige Joana (Bárbara Goenaga). Hun lider af en sygdom, der gør, at hun har svært ved afkode hvad hun ser og hører. Omkring hende flettes flere historier, bl.a. hendes families konkurstruede virksomhed og jagten på et mystisk våben, som Joana et sted i sin hukommelse måske har nøglen til.

Det er dog i sidste ende det mørke og interessante trekantsdrama, der tager styringen. For to mænd ønsker begge Joanas kærlighed, men grundet hendes sygdom, kan hun ikke skelne imellem dem. Det hele kompliceres kun yderlige af, at de to mænd har vidt forskellige afsæt for ønsket om hendes hånd.

KLIK VIDERE FOR RESTEN AF ANMELDELSEN–>

Problemet med den ellers fascinerende historie er bare, at den fortælles unødvendigt snørklet, hvorfor både dramaet og karaktererne ikke for alvor etableres. Så selvom filmens dystre miljø er forførende og flot, udelukkes man altså desværre også fra de medvirkende følelsesliv for meget til, at man bliver revet med af dramaet.

Jeg kan godt forstå, at man har valgt at placere titlerne på to andre spanske film på coveret, nemlig de fremragende Pans Labyrint og Børnehjemmet – et dystert eventyr og en atmosfærefyldt spøgelseshistorie. Men Agnosia er altså ikke på højde med disse og matcher kun momentant filmene i stemning og miljø, men desværre aldrig i magisk historiefortælling eller nervepirrende uhygge.

Ekstramateriale, billede og lyd:
Der medfølger intet ekstramateriale udover et par trailere for andre af selskabets titler. Til gengæld står billedet med sine mange smukke scenerier virkelig flot og indtagende, mens også lydsporet er med til at sætte den dystre stemning.


Originaltitel: Agnosia, Spanien, 2010
Instruktion:
Eugenio Mira
Medvirkende:
Martina Gedeck, Eduardo Noriega, Bárbara Goenaga, Jack Taylor, Félix Gómez, Sergi Mateu m.fl.
Spilletid:
1 time 50 min.
Udgiver: Scanbox