Tag en tur tilbage i tiden med den charmerende ‘Mid90s’

Biografanmeldelse: Det kan være svært at vokse op. At finde sig selv til rette i livet. Det har det nok været til alle tider været. Sådan er det også i Jonah Hills spillefilmsdebut som instruktør med den charmerende, engagerende og sine steder rørende ‘Mid90s’. Man følger nemlig her livet for den 13-årige Stevie i 1990’ernes Los Angeles, og hvordan han slås med livet, sin bror og sig selv.

Stevie bor sammen med sin alenemor og aggressive storebror i et hjem, der ikke just emmer af idyl. Moren kan ikke helt holde styr på sine børn, mens storebroderen mopper og er samtidig også voldelig overfor Stevie. Derfor søger han en sommer nye græsgange udenfor hjemmets omklamrende fire vægge. Han bliver nemlig indlemmet i en gruppe af ældre skatere.

Snart bliver en helt ny verden præsenteret for den unge dreng, hvor både fester, cigaretter og alkohol pludselig bliver en del af hans liv – men altså også både skating samt ikke mindst nye venskaber, der stille og roligt folder sig ud i hans nye gruppe af noget ældre drenge. Således lukkes også jeg ind i en vennegruppe, der har sin helt egen tone og hieraki.

Dynamikken er her medrivende og morsom, mens der undervejs i den fint dragende film indfinder sig velafbalanceret alvor. Drengene kommer nemlig – som Stevie – ikke just fra velfungerende baggrunde. Stevies nye liv får dog også konsekvenser for blandt andet det fint beskrevne forhold til den i grunden tragisk ensomme storebror og en mor, der også forsøger at få fod på livet.

Jonah Hill har altså her skabt ikke kun en både fin, dragende og nostalgisk periodeskildring – komplet med Teenage Mutant Ninja Turtles-sengetøj, alt for store baggy pants og slidtage på filmstrimlen – men altså også et på en gang engagerende og morsomt portræt af både en gruppe drenge på jagt efter at finde sig til rette i livet samt en 13-årigs jagt på accept.

‘Mid90s’ er kort fortalt en fin fortalt film, der emmer af 90’er-kærlighed, venskab og oplevelser for livet samt naturligvis også en masse af første gange for Stevie, hvis liv kun lige synes at være begyndt med indlemmelsen i sin nye vennegruppe, der på en gang synes uopnåelige og alligevel i øjenhøjde. Det fungerer på samme måde som den boblende alvor er med til at løfte filmen.

‘Mid90s’ får 4 ud af 6 stjerner:

‘Mid90s’ har biografpremiere den 11. juli.