LIFE OF PI: Eventyrligt skibbrud og en CGI-tiger

Nej, jeg har ikke læst Yann Martels populære bog, der danner forlægget for Ang Lees Life of Pi – men at noget må være gået tabt i oversættelsen til film, håber jeg er tilfældet. For selvom man præsenteres for billedskønne scener, så bliver historien om den skibbrudne dreng og tigeren Richard Parker aldrig for alvor gribende eller dyb nok i sin afvikling af de lommefilosofiske tanker til at komme tilfredsstillende i mål.

Filmen tager udgangspunkt i Pi, der som voksen fortæller den utrolige historie om, hvordan han i et tragisk skibsforlis mistede sin familie og endte i en båd med en tiger på det åbne hav. Man følger således primært hvordan Pi udvikler et forhold til tigeren, mens der grubles over livet, døden og ikke mindst gud – eller rettere guderne. For Pi stifter som ung knægt bekendtskab med diverse trosretninger.

life of pi 01

Ja, her er i udgangspunktet tale om en fascinerende historie med interessante og evigtgyldige tematikker som det dyriske kontra det menneskelige, det spirituelle og guddommelige. Men desværre føles filmen det meste af vejen som eksistentialistisk damebladslir pakket ind i computergenereret billedmagi, hvor både smukke solnedgange, flyvefisk og CGI-tigeren forsøger at holde liv i Pis beretning.

Filmen er dog langt mere vellykket visuelt end i sin afvikling af historien, der til tider fremstår kedelig og mere banal, end hensigten synes at være. Jeg fik heller ikke et tilpas intimt forhold til Pi, hvilket ikke just er befordrende for engagementet i filmen. Men debutanten Suraj Sharma, der portrætterer den unge udgave af Pi mangler nerve, mere spændvidde og nuancer i sit spil.

life of pi 03

Groft sagt, så forblev det ved en samling computerskabte skønmalerier, der som historie aldrig for alvor fik pondus – hverken følelsesmæssigt eller intellektuelt. Temaer som kærligheden, mennesket, naturen, religion og det at tro på noget, der er større end en selv fiser desværre en smule unuanceret ud i bølgen blå. Der trækkes dog bestemt point hjem visuelt, hvilket afhjælper filmen fra at kæntre undervejs.

Filmen 3/6: 3_6 - stars_LILLE

Billede, lys, ekstramateriale:
Filmens smukke billeder kommer virkelig til deres ret på Blu-ray. Her står billedet veldefineret, med indtagende farvegengivelse og imponerende detaljegrad. Lydsporet spiller ligeledes yderst godt og går upåklageligt igennem med sine velbalancerede og klare niveauer – sådan. Man får desuden en solid omgang ekstramateriale.

life of pi 02

Man får en spændende making of, der tilfredsstillende kommer omkring de mange aspekter af den omfattende produktion – blandt andet audition og effekter til historien og brugen af 3D (i alt 63 min.). Der er også en feature, der ser på arbejdet med de imponerende effekter – fra de vilde dyr til det brusende skibbrud (20 min.), og videre en feature om, hvordan man bragte tigeren til live med brug af både computer og en rigtig tiger (9 min.). Slutteligt finder man et omfattende galleri med diverse billeder og skitser fra produktionen samt en række storyboards. Interessant og informativt.

Billede: 5/6 5_6 - stars_LILLE | Lyd: 6/6 6_6 - stars_LILLE | Ekstramateriale: 4/6 4_6 - stars_LILLE[tabgroup][tab title=”Life of Pi | Blu-ray-anmeldelse”]Samlet vurdering: 4/6
4_6 - stars

life of pi cover
Originaltitel: Life of Pi, USA | Taiwan, 2012
Udgivelse: d. 30. april
Instruktion:
Ang Lee
Medvirkende: Irrfan Khan, Gérard Depardieu, Suraj Sharma, Rafe Spall, Tabu og Adil Hussain m.fl.
Spilletid: 126 min.
Distributør: SF Film [/tab][/tabgroup]