EVIL DEAD (1981 og 2013): Splattet milepæl og medrivende remake

Ja, folk jamrer over remakes af horrorfilm. Og ja, vi har også fået langt overvejende dårlige og decideret jammerlige genindspilninger. Så det er klart, at en hvis skesis indfinder sig, når der gås ombord i Sam Raimis splattede lowbudget-klassiker fra 1981. Men bare rolig – originalen holder stadig og remaket er medrivende splat. Begge film er nu udkommet som dobbelt-udgivelse på Blu-ray.

Det har været en fryd at genopleve originalen, der her præsenteres med et yderst flot billede og en solid lydside. Det er stadig en uovertruffen, legesyg og manisk omgang splat med herligt spruttende effekter og ikke mindst Bruce Campbell i den ikonisk overspillede rolle som Ash. Han og fire venner skal tager en tur ud i en hytte i skoven. Her finder de The Book of the Dead, som udløser blodig død og dæmonbesættelser.

evil dead 1981 2013 02

Siden er der kommet to efterfølgere, hvor serien blev taget i en mere komisk retning. Den første er ganske vist ikke er uden makaber humor, men den er altså langt mere dyster og sine steder oprigtig uhyggelig – blandt andet Betsy Bakers creepy sang, og virkelig vammel – blandt andet de boblende dæmonbesættelser. Sam Raimi var blot 21 år, da han med olm stemning, vilde vinkler og manisk kameraarbejde samt ukuelig entusiasme lavede denne splattede klassiker.

Genindspilningen har med andre ord noget at leve op til. Heldigvis går den egne veje og mimer ikke originalen – ellers ville et remake jo være ligegyldigt. Det er dog stadig en flok unge, der tager ud i en hytte, hvor de finder en bog, som udløser vamle dæmonbesættelser – og så er der heller ikke sparet på blodet. De er i hytten, da Mia, spillet helt forrygende af Jane Levy, skal ud af sit stofmisbrug og en kold tyrker er vejen frem. Hendes abstinenser bliver dog snart deres mindste bekymringer.

evil dead 1981 2013 03

Du gættede rigtigt, gruppen udsættes snart for alverdens grumme pinsler – og her er flere virkelig ubehagelige scener, der indebærer lemlæstelse af kroppe. Filmen refererer desuden fint og subtilt til originalen, og blandt andet er scenen med træet, der voldtager også med. Filmen er dog sin egen makabre, groteske og intense skrækfilm, der måske godt kunne have undladt sin prolog, men som til gengæld fyrer en forrygende finale af efter adskillige snaskede scener.

Her er altså tale om to film, der på hver deres måde er forrygende oplevelser udi blodig splat. En Blu-ray-udgivelse, der hører hjemme på hylden hos enhver horrorfan – fuck it, hos filmfan. At remaket har delt vandene er forventeligt, men har man et hjerte, der banker bare en smule for blodindsmurt og kropsvæske pjaskende horror, skal man være et skarn for ikke at sætte pris på disse scener i genindspilningen.

The Evil Dead, 1981 – 5/6: 5_6 - stars_LILLE
Evil Dead, 2013 – 5/6: 5_6 - stars_LILLE

evil dead 1981 2013 01

Ekstramateriale, billede og lyd:
Billede og lydside fungerer særdeles godt på begge film. Originalen har klaret overførslen til Blu-ray virkelig flot. Der er forventeligt snavs og gryn i billedet, men kontrasten er solid, her er god detaljegrad og farverne er mættede. Remaket har ligeledes en stærk billedside, hvor de udpenslende blodudgydelser står klart, skarpt og detaljerigt En vammel fornøjelse.
Lydsporet på originalen har også fået et ordentlig spark bagi og går både klart og medrivende igennem med gode niveauer, creepy atmosfære og godt rum. Remaket er en forståeligt nok en tand bedre med sin dynamiske lydside, hvor både dialog, grufulde drab og det olme score af Roque Baños går klart igennem. Sådan.

Ekstramaterialet til originalen er en sand fornøjelse. Her får man et ok kommentarspor med Raimi, Campbell og producer Tapert, der blandt andet snakker om overførslen af filmen til Blu-ray og deres kamp for at få lavet filmen. Man kan også se filmen med et underholdende Picture-in-Picture-spor, hvor filmfolk og fans som Stuart Gordon og Alexandre Aja popper op undervejs og giver deres syn op filmen.

evil dead 1981 2013 04

Herudover er der en virkelig gode making of One by One We Will Take You: The Untold Saga of The Evil Dead (54 min.), der går i dybeden med filmen, hvor blandt andet fans som Edgar Wright og Eli Roth taler om deres forhold til filmen. Man finder også hele 59 minutters slettede alternative/scener samt tre kortere indslag (i alt 26 min.), der blandt andet ser på make-up og filmens modtagelse i England.

Ekstramaterialet til remaket er mindre imponerende. En række korte featurretter giver  her et ok, men også lidt overfladisk kig på filmen. En om at skulle lave et remake (7 min.), en hvor originalen og remaket diskuteres (10 min.), en om, hvor hårdt det var at optage filmen (8 min.), en om The Book of the Dead (5 min.) og en, hvor man via egne optagelser følger Jane Levy en dag på optagelserne (9 min.). Både castet og Fede Alverez samt blandt andet Bruce Campbell interviewes. Herudover er der et ok kommentarspor med Alvarez, medforfatter Rodo Sayagues samt castet, Jane Levy, Lou Taylor Pucci og Jessica Lucas. Det er værd at lytte til.

The Evil Dead, 1981
Ekstramateriale 5/6 5_6 - stars_LILLE | Billede 5/6 5_6 - stars_LILLE| Lyd 5/6 5_6 - stars_LILLE

Evil Dead
, 2013
Ekstramateriale 3/63_6 - stars_LILLE | Billede 5/6 5_6 - stars_LILLE| Lyd 6/6 6_6 - stars_LILLE

– ’Synes godt om’ Filmskribenten på Facebook HER. [tabgroup][tab title=”The Evil Dead (1981) & Evil Dead (2013) | Blu-ray-anmeldelse”]Samlet vurdering 5/6:
5_6 - stars
evil dead cover
Originaltitel:
The Evil Dead (1981), Evil Dead (2013).
Release: d. 12. september 2013
Instruktion: Sam Raimi og Fede Alvarez
Medvirkende: Bruce Campbell, Ellen Sandweiss, Richard DeManincor, Betsy Baker, Theresa Tilly samt Jane Levy, Shiloh Fernandez, Jessica Lucas, Lou Taylor Pucci, Elizabeth Blackmore m.fl.
Spilletid: 85 min. og 91 min
Udgiver: Universal Studios Entertainment[/tab][/tabgroup]