SILVER LININGS PLAYBOOK: Kærlighed ved et tilfælde

”Kærlighed ved et tilfælde” – okay, den overskrift er altså langt mere cheesy end den er ment. For det på mange måder fine drama Silver Linings Playbook får på medrivende vis givet ærligt liv til den drilske kærlighed, der ved et tilfælde danser sig ind på livet af sine to hovedpersoner. Hvilket vel ofte er tilfældet med kærligheden – du ved, berusende og frustrerende, men aldrig planlagt.

Pat bliver efter en otte måneder lang behandlingsdom lukket ud i friheden og flytter ind hos sine forældre, så han fortsat kan være under opsyn. Han slog nemlig sin kones elsker til plukfisk, fik et polititilhold af eks-konen og sendt i behandling for sin bipolare lidelse. Nu han er ude igen og har kun ét ønske, nemlig at blive genforenet med sin eks-kone – men så kommer den temperamentsfulde Tiffany på banen.

Silver Lining 03

Hun har selv sit at slås med – hun har mistet sin mand i en tragisk ulykke og har også sin del af erfaring udi medicinering og terapiforløb. Så selvom bølgerne mellem de to går højt, er der også en uomgængelig kemi. Tiffany går således med til at hjælpe Pat tilbage til sin kone – på den betingelse, at han hjælper hende i en dansekonkurrence. Men ja, selvfølgelig udvikler deres forhold sig til mere end et venskab.

Udover den komplekse kærlighed bliver psykiske lidelser ligeledes behandlet sobert og troværdigt – både hvorledes sygdommen påvirker den syge samt deres omgivelser. Dramaet og karakterernes indbyrdes forhold forløses således både rørende og med fin følelsesmæssig tyngde, mens tårerne hives frem uden brug af påtaget sentimentalitet eller kvalmende violiner – men her er mindst lige så meget humor at komme efter.

Silver Lining 02

Her er ganske enkelt oprigtige følelser i spil, hvilket det forrygende cast fornemt giver liv. Bradley Cooper får som Pat engagerende skildret den kamp det er at være ramt af en bipolar lidelse med alle de modstridende følelser, det afstedkommer. Jennefer Lawrence er herligt ligefrem som Tiffany. Ja, kemien mellem de to slår både gnister og får feel good-genet noget at leve af. Skønt.

Robert De Niro er desuden fremragende i rollen som Pats far. Et følsomt portræt og en af hans absolut fineste præstationer i mange år. Silver Linings Playbook er altså på mange måder en fornøjelse – og at man oveni købet bliver lidt klogere på sit selv, kærligheden og de ikke altid forudsigelige følelser er så absolut kun endnu et stærkt kort i et allerede nærværende drama. Den skal du se.

Filmen 5/6: 5_6 - stars_LILLE

Silver Lining 01

Ekstramateriale, billede og lyd:
Filmen gør sig virkelig godt ud på Blu-ray. Billedet står veldefineret hele vejen med klare farver, god detaljegrad og fine nuancer, mens også lydsporet spiller uden problemer med fint balancerede niveauer. Altså som det skal være. Ekstramaterialet er lidt en blandet affære. Her får manet par korte, mere eller mindre ligegyldige indslag –  dansetræning med Cooper og Lawrence (1 min.), Cooper, der prøver et steadicam (1 min.) og et indslag, hvor en danselærer gennemgår Cooper og Lawrences dans.

Så featuretten hvor cast og crew samt forfatteren Matthew Quick, hvis bog er forlægget for filmen, blandt andet diskuterer dens tematikker, tilblivelse og historie (29 min.). Man får også en ok Q&A med cast og crew, der ligeledes taler om diverse aspekter af arbejdet med filmen (27 min.) og slutteligt er der en række slettede scener (29 min.), hvor der er flere fine imellem. Alt i alt et ganske ok ekstramateriale, hvor man godt kan bruge tid på flere af featuretterne.

Ekstramateriale 3/6 3_6 - stars_LILLE | Billede 5/6 5_6 - stars_LILLE | Lyd 5/6 5_6 - stars_LILLE

– Bliv ven med Filmskribenten på Facebook HER.[tabgroup][tab title=”Silver Linings Playbook | Blu-ray-anmeldelse”]
Samlet vurdering 5/6:
5_6 - stars
silver linings cover
Originaltitel: Silver Linings Playbook, USA, 2012
Release: d. 29. august 2013
Instruktion: David O. Russell
Medvirkende: Bradley Cooper, Jennifer Lawrence, Robert De Niro, Jacki Weaver m.fl.
Spilletid: 122 min.
Udgiver: Midget Entertainment[/tab][/tabgroup]