PARANORMAL ACTIVITY 4: endnu en grusom hjemmevideo

En af de mest skræmmende cocktails, jeg kan udsætte mig selv for, når det kommer til gyserfilm, er børn og dæmonbesættelser. Der er bare noget grundlæggende væmmeligt, når disse to ting mødes – og det er præcis tilfældet med den seneste Paranormal Activity-film, den fjerde i rækken.

Men kan den håndholdte gysergryde holdes i kog endnu en gang? Til dels, er mit umiddelbart lidt vage svar. For selvom jeg efterfølgende havde mine negle i behold og angstens sved også undlod at pible frem, så fik de grumme hjemmeoptagelser også sat et par sikre chok ind og vævet en herligt olm stemning af usikkerhed.

Paranormal Activity 4 01

Vi befinder os vanen tro i en amerikansk forstad. Her bor teenage-pigen Alex med sine forældre og lillebror. Men da Katie (som vi kender fra de andre film) og en dreng flytter ind overfor, begynder der at ske underlige ting. Og da Katie indlægges, flytter den mutte knægt ind hos familien. Alex og hendes ven Ben begynder nu at optage alt, for at fange de sære hændelser på bånd – og ja, der kommer ting i kassen.

En ting er at kunne levere et chok, hvilket man bestemt ikke skal underkende – både de reelle og rækken af fake scares – noget andet er at opbygge stemning. Begge dele lykkedes i dette fjerde kapitel – desværre bare ikke med helt nok pondus til for alvor at få nakkehårene til vedvarende at rejse sig. De medvirkende bibringer dog en naturlighed til løjerne, hvilket fint er med til at underbygge uhyggen.

Paranormal Activity 4 03

Man ja, måden hvorpå kameraet afsøger rummene, er ganske nervepirrende sat i scene. På den konto leveres der op til flere fine jump scares, der samtidig er med til at skabe filmens foruroligende stemning. Selv ved højlys dag, holdes uhyggen ved lige, som eksempelvis når Alex bevæger sig rundt i huset med sit webcam.

Der er dog ikke meget nyt at komme efter og historien er ikke specielt interessant. Det er med andre ord begrænset, hvor meget universet udbygges og uhyggen fastholdes – og så er der lige alle plothullerne. Men her er trods alt tale om en tempofyldt og ofte ganske skræmmende tilføjelse til franchisen, der gør mig fortrøstningsfuld for de kommende kapitler.

Filmen: 3/6 3_6 - stars_LILLE

Billede, lys, ekstramateriale:
Blu-ray-udgivelsen tumler en kende med billedet. Der er ofte digital støj og et ikke lige veldefineret billede – hverken de mørke scener eller dem i dagslys. Så selvom det billige look er en del af filmens æstetik, er det alligevel ærgerligt, at billedet er på det jævne. Lydsiden spiller langt bedre med både urovækkende panoreringer og skummel atmosfære.

Filmen kan ses i to versioner, biografversionen og en godt 10 minutter forlænget udgave – jeg så sidstnævnte, men skal ikke gøre mig klog på forskellen, da jeg kun har set den ene version. Bum. Ekstramaterialet begrænser sig til 29 minutters slettede scener, der ikke er videre interessante, men dog med et par ok skræmmende scener imellem. Mest synes det dog at være fyld fra klippebordet.

Billede: 3/6 3_6 - stars_LILLE | Lyd: 5/6 5_6 - stars_LILLE | Ekstramateriale: 2/6 2_6 - stars_LILLE[tabgroup][tab title=”Paranormal Activity 4 | Blu-ray-anmeldelse”]Samlet vurdering: 3/6
3_6 - stars

Paranormal Activity 4 cover
Originaltitel: Paranormal Activity 4, USA, 2012.
Udgivelse: d. 26. februar 2013
Instruktion:
Henry Joost, Ariel Schulman
Medvirkende: Katie Featherston, Kathryn Newton, Matt Shively, Brady Allen, Sprague Grayden, Stephen Dunham, Alexondra Lee m.fl.
Spilletid: 1 time 27 min (biograf-version) 1 time 37 min. (forlænget version)
Udgiver: Paramount Home Entertainment[/tab][/tabgroup]