Kulørt rumeventyr er en bumlet fornøjelse

Ja, historien er unødvendigt rodet fortalt og tempoet en smule ujævnt, men rumeventyret John Carter er altså også herlig bombastisk og kulørt science fiction-underholdning. Jeg havde i hvert fald svært ved at modstå de grønne marsmænd med fire arme, den kluntede monsterhund og de episke scenerier på planten Basoom.

Det er en noget anden verden, der møder John Carter, da han på mystisk vis bliver transporteret til Mars, eller Basoom som den kaldes af indbyggerne. For der er liv på planeten, hvor en voldsom strid truer med at udslette befolkningen. John Carter – der nu pludselig kan hoppe umenneskeligt højt (!) – slår derfor pjalterne sammen med den hårdtslående prinsesse Dejah Toris for at redde planten. Kort fortalt.

Jep, et uforpligtende eventyr i spektakulære science fiction-klæder, hvor både sære væsner, imponerende rumkampe og mystiske gadgets pirrer ens indre eventyrer. For man bliver nærmest som John Carter selv transporet til denne fantastiske fremmede verden. Desværre vakles der rundt i en del plotmæssigt kludder, mens et hav af karakterer popper op, hvilket spænder en smule ben for den visuelt indtagende tur.

For ja, det er visuelt, at John Carter er stærkest. Persongalleriet er ikke videre interessant og specielt fremstår Taylor Kitsch noget stiv i rollen som John Carter, mens Lynn Collins er en smule mere indtagende som Dejah Toris. Det er dog den seksbenede monsterhund Woola, der er min favorit – et skønt og uimodståeligt sidekick.

Det er Andrew Stanton, som bl.a. har de fantastiske WALL·E og Find Nemo på CV’et, der debuterer som instruktør med ”rigtige skuespillere” – og visuelt har han bestemt bragt forfatteren bag Tarzan, Edgar Rice Burroughs 100 år gamle bogserie flot til live. For selvom filmen til tider er noget rod og der smides alt for mange karakterer og plottråde i den computergenerede eventyrgryde, så er universet bestemt indtagende.

Bl.a. giver de store rumslag og John Carters kamp med to kæmpemonstre en lyst til selv at søge mod stjernerne. Desværre floppede filmen økonomisk, så selvom den var tænkt som første del i en trilogi, bliver det det nok – ind til videre – ved denne ene film. Jeg var ellers gerne taget endnu en tur til Barsoom.

Ekstramateriale, billede og lyd:
Filmen gør sig virkelig godt på Blu-ray, hvor de mange episke scenerier og storslåede action-scener kommer til deres ret. Detaljegraden og farvegengivelsen er indtagende og velbalanceret. Lydsporet spiller liges problemfrit og medrivende hele vejen. Sådan. (Filmen er også udkommet i 3D). Desuden medfølger en fin stak ekstramateriale.

Man får en feature, der ser nærmere på Burroughs liv og karriere (11 min.) samt en making of, hvor man bl.a. kommer med på settet og ser nærmere på de mange funktioner på produktionen (35 min.). Endvidere er der 10 slettede scener med introduktion og valgfrit kommentarspor med Stanton, der giver fine indsigter i tankerne bag scenerne. Slutterligt er der lidt spas fra settet (2 min.) og ikke mindst et engagerende kommentarspor med Stanton og to af filmens producere, som fans af filmen bør gå i kødet på. Alt i alt et udmærket og ofte oplysende ekstramateriale.

Originaltitel: John Carter, USA, 2012
Instruktion: Andrew Stanton
Medvirkende: Taylor Kitsch, Willem Dafoe, Lynn Collins, Mark Strong m.fl.
Spilletid: 2 timer 12 min.
Udgiver: Disney Home Entertainment