Tragisk teenage-tilværelse er fantastisk

Fish Tank er ærlig helt ind til benet. En øm og forførende skildring af nogle omtumlede og afgørende uger i den 15-årige Mias liv. Hun er blevet smidt ud af skolen og er nu i et socialt-ingenmandsland, hvor dagene formålsløst glider ind og ud af hinanden, mens hun drømmer om et bedre liv væk fra det trøstesløse betonbyggeri. Da Mias mor får en ny kæreste, vendes hendes liv på hovedet og hun øjner måske en vej ud og væk fra en ligegyldig hverdag.

Katie Jarvis er et scoop i rollen, som den følsomme og rapkæftede teenage-tøs Mia. Hun går rent ind og formår at indfange de mange frustrerende følelser, der suser igennem hendes spinkle krop. Det både når hun bander sin drikfældige mor og resten af verden langt væk og når hun ved sin blotte tilstedeværelse rammer den sårbarhed og usikkerhed, der konstant sitrer nuanceret bag hendes rå facade.

På trods af filmens depressive omgivelser og rå miljø, så bliver man vitterligt suget ind i og forført af Mias liv. Man vil ikke gå glip af et eneste sekund. Der er muligvis ikke meget poesi i hendes liv. Det er der til gengæld i filmens billedside, som subtilt og smukt fremtryller håbefulde billeder. Bl.a. et buldrende uvejrs vandring på himlen eller Mias frirum i et forladt boligkompleks, hvor hun forsøger at danse sig væk fra hverdagen og en udsigtsløs fremtid.

KLIK VIDERE FOR RESTEN AF ANMELDELSEN —>

Katie Jarvis får fornemt og drillende modspil af Michael Fassbender i rollen som kæresten Connor, der med sit drengede smil charmerer både publikum og den letpåvirkelige Mia. Kierston Wareing overbeviser ligeledes i rollen som frustreret og selvdestruktiv alenemor, der har svært ved at håndterer sit liv med to døtre, hvor lillesøsteren Tyler leveres næsvist af Rebecca Griffiths.

Fish Tank er et usædvanligt forførende indblik i en ung piges omtumlede liv, der på trods af en grå virkelighed holder håbet for en bedre tilværelse i live. Det kan muligvis lyde en kende kedeligt og socialrealistisk, men tag ikke fejl, Fish Tank leverer sin historie med hjertet i halsen – råt, smukt og med en ærlighed, der går rent ind.

Ekstramateriale:
Blu-ray-udgivelsen indeholder desværre intet ekstramateriale, som det ellers er tilfældet med bl.a. den amerikanske og engelske udgivelse af filmen, hvor man fx finder kortfilm af instruktøren Andrea Arnold og interviews med de medvirkende. Men billedet på den danske udgivelse står til gengæld virkelig flot og detaljerigt, mens også lydsiden fungerer fint, dog uden at imponere.


Originaltitel:
Fish Tank, USA/Holland, 2009
Instruktion: Andrea Arnold
Medvirkende: Katie Jarvis, Michael Fassbender, Kierston Wareing m.fl.
Spilletid: 1 time 57 min.
Udgiver: Scanbox