Den veloplagte ‘Dumb Money’ gør aktiehandel medrivende

Biografanmeldelse: Det er kampen mellem manden på gulvet mod de absolut rigeste af de rigeste, der folder sig ud i den veloplagte ’Dumb Money’. En film, som er baseret på en vild og sand historie, der tager sin begyndelse i 2021. Begyndelsen på den vanvittige strid mellem helt almindelige lønmodtagere og så milliardærerne på toppen af Wall Street.

Det hele starter med blot én mand. Nemlig Keith Gill. Han tror som den første og eneste på at investere i GameStop-aktien. Ja, GameStop, som bl.a. sælger computerspil i fysiske butikker. Herfra er en voldsom snebold sat i bevægelse. En snebold, der ikke synes at ville stoppe igen, når den først ruller. For via sin YouTube-kanal fortæller Keith nemlig om sin investering til seerne.

Nu begynder andre således at hoppe med på aktietippet. Dette bliver lidt efter lidt netop en kappestrid og bevægelse imod de allerrigeste, som naturligvis begynder at kæmpe tilbage. Det hele fortalt i et overvejende godt tempo. Selvom meget af filmen skal forsøge at gøre tiden foran diverse skærme vedkommende og spændende. Det lykkedes overvejende virkelig godt.

Det lykkedes bl.a. ved at få indblik i ikke alene Keiths verden med hustru og et lille barn, men også andre menneskers liv, der pludselig vendes radikalt på hovedet, da økonomien fra den ene dag til den næste vokser hos dem, som investerer i GameStop. Det er altså med ret så medrivende fortællermæssigt flair, at instruktør Craig Gillespie folder historien ud, selvom et sorgelement fortabes i farten.

Ved brug af bl.a. også et stærkt og energisk hip hop-soundtrack og et score af Will Bates samt dynamisk kameraarbejde af Nicolas Karakatsanis, får filmen et godt momentum, hvor det ellers fyger rundt med tunge fagtermer, som jeg måske ikke just forstår det hele af, men dog nok til at kunne forstå og følge de medvirkendes op- og nedture, mens intensiteten tager til.

Paul Dano er tilpas nørdet til, at jeg tror på ham som både klog på aktier og en engagerende YouTuber med modet til at satse sine penge. Han stjæler scener og står stærkt i filmen, mens Pete Davidson giver den samme stenede præstation som set så ofte før. Så er der mere guf i Seth Rogen, Nick Offerman og Vincent D’Onofrio som überrige på røven. Ja, ’Dumt Money’ gør aktiehandel medrivende og morsom.

’Dumb Money’ får 4 ud af 6 stjerner:

’Dumb Money’ har biografpremiere den 21. september.