EDGE OF TOMORROW: Tom Cruise dør igen og igen og igen og igen – og det er han virkelig god til

Blu-ray-anmeldelse: Tænk lige over, hvordan det ville være at vågne op til den samme dag igen og igen. Og tænk så lige over, hvis den dag, var en dag, hvor du blev tvunget i krig mod fæle, invaderende rumvæsner, der igen og igen dræbte dig. Det er præcis sådan en dag, Tom Cruise på mystisk vis vågner op til igen og igen i den heftige science fiction-tidssløje-basker Edge of Tomorrow.

Det er kun ekstra nedtur for Tom Cruise, der spiller officeren William Cage, da han normalt varetager PR for militæret og derfor aldrig har sat en fod på slagmarken, endsige haft et gevær i hånden – og så kan han ikke tåle synet af blod. Ja, sådan en art krigskujon og tøffelhelt placeret i sit livs mareridt, gang på gang.

edge of tomorrow biograf 01

Men for hver gang Cage vågner op til den samme skæbnesvangre dag, begynder han at ane en mulighed for at besejre rumvæsnerne og hermed redde intet mindre end menneskeheden fra undergang – ikke mindst med hjælp fra en den nådesløse soldat Rita Vrataski, en hårdtslående Emily Blunt. Men selvom filmens præmis altså er et tidsloop, bliver historiens repetitive præmis aldrig kedelig.

Løjerne forbliver veloplagt leveret fremtidsaction med en fin menneskelig klangbund. En art eksplosiv variation af Groundhog Day tilsat Aliens og The Matrix ­– samt mudret krigssmadder og forrygende flot fremtidsaction. Og nej, humoren glemmes ikke, hvor den absurde præmis spiddes vittigt. Blandt andet veltimede jokes med Tom Cruise, der modvilligt sendes i graven gang på gang.

edge of tomorrow biograf 04

Det er desuden forfriskende at se Tom Cruise i en mere kujonagtig rolle end man er vant til. Som en mand, der for en gangs skyld ikke har styr på tingene. Men ja, han vokser selvfølgelig med opgaven og bliver absolut habil til at håndtere både våben og ikke mindst det store kropsforstærkende kampskelet, som soldaterne placeres i.

Men selvfølgelig er en film om en tidsloopende invasion fra rummet ikke uden sine fodfejl. Filmen er dog på trods af lidt historiemæssige ujævnheder og et ikke lige veltuneret tredje akt pokkers medrivende, energisk og heftig. Hvor tæt filmen så er på sit japanske romanforlæg, ved jeg ikke, men evigt karismatiske Tom Cruise er i hvert fald pakket veloplagt ind i et metalskelet med raketter på ryggen.

Filmen, Edge of Tomorrow, 5/6: 5_6 - stars_LILLE

edge of tomorrow biograf 02

Ekstramateriale, billede og lyd:
Filmen tager sig fænomenalt godt ud på Blu-ray. Alt fra krigsscener til sveddråber på Tom Cruises pande gengives veldefineret og klart. Farvepaletten er nuanceret, kontrasten solid og detaljegraden indtagende. Lydsporet er ligeledes en udsøgt fornøjelse med sine velbalancerede niveauer, der dynamisk og klart giver både action og dialog liv og pondus. Ekstramaterialet er desværre ikke vildt medrivende.

Man får et par featuretter med kig på den store krigsscene på stranden (12 min.), designet af og arbejdet med metalskeletterne (8 min.), skabelsen af rumvæsnerne (6 min.), nogle ikke videre interessante slettede scener (8 min.) samt en making of, hvor man primært følger instruktør Doug Limans arbejde (43 min.). Alt sammen godt peppet op med rygklapperi på kryds og tværs. Et noget overfladisk ekstramateriale, der dog trods alt er værd at bruge tid på.

Ekstramateriale 3/6 3_6 - stars_LILLE | Billede 6/6 6_6 - stars_LILLE | Lyd 6/6 6_6 - stars_LILLE

– Besøg Filmskribenten på Facebook HER. [tabgroup][tab title=”Edge of Tomorrow | Blu-ray-anmeldelse”]Samlet vurdering af Blu-ray-udgivelsen 4/6:
4_6 - stars
EDGE OF TOMORROW cover
Originaltitel: Edge of Tormorrow, USA, 2014
Release: den 20. oktober 2014
Instruktion: Doug Liman
Medvirkende:
Tom Cruise, Emily Blunt, Bill Paxton, Brendan Gleeson m.fl.
Spilletid: 113 min
Udgiver: Warner Home Entertainment[/tab][/tabgroup]