Ekstremt rørende og utrolig smuk

Jeg er en af de få, der endnu ikke har læst Jonathan Safran Foers populære bog Extremely Loud & Incredibly Close, som filmen af samme navn er baseret på. Det er sikkert til min fordel, da en film sjældent (hvis aldrig) kan leve op til sit forlæg. Men uanset hvad, så ramte denne både smukke og smertelige historie mig. Ja, den er til tider sentimental, men også med et oprigtigt rørende drama hele vejen igennem.

For selvom det er den 11-årig Oskar, der har hovedrollen (ja, jeg har det svært med børn på film), så er historien så opfindsom, velskrevet og medrivende fortalt, at der skal mere til, end en lidt for gammelklog knægt til at vælte læsset. Men Thomas Horn bærer nu i grunden den svære rolle som hårdtprøvet dreng med stor naturlighed.

Historiens puslespilslignende struktur sættes i sving, da Oskar d. 11. september 2001 mister sin far i terrorangrebet mod World Trade Center i New York. Ud af det blå er han og hans mor nu blevet efterladt med et sorgfuldt tomrum. Men da Oskar finder en mystisk nøgle blandt sin fars ting, begynder en jagt på nøglens betydning, der måske også kan være med til at løfte noget af savnet fra hans spinkle skuldre.

KLIK VIDERE FOR RESTEN AF ANMELDELSEN–>

Tom Hanks er Oskars godhjertede far, som man ser gennem en række flashbacks, mens Sandra Bullock følsomt håndterer sin rolle som hjælpeløs mor. Desuden gør en fremragende Max von Sydow Oskar følgeskab som en gammel, stum mand med hemmeligheder. Det lyder alt sammen måske meget trist, men på trods af det tragiske grundlag er her også et opløftende lys i mørket (there, I said it – og snøft).

Nej, man kan næsten ikke bruge et billigere trick til at få følelserne sat i smerteligt sving end en dreng, der på tragisk vis mister sin far. Det skulle da lige være, hvis han også mistede sin mor. Well, så kan man jo selvfølgelig se Batman. Men altså, på trods af den på overfladen måske lidt letkøbte præmis, skal man ikke tage fejl af denne fine films fornemme og komplekse håndtering af bl.a. sorgproces, tab og traumer.

Ekstramateriale, billede og lyd:
Filmen flotte billedside gengives både veldefineret og indtagende på Blu-ray-udgivelsen. Detaljegraden er god, kontrasterne solide og farvebalancen levende.  Lydsiden fungerer ligeledes upåklageligt og velbalanceret, hvor detaljer og nuancer går klart igennem. Desværre er ekstramaterialet ikke specielt interessant.

Her får man en letbenet ’making of’ (20 min.), hvor bl.a. det at skulle filmatisere en bog diskuteres, men desværre hæmmes featuren af for meget rygklapperi, hvilket også er tilfældet med featuren om Thomas Horn og hans rolle som Oskar (8 min.). Videre er der en feature om håndteringen af 9/11, bl.a. med interviews af pårørende (11 min.) og slutteligt er der en alt for lang omgang optagelser med Max von Sydow. Ja, han er fantastisk, men 44 minutter med ukritiske og tilfældige klip bliver for meget.

Originaltitel: Extremely Loud & Incredibly Close, USA, 2012.
Instruktion: Stephen Daldry
Medvirkende: Thomas Horn, Tom Hanks, Sandra Bullock, John Goodman, Max von Sydow, Dennis Hearn, Paul Klementowicz m.fl.
Spilletid: 129 min.
Distributør: Warner Home Entertainment