BEHIND THE CANDELABRA: Michael Douglas og Matt Damon er et glimtende skønt par

Blu-ray-anmeldelse: Ja, den er god nok – Michael Douglas har iklædt sig diamantbesatte suits og plastikkirurgi i rollen som den excentriske entertainer og pianist Liberace, mens Matt Damon med blond hårpragt og små badebukser er hans unge elsker, Scott Thorson. Det lyder måske mest som en vittighed, men i Steven Soderberghs biografiske drama Behind the Candelabra giver det hele mening. Meget god mening endda.

For bag den glimtende facade og de pompøse excesser udi ædelstene, dyre biler og alt for mange guldringe giver Michael Douglas og Matt Damon dramaet om det umage par en intimitet og menneskelige tyngde, der undgår karikaturen. Hermed ikke sagt, at filmen er uden humor, eller et komisk øje for de absurde situationer i parrets liv, men komikken overskygger aldrig det oprigtige, menneskelige drama.

Behind the Candelabre 02

Året er 1977, da en ung Scott Thorson første gang møder Liberace backstage til et af hans shows. Det bliver starten på deres stormombruste forhold. For snart flytter en imponeret og måske også en smule naiv Scott ind i Liberace overdådige gemakker, hvor der er alt for meget af alt det bedste. Men som det altid er med den der kærlighed, så er den også her lunefuld.

Michael Douglas indtager ubesværet og med overbevisende lethed rollen som den selvcentrerede og omsorgsfulde entertainer, der med velsmurt tungebånd altid synes at få sin vilje. Det gælder også, da han ønsker, at Scott skal plastikopereres, så han kommer til at ligne ham. Så absolut absurd, men ikke fortalt uden sort humor. Heldigvis. Men alvoren er hele tiden til stede i dramaet, hvor ensomheden og usikkerheden gnaver i den aldrende pianist.

Behind the Candelabre 04

Ligeså umage det kan synes at caste Michael Douglas i rollen som Liberace, så ser valget af Matt Damon som den unge elsker måske også lidt tvivlsom ud på papiret. Men han fungerer gnidningsløst godt som den godtroende Scott, der forelsker sig i Liberace. Et forhold, der aldrig kommer til at klinge falsk, men hele vejen bugter sig engagerende gennem jalousi, manipulation, magt og lidenskab.

Liberace er en fascinerende personlighed, man kun kan drages af, men også med en knapt så flatterende egocentrisk side. Men Michael Douglas gør den excentriske entertainer menneskelig, og i samspil med Matt Damons letpåvirkelige Scott opstår et nuanceret og konfliktfyldt drama, der giver filmen sin medrivende drivkraft.

Filmen – Behind the Candelabra, 4/6:4_6 - stars_LILLE

Ekstramateriale, billede og lyd:
Der medfølger intet ekstramateriale med blu-ray-udgivelsen, til gengæld er billed- og lydsiden fremragende. De glimtende diamanter og storslåede sceneshows står skarpt og farvemættet med indtagende detaljegrad, solid kontrast og naturlige nuancer. Lydsporet spiller ligeledes overbevisende med velbalancerede niveauer og et dynamiske lydbillede.

Ekstramateriale 0/6 0_6 - stars_LILLE | Billede 5/6 5_6 - stars_LILLE | Lyd 5/6 5_6 - stars_LILLE

– ’Synes godt om’ Filmskribenten på Facebook HER. [tabgroup][tab title=”Behind the Candelabra | Blu-ray-anmeldelse”]Samlet vurdering af Blu-ray-udgivelsen 3/6:
3_6 - stars
Behind the Candelabra cover
Originaltitel: Behind the Candelabra, USA, 2013
Release: d. 27. februar 2013
Instruktion: Steven Soderbergh
Medvirkende: Michael Douglas, Matt Damon m.fl.
Spilletid: 113 min.
Udgiver: SF Film[/tab][/tabgroup]