Fantastiske Meryl Streep redder vakkelvorn jernlady

For pokker hvor er Meryl Streep forrygende som den stålsatte Margaret Thatcher – Englands første kvindelige premierminister. Men desværre er Jernladyen ikke den medrivende biopic, banen ellers er kridtet op til. Den gode historie er der, men her famles for meget rundt i de samme pointer og filmen er til tider uden gribende retningssans. Men fik jeg sagt, at Meryl Streep er helt forrygende.

Thatchers livshistorie og hårde vej til ministerposten fortælles i tilbageblik med sit udgangspunkt i nutiden, hvor den nu pensionerede minister kæmper med både demens, ensomhed og sorgen over sin afdøde mand. Det er altså i høj grad historien om og skyggesiden af mennesket bag den målrettede politiker, der her er i centrum.

Det er bestemt også et ofte både rørende og gribende portræt, men der bliver lidt for meget af ’gammel-kone-kæmper-med-hukommelsen-mens-filmens-bagmænd-håber-på-Oscar-statuetter-drama’. Det gav da også pote, Meryl Streep hev guldmanden hjem for bedste kvindelige hovedrolle – og ikke et øje var tørt. Det er bestemt også en både smuk og smertelig præstation, hun leverer. Ingen tvivl om det.

KLIK VIDERE FOR RESTEN AF ANMELDELSEN–>

Her får den ellers benhårde konservative politiker skrøbelige nuancer, mens også hendes kamp for at bevare værdigheden bevæger. Det er særligt forholdet til hendes afdøde mand og samtalerne med hans imaginære tilstedeværelse, der er kernen i dramaet. Hans spilles desuden fænomenalt af en oplagt Jim Broadbent. Men desværre begynder filmens fortælling at vakle noget usikkert undervejs.

For den personlige skildring af Margaret bliver ikke balanceret lige elegant med de faktuelle begivenheders gang. Her går lidt for klodset historietime i den undervejs, bl.a. med dokumentaroptagelser fra nøglebegivenheder. Men selvom filmens drama og portrættet som helhed ikke rigtigt spiller, så spiller Meryl Streep røven ud af bukserne og hun er alene filmen værd.

Ekstramateriale, billede og lyd:
Filmen gør sig godt på Blu-ray. Billedet gengiver den nedtonede farveskala naturligt, detaljegraden er fin og kontrasten overbevisende. Lydsporet spiller også klart og med velbalancerede niveauer. Desuden får man også en udmærket stak ekstramateriale.

Her finder man en fin ’making of’ (25 min.), hvor cast og crew taler om filmen, den rigtige Margaret Thatcher og hvordan man ønskede at skildre hende. Endvidere er der et kort solointerview med Meryl Streep (8 min.) samt 5 promo-agtige features (i alt 14 min.). Et ganske ok supplement, man bør bruge tid på.

Originaltitel:
The Iron Lady, USA, 2012
Instruktion: Phyllida Lloyd
Medvirkende: Meryl Streep, Jim Broadbent, Richard E. Grant m.fl.
Spilletid: 1 time 40 min.
Udgiver: Scanbox Entertainment