Dexter er tilbage som godhjertet seriemorder

Jeg har lige set 5. sæson af den fantastiske serie Dexter. En klar favorit. Igen var det en fornøjelse at tage en tur til Miami, hvor Dexter Morgan fortsat lever sit farlige dobbeltliv som retfærdig seriemorder og sympatisk blodstænksekspert hos Miami Metro Police Department. (Indeholder spoilers i forhold til foregående sæsoner).

Det var med hjertet helt oppe i halsen, at vi forlod Dexter i 4. sæson. Hans kone Rita var blevet myrdet og Dexters liv hermed sendt til tælling. Denne sæson handler derfor i høj grad om hvordan Dexter håndterer tabet og i processen kommer til nye erkendelser af sit morderiske jeg. Man får selvfølgelig også sin del af mord, sort humor og intens ‘katten-efter-musen-thills’ – men hele tiden med karaktererne i centrum.

For noget af det, der gør Dexter til så stor en fornøjelse er fortsat castet. Michael C. Hall bærer stadig titelrollen med en så medrivende tyngde og troværdighed, at selv de mindre stærke afsnit fænger. Jeg er især også vild med samspillet mellem Dexter og hans rapkæftede søster Debra, en intens Jennifer Carpenter – mens også Julia Stiles, en ny kvindelige karakter, giver engagerende dynamik til Dexter.

KLIK VIDERE FOR RESTEN AF ANMELDELSEN–>

Dexter har i den grad udviklet sig siden 1. sæson – fra enspænder til familiemand og far. Netop det, at man lader en karakter undergå en så markant udvikling, er også det, der i denne 5. sæson driver historien frem – også selvom denne transformation bliver på bekostning af noget af den oprindelige fascination ved serien.

Et par af afsnittene lider dog en smule under lidt for hurtige løsninger og ikke helt troværdige twists, men afviklingen af de forskellige karakterer og deres historier er fortalt så engagerende, at jeg gang på gang må overgive mig til den ofte neglebidende spænding, serien formår at stable på benene. Men en smule færre subplots havde klædt sæsonen, hvor en gusten Peter Weller desuden også er et lyspunkt.

Hvis man endnu ikke har stiftet bekendtskab med Dexter, så kan jeg kun på det varmeste anbefale at slå klørene i de fem sæsoner, der ind til videre er udkommet. En serie, der fortsat er både tankevækkende og yderst underholdende. Ja, den synes at have det hele, mord, kærlighed og spænding samt en pokkers charmerende seriemorder – og det kan man jo aldrig få for meget af.

Ekstramateriale, billede og lyd:
Serien gør sig virkelig godt på Blu-ray. Billedet står skarpt og veldefineret med fine nuancer og overbevisende kontrast. Lydsporet er ligeledes indtagende, hvor både dialogen og den ofte ubehagelige lydside af nedslagtningerne går klart igennem. Ekstramaterialet er desværre ikke videre interessant.

Her får man featuren Making of a Scene (16 min.), der ser på tilblivelsen af en scene, fra skrivefasen og videre til efterproduktionen, hvor folkene bag taler om de forskellige dele i processen. Herudover er der tre features, der overfladisk ser på henholdsvis Dexters Kill Room (3 min.), det splattede lydarbejde (7 min.) og Ty Mattsons flotte plakater (5 min.). Intet dybdegående eller øjenåbnende her.

Originaltitel: Dexter the Fifth Season, USA, 2010
Instruktion: Steve Shill m.fl.
Medvirkende: Michael C. Hall, Jennifer Carpenter, Desmond Harrington, C.S. Lee, Lauren Vélez, David Zayas, James Remar m.fl.
Spilletid: 10 timer 15 min.
Udgiver: Paramount Home Pictures