’Boardwalk Empire’ – en fænomenal gangster-serie

Fra første til sidste afsnit sættes der på det nærmest ikke en fod forkert i den medrivende gangster-serie Boardwalk Empire. Første sæson er netop udkommet og jeg har haft fornøjelsen af at rejse tilbage til et korrupt Atlantic City i 1920’erne. Her trækker byens økominichef Nucky Thompson i trådene for at holde sig selv på magtens tinde – og han er ikke bleg for at tage hårdhændede metoder i brug.

Spiritusforbuddet er netop trådt i kraft og det baner vejen for en fordelagtig, men også farlig pengemaskine for Thompson. Men hans kriminelle foretagende er langt mere vidtrækkende og strækker sig lagt ind i det politiske landskab – og med nye spillere på banen kompliceres de lyssky forretninger yderligere. Et spil på liv og død, hvor der kun er plads til de stærkeste og mest snu.

Serien har ganske vist Nucky som omdrejningspunkt, men en seriens styrker er, at historien nærmest gnidningsløst håndterer sit store persongalleri og mange handlingstråde – det uden at give køb på nuancer og dybde i dramaet. Her strikkes et medrivende net af relationer og komplikationer, hvor kærlighed og jalousi kan vise sig at være lige så dødelig som en skarpladt pistol i hånden på den forkerte gangster.

KLIK VIDERE FOR RESTEN AF ANMELDELSEN–>

Boardwalk Empire er ganske enkelt sublim historiefortælling med det menneskelige drama centralt hele vejen. Det er Steve Buscemi, der indtager rollen som den karismatiske Nucky Thompson. En dragende og dilemmafyldt karakter, der gemmer på en udefinerbar sorg bag sine stålblå øjne. Man kommer desuden godt omkring i hakkeordenen med et blændende cast, hvor alle er spændende at følge.

Bl.a. Nuckys lillebror og byens sherif (Shea Whigham), der må stå i skyggen af sin bror og håndlangeren Jimmy Darmody (Michael Pitt), der forsøger at finde sin plads i hierarkiet. Nuckys love interest, en egenrådig Margaret Schroeder (Kelly Macdonald) bringer også nærvær til serien, mens en personlig favorit er Michael Shannon som den sammenbidte FBI-agent Nelson – og sådan kunne jeg blive ved.

Serien kommer fra HBO og som det hører sig til for kanalen får man således også sin del af brutal vold og nøgenhed. HBO står bl.a. bag The Sopranos, Game of Thrones, True Blood og The Wire. Imponerende. Terence Winter er også manden bag The Sopranos og har med Boardwalk Empire tilføjet endnu en fremragende serie til listen.

Første afsnit er instrueret af ingen ringere end Martin Scorsese, der også har fungeret som produer på serien. Han har som bekendt et godt øje til gangstere og sætter sikkert serien på skinner, mens andre instruktører holder teten i de øvrige 11 og forrygende afsnit, der også imponerer med et gennemført production design. Fejende flot og fængslende drama. Jeg er absolut hooked og ser spændt frem til 2. sæson.

Ekstramateriale, billede og lyd:
Jeg har set serien på Blu-ray og her ydes de smukke billeder i den grad retfærdighed med en knivskarp og farvemættet gengivelse, hvor nuancer og detaljegraden imponerer. Lydsiden spiller ligeledes forrygende med fine niveauer og klarhed. Desuden medfølger en interessant omgang ekstramateriale.

Man kan se alle afsnit med et picture-in-picture-spor, hvor cast og crew kommenterer på stort og småt, bl.a. historiske facts, karakterer og historien. Herudover medfølger der kommentarspor på 6 af episoderne, bl.a. med seriens skaber Terence Winter og Steve Buscemi, men desværre ikke Martin Scorsese.

Der medfølger også fire features – en der ser på Atlantic Citys oprindelse og historie (30 min.), en med skuespillere fra serien, som guider en rundt i diverse ulovlige beværtninger fra under spiritusforbuddet (25 min.), en udmærket, men noget overfladisk ’making of’ (20 min.) og et kort indslag om at genskabe byen (5 min.). Alt i alt masser af spændende sager som sulte fans kan gå i krig med.

Læs også: min anmeldelse af 1. sæson af The Walking Dead.

Originaltitel:
Boardwalk Empire, USA, 2011
Instruktion: Martin Scorsese, Tim Van Patten m.fl.
Medvirkende: Steve Buscemi, Michael Pitt, Kelly Macdonald, Michael Shannon, Shea Whigham, Aleksa Palladino, Stephen Graham, Paz de la Huerta m.fl.
Spilletid: 672 min.
Udgiver: Warner Home Entertainment