Susanne Bier vinder Oscar for "Hævnen"

Susanne Bier vandt i nat en Oscar for Hævnen i kategorien bedste udenlandske ikke-engelsksprogede film. Det er kun tredje gang, at det er sket for en dansk film. Jeg er, som jeg før har skrevet ikke specielt begejstret for filmen, som jeg synes både er for overfortalt og konstrueret, men både Trine Dyrholm, Mikael Persbrandt og Ulrich Thomsen leverer gode præstationer.

Herudover var Kongens store tale aftenens store vinder. Den hev Oscar-statuetter hjem i de tunge kategorier for bedste film, bedste mandlige hovedrolle til Colin Firth, bedste instruktør til Tom Hooper og bedste originale manuskript. Natalie Portman fik en Oscar for bedste kvindelige hovedrolle i Black Swan, mens bedste biroller gik til henholdsvis Christian Bale og Melissa Leo for The Fighter.

Årets bedste manuskript baseret på en bog blev The Social Network, som også fik en Oscar for bedste musik. Og så var der en stak priser til Inception, den modtog Oscars for bedste visuelle effekter, cinematografi, lydmix og lydredigering. Bedste animerede film blev Toy Story 3, som også fik en Oscar for bedste sang. Tim Burtins skuffende Alice i Eventyrland fik Oscars for bedste art direction og kostumer og så modtog den hæderlige skrækfilm The Wolfman en Oscar for bedste make up.

– Se listen med alle nominerede og vindere HER.

Læs om andre af årets prisuddelinger:
Fincher fejres og dansk triumf ved Golden Globe
BAFTA-uddelingen stod i kongens navn
Årets Robert-priser var med stort “R”
Bodil hædrer den fængslende ”R”
Shyamalan og Sex & The City ”vinder” stort

Shyamalan og Sex & The City ”vinder” stort

Så er dette års berygtede Razzie-priser uddelt – filmprisen der belønner de værste film og skuespilspræstationer fra året der er gået. Vanen tro afholdes showet dagen før den store Oscar-fest og fungerer på den måde som en slags modvægt til de eftertragtede Oscar-statuetter. I år blev Sex & The City 2 og M. Night Shyamalans The Last Airbender de helt store vindere – eller tabere om man vil.

M. Night Shymalan fik således prisen for værste instruktør for The Last Airbender eller Luftens sidste mester, som den danske titel lyder. Den løb også med prisen for værste manuskript, den nye pris Worst Eye-Gouging Mis-Use of 3-D og selvfølgelig hovedprisen for årets værste film – her var den ellers i hård konkurrence med bl.a. Twilight Saga: Eclipse, Vampires Suck og Sex & The City 2.

Sex & The City 2 gik dog ikke tomhændet hjem. Den blev nemlig vinder i kategorien værste prequel, remake, rip-off eller sequel. Årets værste kvindelige skuespiller eller skuespillerinder blev de fire veninder spillet af Sarah Jessica Parker, Kim Cattrall, Kristin Davis og Cynthia Nixon, mens samtlige af filmens medvirkende blev belønnet med den bredtfavnende pris for værste cast.

Årets værste skuespiller blev Ashton Kutcher for Killers og Valentine’s Day. Værste mandlige birolle gik til Jackson Rathbone for The Last Airbender og Twilight Saga: Eclipse, mens Jessica Alba blev årets værste kvindelige birolle for The Killer Inside Me, Little Fockers, Machete og Valentine’s Day.

I nat dansk tid er det så de ærefulde Oscar-statuetter, der skal uddeles og her tror jeg ikke ligefrem man skal forvente at se hverken M. Night Shyamalan eller tøserne fra Sex & The City på podiet.

– Se alle vindere og nominerede fra årets Razzie Awards HER.

Medrivende magtkampe og ulykkelig kærlighed

Hvem havde troet, at historien om tilblivelsen af Facebook kunne være så hamrende spændende og dramatisk medrivende som tilfældet er med The Social Network? Jeg havde i hvert fald ikke de store forventninger til filmen, da jeg i sin tid hørte om den – heller ikke selvom det var med selveste David Fincher i instruktørstolen. Men filmen er en af sidste års absolut bedste – og et gensyn svækker bestemt ikke den på alle måder fængslende fortælling.

Handlingen udspiller sig i den turbulente og intense tid omkring skabelsen af Facebook. Den asociale ener Mark Zuckerberg, der ellers står som ene ophavsmand til opfindelsen havner i rettighedskampe om det skelsættende sociale netværk. For der er flere, som vil lægge beslag på idéen og ikke mindst de milliarder, der potentielt følger med. Jep, der er lagt i ovnen til et drama med magtkampe, forræderi og grådighed. Det er både gribende, rørende og ikke mindst underholdende.

KLIK VIDERE FOR RESTEN AF ANMELDELSEN —> Læs mere

Schwarzenegger synger Predator i gulvet

Arnold Schwarzenegger er en mand med mange talenter – skuespiller, politiker, bodybuilder samt ikke mindst sanger. Og nu er musicalen vi alle har ventet på landet, Predator: The Musical. Her synges der om kap med heftige monster-kampe, labre one-liners og macho-muskler. Måske det ikke ville være nogen dum idé for Arnold at gå til musikken, når nu hans politiker-karriere som guvernør er overstået.

Det er ikke første gang Arnie er brudt ud i sang, således finder man ham også i musik-versioner af action-braget Commando, science fiction-klassikeren The Terminator og den rå Conan. Find links efter videoen – “If It Bleeds, We Can Kill It”…!

Se mere med en syngende Arnold:
Commando: Schwarzenegger bryder igen ud i sang
Conan: Arnold Schwarzenegger går til musicalen
– og en lille Arnie-bonus: Darth Schwarzenegger

Fuld fart på filmcitater og catch-phrases

Der er bare nogle filmcitater, som hænger bedre ved end andre og til tider endda får et helt eget liv uden for filmens verden. Tag fx Arnold Schwarzeneggers ikoniske ”I’ll be back!” fra The Terminator eller Robert De Niro som Travis Bickle, der i Martin Scorseses Taxi Driver har en diskussion med sit eget spejlbillede, “You talkin’ to me?”. Citater alle kender og som er blevet brugt igen og igen.

Nu har Exophrine igen været på spil og kreeret en ret massiv montage med hele 150 filmreplikker og catch-phrases – og han kommer godt omkring. Det er et ret sjovt sammensurium af nye og gamle film, klassikere og mindre kendte film. Jeg får sgu helt lyst til at gense flere af dem. Måske et gensyn med John Carpenters They Live ville være på sin plads …

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=zA6LkQw470w[/youtube]

– Hvis ikke du lige fangede alle filmene, så find hele listen HER.

Se også:
250 introduktioner fra filmens verden
Der er en del skuespillere, som ligner lort …

POKERSPILLEREN: Et tamt spil poker om liv og død

De af jer som læser med regelmæssigt, har nok også luret, at jeg er ret begejstret for den italienske instruktør Dario Argentos film. Derfor smerter det mig også (en smule) ikke at kunne sende mine varmeste anbefalinger af sted til hans seriemorder-thriller The Card Player fra 2004 – eller Pokerspilleren, som titlen lyder på den nye danske udgivelse. Men det er altså desværre langt fra en Argento i morderisk hopla.

Filmen har ellers en spændende og dilemmafyldt præmis. Morderen kidnapper nemlig unge piger i Roms gader for herefter at sætte politiet stævne med et virtuelt spil poker, hvor pigernes lidende ansigter vises via webcam. Politiet udfordres nu til at spille om liv og død. Hvis ordensmagten vinder, går de fri – hvis ikke, skæres de op for åben skærm. Det bliver den dygtige kriminalbetjent Anna og den britiske politimand John, der leder an i efterforskningen, som snart sniger sig ind på deres privatliv.

Vi har altså at gøre med et klassisk seriemorder-setup – med et digitalt tvist. Desværre får Argento aldrig for alvor luft under det ellers nervepirrende plot. Men et par gode scener bliver det til. Specielt er en scene hjemme hos Anna vellykket og viser at Argento stadig kan stable visuelt legende og intens spænding på benene. Her får Anna nemlig øje på den maskerede morder genspejlet i sit askebæger, hvilket bliver starten på en flot og fyrig katten-efter-musen-jagt i hendes mørklagte lejlighed.

Desværre er dette nærmest en enlig svale sammen med scenen, hvor John bevæger sig ind på morderens formodede residens. Her vises ligeledes flotte visuelle takter med blomsterfrø svævende poetisk i luften og paranoia sitrende i de grønne omgivelser. Men overordnet lever filmen langt fra op til mesterens standarder. Der er ganske enkelt for få medrivende scener til at holde spændingen ved lige.

Det hjælper heller ikke, at filmen er befolket af en flok for det meste utroværdige og kedelige karakterer. Hverken Stefania Rocco som den handlekraftige Anna eller Liam Cunning som drikfældig betjent leverer mindeværdig kemi. Mest interessant eller blot herlig bizar er Luis Molteni i en lille underholdende rolle som operasyngende retsmediciner – han kalder bl.a. ligene for sine ’dukker’.

Jeg håber bare, at de der slår kløerne i filmen ikke af den grund afskriver Argento, for han har flere mesterværker på CV’et. Fx burde Profondo Rosso og Inferno (udgivet af samme selskab) være til at få fat på. Men selvom Argento her sporadisk viser gode takter, er der langt til hans genreudfordrende og stilskabende værker fra 70’erne og 80’erne. Mindre kan også gøre det, men Argento-film eller ej, så skuffer Pokerspilleren som seriemorder-thriller. Jagten på morderen bliver aldrig rigtig spændende og så savner man mere saft og kraft hos de medvirkende.

– Læs også min anmeldelse af Dario Argentos overlegne Inferno HER.

Ekstramateriale:
Der er desværre ikke meget guf at komme efter. Det bliver til to korte og ikke videre informative features (5 og 8 min.). Her er en del tilfældige klip fra optagelserne krydret med filmens score. Men lidt sniksnak om filmen bliver det også til med Stefania Rocco og Dario Argento, som fortæller om sine tanker bag og idé til filmen samt sin tilgang til thriller-genren. Herudover finder man lidt fin trivia om filmen, filmens trailer og øvrige af selskabets titler, et slideshow med stills samt biografier for Argento, Rocca og Cunningham.


Originaltitel:
Il Cartaio/The Card Player, Italien, 2004
Instruktion: Dario Argento
Medvirkende: Stefania Rocca, Liam Cunningham, Silvio Muccino m.fl.
Spilletid: 99 min.
Udgiver: Another World Entertainment

Bodil hædrer den fængslende "R"

Den danske filmpris Bodil blev uddelt her søndag aften – og ligesom tilfældet var ved den anden store danske prisuddeling Robert, var det den rå fængselsfilm R, der løb med de tunge priser. Det for bedste film, bedste mandlige hovedrolle til Pilou Asbæk og en sær-Bodil til Tobias Lindholm for sit arbejde på R samt Thomas Vinterbergs Submarino, som Patricia Schumann fik en Bodil for bedste kvindelige birolle for.

Bodil-prisen uddeles af de københavnske filmskribenter og -kritikere og de var enige om at Trine Dyrholm skulle have en Bodil for bedste kvindelige hovedrolle i Susanne Biers Hævnen – hvilket også var tilfældet ved Robert-festen. Bedste mandlige birolle gik til Kurt Ravn for sin ubehagelige rolle i Smukke Mennesker.

Bedste ikke-amerikanske film blev Michael Hanekes fantastiske Det hvide bånd, mens bedste amerikanske film blev A Single Man. Og så modtog Armadillo ikke overraskende prisen for bedste dokumentarfilm, som det også skete ved Robert-festen. Lars Skree modtog desuden prisen for bedste fotograf for Armadillo – det er første gang prisen går til en dokumentar. Årets æres-Bodil gik til den garvede Henning Moritzen.

Læs om andre af årets prisuddelinger:
Årets Robert-priser var med stort “R”
BAFTA-uddelingen stod i kongens navn
Fincher fejres og dansk triumf ved Golden Globe
– og besøg Bodil-prisens hjemmeside HER.

Filmplakater fra et parallelt univers

Hvordan mon Kill Bill ville tage sig ud med Marilyn Monroe og John Wayne i hovedrollerne, eller hvad med Angelina Jolie som psykopaten Alex i A Clockwork Orange, Halloween instrueret af Alfred Hitchcock, Inception med bl.a. James Dean på rollelisten eller Sin City instrueret af Jean Luc Godard?

Sean Hartter har i et par år lavet plakater ud fra idéen om hvordan velkendte film kunne være stykket sammen, hvis de var blevet til i et parallelt univers. Han har netop tilføjet et par nye til sin fortsat voksende serie. Der er nogle ret sjove og til tider også grafisk vellykkede plakater imellem. Se flere af filmplakaterne og i større format hos Sean HER.

Se andet-film-samplende-guf:
Fuck you, ”Dirty Dancing”!
TRON’ifiserede filmscener
Blib blob… et herligt robot-mashup
Samplet Nic Cage sætter ild til dansegulvet

Film fortalt på 60 sekunder

Empire kører en ret sjov konkurrence med film fortalt på 60 sekunder. Her har man kunnet sende bidrag ind med hvilken som helst film-fortolkning – eneste regel har været en spilletid på 1 minut. Feltet er nu nede på 20 styk og blandt dem finder man både nye og gamle film, bl.a. The Social Network, The Wizard Of Oz, Jurassic Park, Toy Story, Predator og The Terminator.

Der er et nogle virkelig fine imellem, bl.a. den nedenstående Lego-version af Die Hard. Men også udgaven af David Lynchs syrede Eraserhead er virkelig gennemført og veludført, se den HER. Den fik min stemme. Men klik videre for at se filmene og stem på din favorit HER. Afstemningen slutter d. 25. februar.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Cdlzl0jp30Q[/youtube]

– Klik videre til Empire for at se og stemme på filmene HER.

Fem flotte BAFTA-plakater

De eftertragtede britiske BAFTA-filmpriser blev uddelt i søndags. Her blev det, som jeg skrev Kongens store tale, der var aftenens helt store vinder, bl.a. med prisen for bedste film. Nu er jeg faldet over fem plakater, der er lavet over filmene, som var nomineret i kategorien for bedste film, nemlig Black Swan, Inception, Kongens store tale, The Social Network og True Grit.

Plakater har været at finde i den brochure, som fulgte med under prisuddelingen. Jeg synes specielt den for Inception er vellykket – et interessant motivvalg, som forløses legende. Men også plakaten for Kongens store tale er flot og fortællende i sin stramme stil. Sammen udgør de en ret forførende helhed.

– Læs videre om BAFTA-vinderne HER.
– Download BAFTA-brochuren HER.
– Se også flotte plakater for de Oscar-nominerede til bedste film HER.

KLIK VIDERE for plakaterne i større format —> Læs mere