En skrækindjagende babysitter-tjans

En af de bedste film jeg så på dette års CPH PIX filmfestival, var Ti Wests intense og skræmmende The House of the Devil fra 2009. Den 80’er-æstetiske knaldperle er netop udkommet i Danmark – og den holder bestemt til gensyn. Specielt på sådan en mørk og stormfuld novemberaften.

Den yndige studine Samantha (Jocelin Donahue) får job som babysitter i et hus, der ligger et godt stykke uden for byen – og som selvfølgelig er omgivet af en mørk skov. Men selvom der er noget skummelt ved jobbet og den mystiske Mr. Ulman (Tom Noonan), der tager imod hende, takker hun ja – hun kan jo godt bruge pengene. Men der gemmer sig ubehagelige overraskelser og mørklagte hemmeligheder i det store knirkende hus.

– KLIK VIDERE FOR RESTEN AF ANMELDELSEN—>

Filmens setup er simpelt, men ikke mindre skræmmende af den grund. For hvad er det præcist huset skjuler for den sårbare og udsatte Samantha? Ti West formår at udfolde historien med et udsøgt flair stemningsfulde billeder og med få, men effektive virkemidler, alt imens der med sikker hånd skrues op for intensiteten og uhyggen hele vejen. Bl.a. er scenen, hvor Samantha glad og uvidende danser rundt i huset med musik i ørerne fra sin walkman både medrivende og pirrende.

Det er desuden herligt at se filmens æstetiske hyldest til 80’ernes skrækfilm ikke bruges som en ironisk eller billig visuel gimmick, men derimod som en æstetik og fortællestil i sin egen ret. Det er også befriende med en horrorfilm, der ikke jager de billige chok-effekter, men derimod tør og magter at bevæge sig roligt, sikkert og stemningsfuldt helt ind i mørket, hvor rædslerne og usikkerheden hersker. Herligt.

The House of the Devil er en eminent og nervepirrende lille skrækfilm, som jeg kun på det varmeste kan anbefale – hvis man altså har nerverne til det.

Ekstramateriale:
Men finder et par fraklippede scener (7 min.), filmens trailer, trailere for andre af selskabets udgivelser og et slideshow med stills fra filmen samt en kedelig og nærmest ligegyldig ’Bag om filmen’ (14 min.). Den består en af en række tilfældige optagelser fra produktionen og er blottet for interessante kommentarer fra crewet.

Mere interessant er udgivelsens to kommentarspor, hvor Ti West flankeres af Jocelin Donahue på det ene og på det andet af lyddesigner Graham Reznick samt to af filmens producere, Larry Fessenden og Peter Phok. Begge kommentarspor er værd at bruge tid på, for alle er gode til kommentere på filmens tilblivelse med mange fine detaljer og anekdoter fra produktionen. Og så er Ti West en behagelig gut at lytte til. Der er ingen tvivl om, at han og de andre elsker at lave film.

Originaltitel: The House of the Devil, USA, 2009.
Instruktion: Ti West.
Medvirkende: Jocelin Donahue, Tom Noonan, Dee Wallace,
Mary Woronov m.fl.
Spilletid: 95 min.
Distributør: Another World Entertainment.