Den rørende ‘Past Lives’ forløser følelsesfint sin skæbnefortælling

Biografanmeldelse: Før eller siden vokser vi op til at blive voksne. Barndommen bliver henlagt til minderne. Både de gode og de dårlige. Nogle venskaber varer ved livet igennem. Andre holder ikke distancen. Det kan der være mange grunde til. I den varmt menneskelige ’Past Lives’ skilles de ellers tætte barndomsvenner Nora og Hae Sung ad, da Nora og hendes familie emigrerer fra Sydkorea til Canada.

Vi møder de to venner i barndommens bekymringsfrie leg videre op i livet, hvor deres veje mange år senere krydses og kulminerer i et møde i New York, hvor Nora nu bor og er gift med forfatteren Arthur. Det er på en yderst følelsesfin måde, at jeg kommer ind på livet af begge parter i venskabet. Deres liv, verdensbillede og relationen mellem de to. Det er både rørende og tankevækkende.

Her sættes bl.a. tanker om skæbne i spil. Kærlighed, fortid, nutid og fremtid. For hvorfor arter livet sig, som det nu gør for os hver især? Kan vi holde fast i noget, der var engang? Kan denne barndommens magi genvindes i et møde årtier senere efter mange års adskillelse? Det er med et særdeles dynamisk greb om både karakterer og temaer, at jeg her drages ind i filmens liv.

Karakterer, der bliver formet og udfoldet som troværdigt ægte mennesker, hvis vej i livet er gået i forskellige retninger. Med det in mente, at venskabet bindes sammen af en fælles fortid. Men er det nok til at vare ved? Jeg bliver i mødet med Nora og Hae Sungs relation hensat til tanker om mit eget liv. Min barndom, venskaber og minder om barndommens uskyld og betydning.

Instruktør og manuskriptforfatter Celine Song har et virkelig godt greb om filmens følelser og en evne til at få dem sat troværdigt i spil, så selv de små nuancer rammer rent og sætter sig lige i hjertet på mig, så jeg kneb op til flere positive tårer undervejs. For livet er ikke nødvendigvis, som man troede det ville blive, da man var barn. Men det er jo nok også meget godt og helt ok.

Trekløveret med Nora og Hae Sung som det stærke dramatiske omdrejningspunkt får et engagerende tredje hjul, der på dragende vis bindes sammen med vennerne i skikkelse af Arthur. Der er en virkelig velbalanceret følelsesdynamik her, hvor fortid og nutid på både rørende og hjerteskærende vis forbindes og giver liv til fortællingen.

Greta Lee og Teo Yoo er vildt engagerende i deres nærværende portrætter af de genforenede barndomsvenner, mens John Magaro med sympatisk tilstedeværelse fuldender dramaets hjertevarme natur, som smukt bindes sammen af fotograf Shabier Kirchners velkomponerede billeder, mens filmens musik af Christopher Bear og Daniel Rossen på elegant vis sætter toner på følelserne.

’Past Lives’ får 5 ud af 6 stjerner:

’Past Lives’ har biografpremiere den 21. marts.