AMERICAN MADE: Tom Cruise på røven i kokainland

Biografanmeldelse: Lad det være sagt med det samme. Jeg er en sucker for Tom Cruise – men hey, hvem er ikke det? Så ja, jeg ser altid frem til en film med ham i. Med ‘American Made’ er han i god, humoristisk og dramatisk form som den dristige pilot Barry Seal, der smugler både kokain og våben. Vilde sager, der kun eskalerer fra den dag, han begiver sig ind på dette nye territorium.

For fra at være en ellers helt almindelig pilot den ene dag, så springer han ud som smugler den næste. For ja, han kan godt bruge de gode penge og så er han også ude efter spændingen ved at flyve det lille hurtige fly, der bruges til missionerne. Således flyver han i pendulfart kokain ind i USA fra Mellemamerika i 70’erne og op igennem 80’erne med Den Kolde Krig som politisk bagtæppe.

american made biograf 01

Filmen er baseret på en sand historie. Præcis hvor meget Tom Cruises vilde flyveture læner sig op af virkeligheden, skal jeg ikke kunne sige. Men som en ret medrivende, underholdende og morsom film, fungerer ‘American Made’ ret så fint. For det er en Tom Cruise, der på engagerende vis forsøger at jonglere sit kriminelle foretagende, som kun vokser sig større – og ham over hovedet.

Det er også en Tom Cruise, der i sin rolle balancerer på en moralsk forkastelig line – du ved, kokainsmugler er ikke just et videre sympatisk erhverv. Han siger også både ‘fuck’ og ‘mooner’. Jeg mærker, at han har moret sig med sin rolle og det smitter så absolut af på mig. Ganske vist mister filmen lidt momentum undervejs og er en kende for lang, men det retter Tom Cruise op på med sit komisk veltimede nærvær og fin human tilstedeværelse.

american made biograf 02

Jeg vil ikke her komme videre ind på plottet, da en del af filmens styrke netop er i, hvordan historien eskalerer, mens ordensmagtens jagter Barry og hans kompaner. Det er også en historie, hvor CIA kommer til at spille en moralsk tvetydig rolle, der får Barrys eskapader til at udligne sig en kende – eller gør den? For der er noget besnærende ved filmens leg med de moralske gråzoner.

Det er dog ikke den mest tematisk tunge eller nuancerede fortælling. ‘American Made’ er først og fremmest virkelig vellavet underholdning med en elskværdig Tom Cruise på røven i kokainland og på vingerne i vilde ridt på himlen med politiet lige i nakken. For selvom det vakse publikum nok lurer, hvor det hele bærer hen, så er turen mod enden ret så medrivende.

– ‘American Made’ får 4 ud af 6 stjerner:
4_6 - stars


- ‘American Made’ får premiere den 24. august 2017. 

american made poster