CPH PIX 2016: Der er stadig mange film at se på festivalen

CPH PIX 2016: Selvom filmfestivalen CPH PIX lakker mod enden – sidste dag er den 9. november – er der bestemt stadig mange film, du kan nå at fange. For mig venter der blandt andet nynazister og punk med GREEN ROOM samt Daniel Radcliffe som et pruttende lig i SWISS ARMY MAN.

Men inden jeg skal se dem, vil jeg lige nå omkring, hvad jeg senest har set. Den har siden sidst stået på familie-problemer med den skæve THE FAMILY FANG videre til en dokumentar om og med David Lynch og en western med Kurt Russell i BONE TOMAHAWK samt et mareridtsbryllup i DEMON.

I THE FAMILY FANG spiller Nicole Kidman og Jason Bateman et søskendepar, der er vokset op med et excentrisk forældrepar, som lever for deres performancekunst – Christopher Walken og Maryann Plunkett. Her blev deres to børn flittigt blev brugt, da de var mindre, hvilket har sat sine negative spor på forholdet. Men skæbnen vil, at familien føres sammen igen.

family-fang-cph-pix-2016

Det afføder selvsagt sine problemer og skeletter, der hopper ud af skabet. Ja, det lyder måske som et halvkedeligt familiedrama – det er det dog ikke. For dramaet leveres engagerende af firkløveret, mens der spædes velbalanceret til med sort humor og fin melankoli, hvor flashbacks til forældrenes performances sparker fin humor ind i filmen, der fornemt bevarer sin dramatiske tyngde.

Efter et par dage uden film, sprang jeg om søndagen på tre visninger –alle i favoritbiografen Empire på Nørrebro. Først dokumentaren DAVID LYNCH: THE ART LIFE i en proppet sal 1. Her kommer man ind på livet af Lynch i hans atelier, hvor han arbejder på sine malerier, mens han på voiceoveren fortæller om sin opvækst, ungdomsår og vej ind i kunsten.

david-lynch-03-cph-pix-2016

Filmen beskæftiger sig kun med hans liv op til og med spillefilmsdebutfilmen Eraserhead – og det er da ofte også nogle fine anekdoter, han fortæller. Men filmen bliver også lidt lang i spyttet, når man nærmest kun befinder sig i atelieret og kun med Lynch som fortæller. Ikke desto mindre en fin filmoplevelse og et af og til helt rørende portræt.

Herefter red jeg ud på prærien med westenfilmen BONE TOMAHAWK, der havde Kurt Russell i front som sherif for en gruppe mænd på en redningsaktion efter en kvinde, der er blevet kidnappet af nogle brutale huleboere. Her får karaktererne plads, mens den vittige og skarpe dialog holder gang i turen.

bone-tomahawk-02-cph-pix-2016

Der er dog undervejs af og til lidt for lidt fremdrift i forhold til redningsaktionen, men når først konfrontationen med huleboerne indtræffer, er alt tilgivet. Der venter nemlig en herligt rå og blodig finale, der er en horrorfilm værdig. Herefter blev jeg i horrorland med den polsk/israelske DEMON.

Her stod den på et bryllup, der ender med druk og ikke mindst fatalt for gommen, der synes besat af noget overnaturligt, som ulmer over det gamle landsted, hvor festen holdes. Med fin dyster stemning foldes mareridtsbrylluppet ud, men filmen lider af en ubeslutsomhed mellem at sort humor og isnende alvor, hvorfor den også ender med ikke for alvor at være nogen af delene.

demon-cph-pix-2016

Ja, der er stadig tre dage tilbage med film på festivalen, så skynd dig at komme afsted. Vi ses i mørket.

– Besøg også CPH PIX lige her og på Facebook lige her.
– Besøg også gerne Filmskribenten på Facebook lige her.
– Se eventuelt også mine 8 filmanbefalinger på CPH PIX lige her.