En karismatisk Tom Cruise leverer frydefuld agentunderholdning med Mission: Impossible-filmene

Agent-action på Blu-ray: Den har stået på umulige missioner og Tom Cruise som agent Ethan Hunt siden 1996. Nu er de første fem film samlet i en boks, hvilket udgør en omgang storstilet og yderst underholdende agent-action med massevis af (skønne) usandsynligheder og vilde gadgets. På med gummimasken…

Jeg har aldrig set tv-serien, som filmene er baseret på, men med Brian de Palmas Mission: Impossible fra 1996 folder det plotvridende univers sig medrivende ud. Både action og tempo står fint distancen små 20 år senere, hvor ikke mindst den nu ikoniske scene med Tom Cruise hængende få centimeter over et tyngde-aktiverende gulv stadig afføder sveddryppende intensitet og sitrende spænding.

mission-impossible-brian-de-palma-1996Tom Cruise har det en smule stramt i Mission: Impossible fra 1996

Så selvom historien er lidt ujævnt fortalt og castet ikke det mest interessante bekendtskab, er filmen ældet med ynde – næsten lige så fint som den yndige Vanessa Redgrave som Tom Cruise gammelkone-flirter med. Nogen helstøbt action-thriller er det dog ikke, men her er lige nødagtigt mindeværdige scener nok til at jagten på dobbeltagenter og forræderi holdes i live frem mod den vilde helikopter-finale.

Fire år senere fulgte Mission: Impossible II. Denne gang med Hong Kong-action-mesteren John Woo i instruktørstolen – tilsat rigeligt med blafrende duer og slowmotion. Tom Cruise vikles denne gang ind i gummimaske-vrøvl og en utroværdig romance med den irriterende/poserende Thandie Newton. Ja, og noget med en virus og en anti-virus, der skal nakkes fra den kedelige skurk og onde liderbuks Dougray Scott.

mission-impossible-john-wooTom Cruise kører lige igennem ild på en motorcykel i Mission: Impossible II

Jeg kan godt klare min del forvrøvlet plotsmadder, hvis bare der er smadder nok på actiondelen og nogle interessante karakterer at følge. Og ja, der er smadder på. John Woo serverer blandt andet et halsbrækende indbrud i en skyskraber, klatreture på bjergsider samt motorcykel-showdown tilsat skumsprøjt… og slowmotion. Men romancen, der udgør filmens følelsesmæssige rygrad er flad og hverken Tom Cruise eller det øvrige cast får ordentlig fodfæste.

J.J. Abrams fik seks år senere sin spillefilmsdebut med Mission: Impossible III. En langt bedre film end sin forgænger – og endelig får vi en ordentlig skurk, nemlig en diabolsk Phillip Seymore Hofman. En herligt ond modspiller til en i denne omgang mere sårbar Tom Cruise. Umulighederne er om muligt endnu mere umulige og action-scenerne større, vildere og mere hæsblæsende. Heldigvis er det hele hængt op på et mere dynamisk cast, hvor blandt andet Tom Cruise får mere dybde som Hunt.

mission-impossible-j-j-abramsTom Cruise har slået næsen lidt i Mission: Impossible III

Hunt har giftet sig og trukket sig fra felten, men han hives ind i manegen igen, da en våbenhandler skal stoppes. Sagerne kompliceres og snart skal Hunt også redde sin udkårnes liv, mens hans eget bagland er på nakken af ham. Selvom plottet vrider sig lige lystigt nok og finalen bliver en tand for overmodig i sin omgang med umulighederne, så holder filmen fint pulsen underholdende i vejret.

Der er i den grad fart på Tom Cruise, når han i Brad Birds Mission: Impossible – Ghost Protocol kaster sig frygtløst ud i endnu en umulig mission. Denne gang skal Hunt og hans lille team sikre verden mod intet mindre end atomkrig. Simon Pegg er tilbage som computergeni og comic relief, mens en solid Jeremy Renner og en elegant Paula Patton er nye agenter i felten. De udgør et dynamisk team, der spiller både veloplagt og vittigt op imod de kulørte strabadser.

mission-impossible-ghost-protocolTom Cruise hænger stille og roligt ud i Mission: Impossible – Ghost Protocol

For selvom situationen er alvorlig, er det rendyrket sjov og ballade – komikken har også fået en tand op her. Vanen tro er der godt gang i teknisk opfindsomme gadgets og halsbrækkende stunts, der giver fingeren til tyngdekraften. Blandt andet et svimlende stunt med Tom Cruise dinglende på ydersiden af verdens højeste bygning i Dubai. Medrivende og yderst veleksekveret adrenalinaction.

For meget Tom Cruise er aldrig nok. Så et gensyn med en af mine favorit-scientologer er kun på sin plads, når han for femte gang leverer varen med vilde gadgets, gummimasker og adrenalinpumpende stunts i Christopher McQuarries Mission: Impossible – Rogue Nation. En lidt ujævn film, der dog vinder på sin pulserende action, veldoserede humor og Tom Cruise, der blandt andet kravler rundt på ydersiden af stort fly i fart i filmens forrygende åbningsscene.


Mission-Impossible-Rogue-Nation-biograf-03
Tom Cruise hænger også stille og roligt ud i Mission: Impossible – Rogue Nation

Ethan Hunt og co. skal her stoppe Syndikatet – en meget ond organisation. Nå ja, og så er IMF blevet opløst af CIA. Så Hunt og hans IMF-team er nu jaget vildt af både CIA og Syndikatet. Her er flere godt tænkte og veludførte actionscener, så som en kombineret motorcykel- og biljagt gennem smalle gader. Desværre er historien ikke nær så medrivende forløst. Men selvom filmens flow lider en smule, får Tom Cruise og hans team genvundet mit engagement med humor og eksplosioner undervejs og overlever altså sine plotmæssige ujævnheder.

Men selvom Mission: Impossible-franchisen måske er en smule ujævn, leverer der så absolut adskillelige medrivende actionscener, mens Tom Cruise hele vejen er værd at fælge på de umulige missioner, der har vist sig trods alt ikke at være helt umulige, men så absolut underholdende. Ja, det ganske enkelt sjovt at overvære de mange plot- og tyngdelovsudfordrende eskapader, hvorfor jeg da også kun kan anbefale enten at se eller gense filmene på Blu-ray.

Mission: Impossible: The 5 Movie Collection er udkommet på Blu-ray den 3. december 2015.
[tabgroup][tab title=”Mission: Impossible: The 5 Movie Collection“]
Mission-Impossible-1-5-cover
Originaltitel:
Mission: Impossible: The 5 Movie Collection (Mission: Impossible, 1996, Mission: Impossible II, 2000, Mission: Impossible III, 2006, Mission: Impossible – Ghost Protocol, 2011, Mission: Impossible – Rogue Nation, 2015)
Instruktion: Brian De Palma, John Woo, J.J. Abrams, Brad Bird og Christopher McQuarrie.
Medvirkende: Tom Cruise m.fl.
Spilletid: 110 min., 123 min., 205 min., 133 min., 131 min.
Distributør: Paramount Home Entertainment[/tab][/tabgroup]

MACBETH: Folk bliver nok aldrig trætte af Shakespeares tragedie

Biografanmeldelse: Virkelig? Endnu en version af Shakespeares tragedie? Åbenbart – og heldigvis må jeg hellere skynde mig at sige. For godt nok er historien blevet fortalt et utal af gange, siden William skrev den. Men gode historier kan fortælles igen og igen – og det er Macbeth. Tragisk, trøstesløs og dybt nede i det menneskelige mørke. Det er den også i Justin Kurzels udgave med Michael Fassbender som Macbeth og Marion Cotillard som hans hustru.

Lige historien helt kort. Macbeth er en general med altopslugende ambitioner om at blive Skotlands konge. Godt bakket op af sin hustrus hjælp. Og han vil gøre alt for at nå sit mål. Du ved, dræbe, bedrage og den slags moralsk nedbrydende handlinger. Ja, altså fortællingen om en mands undergang og menneskelige opløsning spundet i et net af grådighed, magtsyge og sindssyge.

macbeth-2015-biograf-03

Men selvom Fassbender bærer den hjem med uforfalsket nerve og en tiltagende galskab i blikket, mens Marion Cotillard er både sårbar og pokkers stærk som Lady Macbeth, får tragedien aldrig for alvor fat i mine ellers modtagelige følelsesnerver. Jeg forbliver mere beskuer end egentlig engageret i det menneskelige drama. Måske fordi filmen er så optaget af at engagere mig visuelt.

For jeg bliver på trods af de dragende personportrætter ikke videre følelsesmæssigt engageret. Derimod imponerer og inddrager Justin Kurzels Macbeth mig med sin billedside. Her bliver der fra første åndeløse frame åbnet op for de skotske vidder, hvor tågen hersker tungt over trætoppene, mens blodet størkner mørkt i krigernes slidte skæg og skarpe sværdklinger.

macbeth-2015-biograf-02

Det er da også netop på grund af den duperende indpakning, at filmen lever hos mig – både, mens den står på og efter rulleteksterne. Men selvom jeg gribes af det nærmest overjordiske univers, der her pakker tragedien ind i sørgmodig tåge, super slowmotion og endeløse landskaber, forbliver min oplevelse noget følelsesmæssig overfladisk. Selvom her jo ellers er godt schwung på dramaet.

Du ved, potente sager som magtsyge, mord, forræderi, ublu ambitioner, hekseafbrændinger, galskab, skyld, had, krig, smerte, og vrede. Men visuelt både rummer og rammer tragedien mig med pondus, hvor blandt andet Macbeths syner foldes ud med en tvetydighed, så jeg kommer med ind i hans vaklende verden, hvor grænsen mellem virkelig og fantasi, rationale og sindssyge gives mening i sin visuelle udfoldelse.

– Besøg Filmskribenten på Facebook her.

Macbeth får 4 ud af 6 stjerner:
4_6 - stars
[tabgroup][tab title=”Macbeth | Biografanmeldelse”]
macbeth-poster
Originaltitel: Macbeth, UK | France | USA, 2015
Premiere: den 17. december 2015
Instruktion: Justin Kurzel
Medvirkende: Marion Cotillard, Michael Fassbender, David Thewlis, Sean Harris m.fl.
Spilletid: 113 min.
Distributør: SF Film[/tab][/tabgroup]

De 10 bedste film fra 2015

De 10 bedste film fra 2015: Endnu et år har nået sin ende, hvilket også betyder, at det er blevet tid til min årlige top 10 med de bedste film fra året, der er gået. Den følger herunder. Og bare lige for at undgå misforståelser, så er min top 10 baseret på film, der har haft dansk biografpremiere i 2015.

1) MAD MAX: FURY ROAD (instruktør: George Miller)
Holy fucking shit! Sådan cirka kan jeg opsummere min oplevelse med Mad Max: Fury Road. Ja, det er ment på den absolut mest positive måde. For dette komplet vanvittige, konstant spruttende og ærefrygtindgydende bæst af en biljagt gennem et menneskefjendsk ødeland bør få alle til at installere sikkerhedsseler i deres filmsæder. Wroooom! Min anmeldelse.

mad-max-fury-road-bedste-film-2015

2) WHIPLASH (instruktør: Damien Chazelle)
Dedikation, passion og en forrygende fuckfinger til middelmådigheden. Men ja, hvor forrygende god er det nu lige en film om en gut, der slår på tromme kan være? Virkelig fucking god. Som i fysisk, musikalsk og emotionelt medrivende god. Ja, så fucking god, at selv det at overvære filmens hårdprøvede trommeelev øve sig på sin lilletromme er intenst og vedkommende. Min anmeldelse.

whiplash-bedste-film-2015

3) STAR WARS: THE FORCE AWAKENS (instruktør: J.J. Abrams)
Med Star Wars: The Force Awakens er det gået op for mig, at jeg nok er noget større fan, end jeg lige troede. Det er i hvert fald kommet lidt bag på mig, hvor meget jeg har egentlig så frem til at rejse til a galaxy far, far away. Og bare rolig, for filmen leverer et forrygende genfødt rumeventyr, der får sat franchisen på rette kurs efter de seneste tre film. Min anmeldelse.

star-wars-the-force-awakens-bedste-film-2015

4) BIRDMAN (instruktør: Alejandro González Iñárritu)
I Birdman flyver Michael Keaton forrygende godt som tragikomisk ’has been’-superhelt og skuespiller. Ham havde du måske glemt alt om? Det har du ikke, når du har set filmen, hvor han spiller den engang succesfulde superhelt Birdman. Siden er hans karriere gået i stå, så han sætter en forestilling op på Broadway for at genoprette karrieren og få noget skuespiller-respekt. Min anmeldelse.

birdman-bedste-film-2015

5) FOXCATCHER (instruktør: Bennett Miller)
Ja tak til en mega alvorlig Steve Carell og en mega alvorlig Channing Tatum. For Foxcatcher leverer nemlig en nådesløs, tragisk og fremragende ond oplevelse. På den bedst mulige måde. Og så ingen dumsmarte bemærkninger om den der store næse, som Steve Carell har fået sat på til rollen som den excentriske og stenrige John du Pont. Min anmeldelse.

foxcatcher-bedste-film-2015

6) CREED (instruktør: Ryan Coogler)
Sylvester Stallone kan ikke lade være med at lave Rocky-film – og mange tak for det. For den her havde jeg ikke lige set komme: En af årets bedste film er endnu en film i Rocky-serien. Faktisk den syvende siden Stallone boksede sig til ikon-status med den første i 1976. Creed er dog sin egen, hvilket titlen indikerer ved at være den første i serien til ikke at indeholde ”Rocky”. Min anmeldelse.

creed-bedste-film-2015

7) IT FOLLOWS (instruktør: David Robert Mitchell)
En yderst intens horrorfilm, der med et dundrende synthscore og en stemningsbåret tilgang til gyset, fik frygten malet frem på lærredet, hvor en mystisk og dødelig kraft forfølger vores stakkels hovedpersoner i diverse menneskeskikkelser. En af de bedste og mest dragende skrækfilm, jeg har set i nyere tid.

it-follows-bedste-film-2015

8) THE MARTIAN (instruktør: Ridley Scott)
Ja, tag du roligt med på Matt Damons røvtur til Mars. For Ridley Scott sender ham nemlig langt ud i rummet med The Martian – mere præcist til Mars. Og nej, her er ingen penisformede aliens eller muskuløse albinorumvæsner. Det er også helt ok. Matt, Mars og overlevelse langt væk hjemme fra er nemlig en god kombination. Min anmeldelse.

martian-bedste-film-2015

9) CRIMSON PEAK (instruktør: Guillermo del Toro)
Der er vildt mange stearinlys og vildt meget tragisk kærlighed på den gode måde i Crimson Peak. Ja, jeg kan lige så godt være ærlig: Jeg er en sucker for grumme spøgelsesfilm, gotisk gys og Guillermo del Toro. Jeg er altså noget nær den perfekte publikummer, da filmen forener disse tre ting. Derfor kan jeg også fint håndtere, at den har sine historie- og karaktermæssige ujævnheder. Min anmeldelse.

crimson-peak-bedste-film-2015

10) INHERENT VICE (instruktør: Paul Thomas Anderson)
Joaquin Phoenix stener forrygende godt rundt i et plot mere viltert end hans hår i Inherent Vice. Du kan med andre ord ligeså godt berede dig på, at du ikke kommer til at fatte alt i Paul Thomas Andersons kringlede stoner-krimi. Og det er bestemt helt i orden. For det er der vist heller ikke nogen i filmen, som gør. Altså finde vej i det sammenfiltrede plot, der snurrer sig herligt løs af fuld forståelse og ind sine jointindhyllede 1970’er-tåger i Los Angeles. Min anmeldelse.

inherent-vice-bedste-film-2015

– Læs også mine top 10-lister for 2009, 2010, 2011, 2012 og 2013 og 2014.
– ’Synes godt om’ Filmskribenten på Facebook her.

STAR WARS: THE FORCE AWAKENS: Et forrygende genfødt rumeventyr

Biografanmeldelse: Jeg er ikke som sådan mega Star Wars-fan. Men med Star Wars: The Force Awakens er det gået op for mig, at jeg nok er noget større fan, end jeg lige troede. Det er i hvert fald kommet lidt bag på mig, hvor meget jeg har egentlig har set frem til at rejse til a galaxy far, far away. Og bare rolig, for instruktør J.J. Abrams leverer med dette syvende kapitel i serien et forrygende genfødt rumeventyr, der får sat franchisen på rette kurs efter de seneste tre film.

Vi dumper her ned i fortællingen 30 år efter, den originale trilogi sluttede med Return of the Jedi i 1983. Således møder vi gamle kendige som Han Solo, Chewie og Leia – naturligvis henholdsvis Harrison Ford, Peter Mayhew og Carrie Fisher som i de oprindelige film, der startede det hele i 1977. Men selvom The Force Awakens lever videre på og af de gamle film, føles den frisk. Både nostalgisk og en ny start, hvilket rækken af nye karakterer understreger.

Star-Wars---The-Force-Awakens-biograf-03©Lucasfilm 2015

Godt nok leverer blandt andet Harrison Ford nærvær i sin ikoniske rolle som charmerende rumpilot og Carrie Fisher giver sin Leia rolig tyngde, mens også gensyn med C-3PO samt susende ture i Millennium Falcon leveres veloplagt og er ikke – som måske frygtet – malplacerede eller forcerede. De gamle film og det velkendte univers får ganske enkelt naturligt nyt liv, hvor det gamle hold fint flettes sammen med det nye – og deres nu fælles historie.

For selvom her er mange referencer til de gamle film – både visuelt, i karakterer, temaer og plot – så peger filmen mere frem end tilbage. En film, der ærer originalerne, men også vil løsrive sig – skabe nye helte, fjender og legendariske scener. Og gør det. Ikke mindst takket være nye ansigter, blandt andet Daisy Ridley som gæv heltinde, en både cool og småklodset John Boyega, mens Oscar Isaac har intens nerve som kampklar pilot – nå ja, og den livlige droide BB-8.

Star-Wars---The-Force-Awakens-biograf-02©Lucasfilm 2015

Vi har naturligvis at gøre med kampen mellem de gode og de onde – rebellerne mod imperiet. Den mørke og lyse side af The Force, om man vil. Her leder en maskeret Adam Driver an på den mørke side som den mystiske Kylo Ren. En skurk, der balancerer mellem ynkelig og såret, farlig og uforudsigelig. Ja, selvom historien er ret så sort/hvid, er der fine nuancer i karaktererne – som med Kylo Ren. Og så er der desuden en engagerende dynamik i castet.

Plottet er dog én ting. For mig handler det i høj grad også om at træde ind i en anden verden – at møde fæle monstre og flyve i en X-Wing. Her ankom jeg til et univers, hvor den måske nok uoriginale historie heldigvis leveres så pokkers veloplagt og med så meget (kliché-advarsel) hjerte, humor og kærlighed til eventyret, at jeg fløj begejstret og fuld af følelser hele vejen igennem. Jeg ser nu kun endnu mere frem til næste film i sagaen, som George Lucas startede for nu 38 år siden.

– Besøg også Filmskribenten på Facebook lige HER.

Star Wars: The Force Awakens får 5 ud af 6 stjerner:
5_6 - stars

[tabgroup][tab title=”Star Wars: The Force Awakens | Biografanmeldelse”]
star-wars-the-force-awakens-poster
Originaltitel: Star Wars: The Force Awakens, USA, 2015
Premiere: den 16. december 2015
Instruktion: J.J. Abrams
Medvirkende: Daisy Ridley, John Boyega, Oscar Isaac, Adam Driver, Harrison, Carrie Fisher, Peter Mayhew m.fl.
Spilletid: 135 min.
Distributør: Disney[/tab][/tabgroup]

INDERST INDE: Forrygende animeret tur i følelsernes magt

Blu-ray-anbefaling: Det er imponerende, hvordan Pixar formår at lave den ene fremragende film efter den anden. Den nyeste Indert inde, der lyder originaltitlen Inside Out, er ingen undtagelse. Det er en – og undskyld klichéerne – både sjov, rørende og tankevækkende film, der med humor, varme og vid tager fat om temaer som barndom, det at blive ældre og finde sig selv samt ikke mindst, hvad følelser er, og hvordan man håndterer dem.

Helt centralt i filmen står nemlig følelserne. Sådan helt konkret. For vi kommer her ind i hovedet på pigen Riley, hvor fem følelser forsøger at lede hende gennem livet, og hvordan hun skal tackle de nye omgivelser og venner, der følger med, da hun og hendes forældre i filmen flytter fra Minnesota til San Francisco. Således springer fortællingen dynamisk mellem Rileys indre og ydre verden.

inderst-inde-inside-out-01©Disney/Pixar

Det fungerer overraskende godt at konkretisere følelserne, hvor man i Rileys indre finder Glæde (Amy Poehler), Triste (Phyllis Smith), Frygt (Bill Hader), Vrede (Lewis Black) og Afsky (Mindy Kaling). De kommer i den grad på en opgave, da Rileys nye liv og overgang til teenager rokerer godt og grundigt rundt i hendes følelsesliv. For hvordan tackler man lige følelser som vrede og det at skulle sige farvel til barndommen?

Netop det at håndtere sådanne almengyldige emner uden at være bange for også at berøre de svære, har Pixar gjort med stor succes siden deres første film Toy Story i 1995. Både så børn og voksne kan se med. Du ved, Monsters, Inc., Finding Nemo, The Incredibles, Ratatouille, WALL-E og Up. Inderst inde hører til blandt de bedste og giver os blandt andet også en af de mest rørende scener i 2015 med Rileys fantasiven, den lyserøde Bing Bong med snabel.

inderst-inde-inside-out-02©Disney/Pixar

Udover, at filmen ser forrygende godt ud og ligeledes lyder fremragende på Blu-ray, følger der også fint ekstramateriale med. Her får man et kommentarspor med instruktør Pete Docter, med-instruktør Ronnie Del Carmen og producent Jonas Riveras samt de søde kortfilm Lave og Rileys første date videre til et kig på filmens følelser og karakterer. Ja, denne udgivelse får min varmeste anbefaling.

Inderst inde er udkommet på Blu-ray og dvd den 30. november 2015.
[tabgroup][tab title=”Inderst inde | Blu-ray”]
inderst inde inside out cover
Originaltitel: Inside Out
Udgivelsesdato: 30. november 2015
Instruktion: Pete Docter, Ronnie Del Carmen
Medvirkende: Amy Poehler, Phyllis Smith, Bill Hader, Lewis Black, Mindy Kaling, Kaitlyn Dias, Richard Kind m.fl.
Udgiver: Disney/Pixar[/tab][/tabgroup]

NCIS SÆSON 12: Agent Gibbs leder igen an i intens forbryderjagt

Forbryderisk serieunderholdning: Lige siden 2003 har du kunnet følge opklaringen af den ene forbrydelse efter den anden i den amerikanske tv-serie NCIS. Nu er seriens sæson 12 udkommet på dvd og byder på intet mindre end 24 episoder, hvor NCIS-holdet med specialagent Jethro Gibbs i front tager dig med på sager om alt fra brutale mordere til cyber-kriminalitet.

Sæson 12 løb over skærmen fra september 2014 frem til maj i år. Nu kan du så enten se eller gense agenterne i NCIS aka Naval Criminal Investigative Service jagte skurke. Udover Mark Harmon som agent Jethro Gibbs finder man på rollelisten også som specialagenter Michael Weatherly, Sean Murray, Eleanor Bishop og Emily Wickersham samt Pauley Perrette som retsmediciner.

NCIS-season-12-dvd-01

Et sandt eksperthold med hver deres markante personligheder og brugbare egenskaber, som alle kommer godt til hjælp i kampen for retfærdighed, når forbryderne skal jagtes og sættes bag tremmer. Og i denne sæson 12 bliver det således til hele 16 timer og 28 minutters nervepirrende forbryderjagt og intenst opklaringsarbejde.

Og hvis du ikke kan få nok af NCIS-forbryderjagt, kan du efter denne sæson se frem til at kaste dig over sæson 13, der netop har haft premiere tilbage i september. Og hvis det ikke er nok for dig, så kan du endvidere sætte tænderne i NCIS-franchisens andre serier, nemlig NCIS: Los Angeles og NCIS: New Orleans. Men start eventuelt lige med denne sæson 12 ledt karismatisk an af Jethro Gibbs .

NCIS sæson 12 er udkommet på dvd den 10. december 2015.
[tabgroup][tab title=”NCIS sæson 12 | dvd”]
NCIS-season-12-cover
Titel: NCIS sæson 12
Udgivelsesdato: den 10. december 2015
Instruktion: Tony Wharmby m.fl
Medvirkende: Mark Harmon, Michael Weatherly, Pauley Perrette, Sean Murray, Brian Dietzen, Emily Wickersham, Rocky Carroll, David McCallum m.fl.
Udgiver: Paramount Home Entertainment[/tab][/tabgroup]

NCIS: LOS ANGELES – SÆSON 6: Tag en actionfyldt tur til Los Angeles for at jagte skurke

Intens serieunderholdning: Du kan roligt sætte dig godt til rette, for i denne sjette sæsons 24 episoder af krimiserien NCIS: Los Angeles følger du nemlig den dygtige specialenheds hæsblæsende jagt på en brutal krigsfjende og ikke mindst at beskytte USA’s nationale sikkerhed. Ja, du kan jo så bare se, om du kan sidde stille, når først jagten tager fart.

Holdet består af agenterne G Callen, der spilles af Chris O’Donnell (ja, Robin i Batman Forever), mens agent Hanna spilles af ingen ringere end LL Cool J. Videre finder du specialagent Blye (Daniela Ruah), tech-geniet Eric Beale (Barrett Foa), LAPD-officer Deeks (Eric Christian Olsen) samt analytikeren Jones (Renée Felice Smith). De kæmper alle for at beskytte en udsat operationschef (Linda Hunt).

NCIS-Los-Angeles-season-6-dvd-2

Ja, der er med andre ord lagt i oven til endnu en nervepirrende sæson af serien, der har kørt siden 2009 og i sin tid udsprang af serien NCIS. Sæson 6 blev vist på tv fra september 2014 og frem til maj i år. Så hvis du endnu ikke har været en tur i Los Angeles for at håndhæve loven med denne skudsikre specialenhed kan du roligt springe på her, hvis du ikke kan få nok af agentaction.

Der venter desuden mere serieunderholdning med NCIS: Los Angeles, da sæson 7 blev skudt i gang tidligere i år. Men inden du hopper på den, bør du altså lige tage et smut omkring sæson 6 – og for den sags skyld alle de forrige sæsoner. For hvis du er typen, der bare ikke kan få nok af agentaction og pulserende kriminalarbejde, så kan du se frem til rigtig mange timers underholdning.

NCIS: Los Angeles sæson 6 er udkommet på dvd den 10. december 2015.
[tabgroup][tab title=”NCIS: Los Angeles sæson 6 | dvd”]
NCIS-Lost-Angeles-season-6-cover
Titel: NCIS: Los Angeles sæson 6
Udgivelsesdato: den 10. december 2015
Instruktion: Dennis Smith m.fl
Medvirkende: Chris O’Donnell, LL Cool J m.fl.
Udgiver: Paramount Home Entertainment[/tab][/tabgroup]

MODERN FAMILY – SÆSON 6: Kom på vittigt og velskrevet besøg hos den moderne familie

En komedie-serie, som du skal se: Hvis du tror, at din familie er skør, kender du nok ikke serien Modern Family. Du har kunnet følge seriens umage familier med deres opture og nedture siden første sæson i 2009. Heldigvis har det været sjovt at følge den brogede flok af familiemedlemmer lige fra starten. Det gælder også for denne sjette sæson, der nu er udkommet her i landet.

Har følger man i mockumentary-stil tre familier, der bor i det varme Los Angeles. Blandt andet den tørre Jay Pritchett (Ed O’Neill) og hans rapkæftede hustru (Sofía Vergara), videre til Ty Burrell og Julie Bowen som det mindre flamboyante par samt det homoseksuelle par spillet af Jesse Tyler Ferguson og Eric Stonestreet. Plus naturligvis en række børn og trodsige teenagere.

Modern-Family-season-6-dvd-01

Det er ganske enkelt en flok yderst forskellige og ikke mindst sjove karakterer at følge – ikke mindst takket været et vittigt manuskript, der leveres dynamisk af et veloplagt cast, hvor familiernes liv flettes sammen på kryds og tværs. Det er også tilfældet i disse 24 afsnit, der løber op i 9 timer og 16 minutters vellavet komedieserie. Serien har da også vundet et hav af priser – blandt andet en Golden Globe for bedste komedieserie.

Så hvis du har brug for et vittigt afbræk fra din egen familie, bør du overveje om ikke du skal bruge din tid i selskab med Modern Familiy og denne sæson 6. Tja, du kan også overveje om ikke, du skal se serien med din egen familie. Her er i hvert fald uden tvivl problemer og familieforviklinger, som I kan nikke genkende til – serveret vittigt, velskrevet og charmerende morsomt.

Modern Family sæson 6 er udkommet på dvd den 3. december 2015.
[tabgroup][tab title=”Modern Family sæson 6 | dvd”]
Modern-Family-season-6-cover
Titel: Modern Family sæson 6
Udgivelsesdato: den 3. december 2015
Instruktion: m.fl
Medvirkende: m.fl.
Udgiver: Paramount Home Entertainment[/tab][/tabgroup]

THE HOBBIT TRILOGY: Den ultimative hobbit-boks leverer eventyret i extended edition

Blu-ray-anmeldelse: Lad mig bare starte med at slå fast: Ja, dette er den ultimative boks, hvis du skal have Peter Jacksons The Hobbit-film. For udover de henholdsvis 13, 25 og 20 minutter forlængede udgaver, indeholder boksen et væld af spændende ekstramateriale, mens trilogien både ser godt ud og lyder forrygende på Blu-ray. Og jeg kan bestemt lide trilogien dens ujævnheder til trods, for universet er flot og monstrene vilde. Altså, sådan helt kort fortalt.

Det barfodede hobbit-eventyr begyndte i 2012 med The Hobbit: An Unexpected Journey – en art prequel til The Lord of the Rings-trilogien, der som bekendt er baseret på bøger af J.R.R. Tolkien. Her må den magelige hobbit Bilbo gøre sit bedste for at følge trop med 13 energiske dværge og troldmanden Gandalf. De drager nemlig ud for at nakke dragen Smaug og vinde det fortabte dværgekongerige tilbage, som det ildpruttende monster har lagt øde.

hobbitten09

Der er dog et lidt for langt forspil med hygge og sang i hobbitternes hjemstavn, inden den farefulde færd tager fat. Og selvom de overrumplende scenerier og fæle bæster er flotte, går eventyret en smule i tomgang undervejs, mens jeg også savner en mere reel følelse af fare for følget. Men blandt andet vinder det indtagende univers for mig over den lidt træge afvikling samt Martin Freeman, der rammer plet som den forsigtige, men eventyrlystne Bilbo.

The Hobbit: An Unexpected Journey 4/6: 4_6 - stars_LILLE

Jeg har hverken læst bogen fra 1937, der danner forlæg for filmene eller sportet gummisværd, men nyder alligevel at træde ind i universet, hvor film nummer to, The Hobbit: The Desolation of Smaug, er en langt mere helstøbt. Fortællingen er mere dynamisk afviklet og bedre grundet i turen mod dragen Smaug. Hvert skridt er knyttet naturligt til historiens fremdrift. Lige fra mødet med væmmelige kæmpeedderkopper til et besøg hos elverfolket og kampe med brutale orker – og ja, så er Benedict Cumberbatch herligt lumsk og farlig som Smaug.

hobbitten smaug 01

Tonen er også mørkere, hvilket klæder rejsen, mens Bilbos uskyldige gemyt udfordres af den gådefulde ring, han gemmer i sin lomme. Her er mere pondus i Bilbo, der smider passiviteten fra sig, hvilket gør ham mere interessant at følge. Ian McKellen er evigt fremragende som Gandalf, mens forholdet mellem Orlando Bloom som Legolas og Evangeline Lilly som elverkriger dog er fladt. Men de uforløste relationer underminerer ikke dette andet kapitels medrivende underholdningsværdi i eventyraction og opsprættede orker.

The Hobbit: The Desolation of Smaug 5/6: 5_6 - stars_LILLE

Peter Jackson leverer med The Hobbit: The Battle of the Five Armies en tilfredsstillende krigsfinale for den bæstbefængte rejse, hvor det vælter rundt med sindssygt mange trolde, orker og andre monstre. Filmen er nærmest én lang krigsscene. Groft sagt – og det fungerer langt overvejende. I hvert fald nok til, at jeg ikke blev overmæt, men bare virkelig godt underholdt af kampen om Midgård og dragen Smaugs enorme skatte.

hobbitten five armies biograf 01

Godt nok males her med brede penselstrøg, hvorfor ikke alle karakterer er lige nuanceret optegnet. Men blandt andet er Bilbo fortsat et engagerende centrum, mens Richard Armitage tager stikket hjem som Thorin, der balancer mellem formørket psykopat og godhjertet kriger. Men nej, det er ikke hele vejen et lige velafstemt drama, men nok til, at de energiske krigsscener ikke mister dramatisk tyngde, mens Howard Shore hele vejen står for et storladent og eventyrligt score.

The Hobbit: The Battle of the Five Armies 5/6: 5_6 - stars_LILLE

hobbitten smaug 05

Billede 6/6: 6_6 - stars_LILLE og lyd 6/6:6_6 - stars_LILLE
Blu-ray-udgivelsen leverer de tre film med et veldefineret billede, der imponerer med forrygende detaljegrad, smukt nuancerede farvepalet og solid kontrast. Den dynamiske lydside er ligeledes medrivende med sine velbalanceret niveauer, hvor dialogen går klart igennem sammen med bulder, brag og Howard Shores smukke score. Boksen er også udgivet på dvd, men opgrader roligt til Blu-ray.

Ekstramateriale 6/6:6_6 - stars_LILLE
De længere versioner af filmene består langt overvejende af forlængede scener, men der er også er et par nye imellem. For mig gør den ekstra spilletid ikke den store forskel, men giver dog scener og karakterer lidt ekstra nuancer, men ikke noget, der ændrer radikalt på fortællingen eller min overordnede oplevelse. Det er derfor nok mest en temperamentssag, hvornår jeg vælger at gense trilogien i de forlængede udgaver eller biografversionerne. Men mon ikke det er de forlængede, jeg vil ty mest til, bare for at få lidt mere tid i universet.

hobbitten-smaug-06

Ekstramaterialet er et kapitel for sig og er fordelt på tre skriver per film. Hver film har et interessant og engagerede kommentarspor med Peter Jackson og medforfatter Philippa Boyens, mens man i et væld af featuretter og dokumentarer kommer omkring alle tænkelige aspeker af den enorme produktion. Fra locations, historien, karakterer, effekter og meget mere.

Man får altså et i den grad mere end tilfredsstillende indblik i tilblivelsen af trilogien med dette flere timer lange ekstramateriale. Lige fra den tidlige start af produktionen til at komme med på optagelserne og de sidste optagedage samt i efterproduktionen. Dette er med andre ord en helt igennem fremragende udgivelse som fans af filmene straks på få fat på. Så selvom ekstramaterialet samt både billede og lyd er i top, så kan filmene ikke helt sikre udgivelsen en samlet topkarakter. Men det er meget tæt på. Uanset hvad, så får udgivelsen min absolut varmeste anbefaling.

Samlet bedømmelse af Blu-ray-udgivelsen 5/6:
5_6 - stars

[tabgroup][tab title=”The Hobbit: The Motion Picture Trilogy – Extended Edition | Blu-ray-anmeldelse”]
hobbit-trilogy-cover
Originaltitl:
The Hobbit: The Motion Picture Trilogy – Extended Edition (The Hobbit: An Unexpected Journey, 2012, The Hobbit: The Desolation of Smaug, 2013, The Hobbit: The Battle of the Five Armies, 2014)
Udgivelsesdato: den 13. november 2015
Instruktion:
Peter Jackson
Medvirkende: Martin Freeman, Ian McKellen, Richard Armitage, Aidan Turner, Mark Hadlow, Ian Holm, Andy Serkis, Orlando Bloom, Evangeline Lilly m.fl.
Spilletid: 3 timer 2 minutter, 3 timer 6 minutter, 2 timer 44 minutter.
Udgiver: SF Film[/tab][/tabgroup]

FANTASTIC FOUR: Karakterdrevet fødsel af de fire helte – fra ung til voksen og fantastisk

Blu-ray-anmeldelse: Nej, ham der stenmanden har heller ikke i denne version en stenpik, men blot et bulet underliv. Mere voksen er dette nye forsøg på at bringe Fantastic Four til live heller ikke. Det er dog nedtonede farver og dramatisk alvor, som hersker mere end sprudlende farver og CGI-action. Her er det en karakterdrevet fødsel af de fire helte, vi får. Fra ung til voksen og fantastisk.

Og ja, der er faktisk en del spilletid, hvor de fire slet ikke er så fantastiske. For først sent i filmen bliver de udsat for det uheld på deres rejse til en anden dimension (!), der gør, at de får hver af deres unikke evner: At kunne forlænge kroppen som en gummimand, at kunne flyve rundt med ild i, at kunne gøre sig usynlig samt at være lavet af sten og være mega stærk.

fantastic-four-biograf-01

Det er relationerne og menneske bag de fantastiske evner, som bærer filmen. I hvert fald i den første fine halvdel, inden der bukkes under for superheltegenrens noget trættende og obligatoriske CGI-larm, hvor hele kloden skal reddes. Her forsvinder dramaet, nærværet og menneskeligheden til fordel for de brede penselstrøg fyldt med dommedagsaction og hult rabalder.

Nå, det er vist på tide, jeg nævner det fine cast, der består af nogle af de mest interessante nye skuespillere i gamet. Miles Teller er den nørdede og geniale videnskabsmand i front med et ungdomsakavet godt øje til sin kollega, Sue Storm – en bestemt og målrettet Kate Mara. Michael B. Jordan er fyr og flamme (tøhø) som flabet og rebelsk Johnny Storm, mens Jamie Bell er god og solid som mut ven og kommende stenmand.

fantastic-four-biograf-02

Dynamikken i og fortællingen om kvartetten er vellykket – takket være castet og fordi, filmen ikke haster sig igennem en præsentation af holdet for stakåndet at nå til den fantastiske forvandling. Her er det faderopgør, at føle sig udenfor og misforstået, at forelske sig og at blive afvist, der bærer fortællingen. Altså indtil, der går computergeneret tomgang i den. Dog flot computergeneret tomgang.

Desværre tynges filmen af lidt tynde personklichéer. Særligt i skurkens tilfælde. Victor (Toby Kebbell) er som Reed videnskabsmand, men brændt af verden og kærligheden. Så i stedet for at blive en helt, bliver han en skurk – den grumme Dr. Doom, som giver filmen sin uengagerende finale. En skam, at Fantastic Four i sidste ende ikke fastholder og formår at give karakterdramaet mere pondus. Men nu er de fantastisk fire ok vellykket på plads. Jeg vil gerne se en to’er.

Filmen – Fantastic Four 3/6:3_6 - stars_LILLE

fantastic-four-biograf-05

Ekstramateriale, billede og lyd:
Filmen har sine problemer, men Blu-ray-udgivelsen leverer superhelteeskapaderne solidt. Billedet står skarpt, farvemættet og med både god kontrast og fetaljegrad. Lydsporet går klart igennem med dynamiske panoreringer og god dybde i lydbilledet. Ekstramaterialet består af fire lidt ujævne featuretter og et kig på noget concept art.

Man får et kig på superkræfterne, deres tilblivelse og tankerne bag at bringe dem til live, hvor en videnskabelig tilgang har været i højsædet (20 min.), videre til maskinen, Quantum Gate, der bringer vor helte til den anden dimension (11 min.) og planten de ender på (8 min.) samt lidt om det fine score af Marco Beltrami og Philip Glass (5 min.). Slutteligt er der concept art af den anden dimension og Quantum Gate.

Ekstramateriale 3/6 3_6 - stars_LILLE | Billede 5/6 5_6 - stars_LILLE | Lyd 5/6 5_6 - stars_LILLE

– Besøg Filmskribenten på Facebook her.

Samlet anmeldelse af Blu-ray-udgivelsen 4/6:
4_6 - stars

[tabgroup][tab title=”Fantastic Four | Blu-ray-anmeldelse”]
Fantastic-Four-cover
Originaltitel: Fantastic Four, USA, 2015
Release: den 10. december 2015
Instruktion: Josh Trank
Medvirkende: Miles Teller, Kate Mara, Michael B. Jordan, Jamie Bell, Toby Kebbell, Reg E. Cathey og Tim Blake Nelson m.fl.
Spilletid: 100 min.
Udgiver: 20th Century Fox[/tab][/tabgroup]