Tillykke med fødselsdagen, scream queen Jamie Lee Curtis

Hun er en af mine første favorit-scream queens og -final girls, inden jeg vidste, at der var noget, som hed scream queens og final girls. Jamie Lee Curtis har i dag fødselsdag, så tillykke – og tillykke med at have overlevet Michael Myers i indtil videre 57 år.

Det er naturligvis som den morder-jagtede Laurie Strode i John Carpenters mesterlige slasher Halloween fra 1978, at Jamie Lee Curtis indtog sin plads blandt horror-genrens kvindelige ikoner.

Siden har hun et par gange mere stået ansigt til ansigt med den legendariske og maskebærende morder Myers, mens hun i årene efter originalen var at finde i flere horror-titler, blandt andet i John Carpenters The Fog videre til titler som Prom Night, Terror Train og Road Games.

halloween carpenter gif

Hun har det dog ikke fra nogen fremmed, da hendes mor som bekendt er ingen ringere end Janet Leigh. Altså hende, der har taget et af filmhistoriens mest kendte og mest skræmmende brusebade, nemlig i Alfred Hitchcocks Psycho fra 1960.

Men ja, Jamie Lee Curtis har også været med i andet end film med mænd, der myrder kvinder. Blandt andet i roller over for Eddie Murphy og Dan Aykroyd i Trading Places, over for John Cleese i A Fish Called Wanda og naturligvis over for Arnold Schwarzenegger i True Lies (og over for Lindsay Lohan i Freaky Friday).

I år er Jamie Lee Curtis så vendt tilbage til hvor, det hele startede, nemlig med en rolle i horror-slash-komedie-serien Scream Queens. Hurra for dig, Jamie Lee Curtis.