Sean Penn som sær rockstjerne på nazi-jagt

I sit eget sære tempo slentrer den poetiske This Must Be The Place sig tålmodigt tværs gennem USA. Sean Penn spiller den excentriske og nu pensionerede rockstjerne Cheyenne, der med touperet hår og deprimeret mine forlader sit trykke hjem for at opsøge den SS-officer, der i sin tid skulle have ydmyget hans netop afdøde far.

Jep, en afdanket 80’er-stjerne på nazi-jagt. Det lyder måske flippet – og det er det i grunden også. Men nu skal man heller ikke forvente en historie, der forløber smidigt fra start til slut. Her er det i høj grad filmens stemning, smukke sange og ikke mindst Sean Penn i hovedrollen, der forfører publikum.

Filmen og ikke mindst portrættet af Cheyenne voksede på mig jo mere rejsen skred frem. For Penn balancerer mellem at være ren karikatur og et menneske, man tror på. Men lidt som Cheyennes opgivelser har svært ved at forholde sig til den sortklædte særling, på samme måde skulle filmen også lige finde balancen. Men lidt efter lidt bliver man fortrolig med Penns småmumlende karakter og filmens skæve tone.

KLIK VIDERE FOR RESTEN AF ANMELDELSEN–>

En ting er dog Cheyennes rejse og forsøget på at blive klogere på sig selv, sin fortid og den far han aldrig lærte at kende – en anden er alt det, der står usagt hen i det til tider helt drømmende univers, der ruller sig krøllet ud for fødderne af den trissende rockstjerne. Som bl.a. da Cheyenne samler en mut indianer op, der uden et ord vælger at stige ud af bilen for at begive sig ud i landskabets vidtstrakte uendelighed.

Selvom jeg ikke blev ramt specielt hårdt følelsesmæssigt af det i grunden stærke drama om savn, tab og forliste drømme, så var This Must Be The Place absolut en god oplevelse. Desuden finder man en lang række fine biroller, bl.a. Frances McDormand som Cheyennes milde hustru og Judd Hirsch som gnaven nazi-jæger.

Italienske Paolo Sorrentino har med andre ord skabt en unik og sælsom film, der i sidste ende fik mig forført med sit poetiske univers og underspillede humor samt musik fra bl.a. Talking Heads – og selvfølgelig Sean Penn i den kringlede hovedrolle med ar på sjælen.

Ekstramateriale, billede og lyd:
Blu-ray-udgivelsen er desværre blottet for ekstramateriale, men filmens mange flotte billeder står virkelig flot. Farverne er velbalancerede, detaljegraden fin og kontrasterne veldefinerede. Det lækre lydspor er ligeledes velafstemt, hvor både de smukke sange og Sean Penns mumlen går klart igennem.

Originaltitel: This Must Be The Place, Italien/Frankring/Irland, 2011
Instruktion: Paolo Sorrentino
Medvirkende: Sean Penn, Frances McDormand, Judd Hirsch, Eve Hewson, Kerry Condon, Harry Dean Stanton, Joyce Van Patten m.fl.
Spilletid: 118 min.
Udgiver: Midget Entertainment