Kvindelig agent deler stilfulde tæsk ud

Det er en genredrillende agentfilm, som den alsidige og produktive instruktør Steven Soderbergh har skruet sammen med Haywire. En stilfuld øvelse udi action, dobbeltspil og potente nævekampe. Her leder den intelligente og hårdføre kvindelige agent Mallory Kane an i de stramt komponerede løjer, mens hun jagter de folk, der forrådte hende. Hævnen er sød, men hvem kan hun stole på…

Et klassisk setup med en forrådt agent, der forsøger at redde sig selv ud af ilden, mens hendes forfølgere må gøres kolde. Her er dog ikke tale om en gængs omgang agentaction, selvom her både er biljagter, maskinpistoler og kyniske forrædere. Haywire udfordrer genren med dens egne konventioner og denne leg med de klassiske komponenter skaber en på mange måder tilfredsstillende filmoplevelse.

Genrens komponenter undersøges og synes ofte destilleret til deres essens. Enten banker scoret effektivt afsted eller også hører man blot lyden af åndedræt og kæberaslere i de intense kampscener. Alt unødigt fedt er skåret fra, så den visuelt forankrede actiondel af Haywire fremstår endnu skarpere.

KLIK VIDERE FOR RESTEN AF ANMELDELSEN–>

De er den tidligere martial arts-stjerne Gina Carano, der selvsikkert og overbevisende indtager hovedrollen som sejlivet og målrettet agent. Hun bakkes op af en række mere kendte ansigter, bl.a. en tvetydig Ewan McGregor, mens Michael Fassbender og Channing Tatum giver den som agent-kollegaer. Herudover er Michael Douglas og Antonio Banderas på menuen som magtfulde bagmænd med onde planer. Herligt.

Hvis man har set sig mæt i Bourne, Bond og Hunt (også selvom man ikke har), så lad dig overraske af Haywire og den hårdtslående Gina Carano. For selvom det ganske vist ikke er den mest følelsesmæssigt engagerende omgang action, så er det absolut en visuel fornøjelse – og Soderberghs udfordrende leg med genren er forfriskende, intens og ofte adrenalinfremkaldende filmmagi.

– Læs også min anmeldelse af de fire Mission: Impossible-film.

Ekstramateriale, billede og lyd:
De mange velkomponerede billeder kommer flot til deres ret på Blu-ray-udgivelsen. Farvegengivelsen er naturlig og velafstemt, detaljegraden indtagende og kontrasten solid. Det ofte minimalistiske lydspor står skarpt, stramt og klart. En fornøjelse. Der medfølger intet ekstramateriale, udover filmen på dvd. Det er sgu for fesent.

Originaltitel: Haywire, USA/Irland, 2011
Instruktion: Steven Soderbergh
Medvirkende: Gina Carano, Ewan McGregor, Michael Fassbender, Michael Douglas, Channing Tatum, Antonio Banderas, Bill Paxton m.fl.
Spilletid: 93 min.
Udgiver: Nordisk Film