Man skal ikke pisse på betjent Gerry Boyle

Politibetjenten Gerry Boyle gør ikke tingene efter bogen – langt fra. Han gør som det passer ham. Fumler med beviser fra gerningssteder, går imod sine overordnede og nupper gerne en extacy-pille, hvis han falder over en. Men bag den åbenmundede Gerry, gemmer sig også et skarpt øje for at opklare forbrydelser. Når han da gider.

Men da både seriemord og narkosmugling rammer Gerrys ellers fredelige lille flække i Irland, må den selvkørende betjent modvilligt samarbejde med den retskafne FBI-agent Everett. Jep, The Guard er en både skarp, velskrevet og underspillet sort komedie. Brendan Gleeson er helt forrygende som den spydige og tvetydige Gerry. En herlig modsætningsfyldt karakter, der byder på flere overraskeler undervejs.

Don Cheadle gør sit bedste som pålidelig FBI-agent for at give Gleeson modspil. De to udgør da også et fint umage par, der med deres modsætninger selvfølgelig afføder de obligatoriske skænderier og den lige så obligatoriske forbrødring. Gleeson er dog uden tvivl det absolutte trækplaster og hele filmen værd.

KLIK VIDERE FOR RESTEN AF ANMELDELSEN–>

Selvom The Guard ganske vist er Gleesons soloshow, savnede jeg alligevel jeg flere roller, der kunne fylde filmens øvrige spilletid tilfredsstillende ud – og ikke blot være mere eller mindre gennemsigte statister. Groft sagt. Der er dog tilløb til et par mindeværdige roller blandt forbryderne, hvor modsætningerne også mødes. For de er på en gang både belæste og smådumme – citerer Nietzsche og klokker i den.

Det er bl.a. i tvetydighederne og modsætningsparrene, at meget af filmens styrke og sorte humor får lov at folde sig ud. Krimiplottet er dog – ligesom skurkene – mindre interessant. Men det gør ikke det store, for filmen er lækkert filmet i til tider skønne kradse farver, dialogen velskrevet og ja, fik jeg sagt, at Gleeson er en sand fornøjelse som ukonventionel betjent med hang til øl, smøger og elitesvømning. En skøn og skæv lille mørk komedie.

Ekstramateriale, billede og lyd:
Filmen gør sig godt på Blu-ray. Både det barske irske landskab og Geesons brugte ansigt står med indtagende farver og gode nuancer. Lydsporet spiller ligeledes fint og dynamisk, hvor dialogen er fint balanceret med det øvrige lydlandskab. Man finder desuden en lille omgang ekstramateriale.

Her er en fin ’the making of’ (19 min.), hvor man bl.a. kommer med på optagelserne og får lidt sniksnak fra de medvirkende. Herudover er der 3 minutters spas samt en stak slettede og forlængede scener (24 min.), hvor man bl.a. får lidt mere af Gleesons forrygende komiske timing. Slutteligt finder man en stemningsfuld kortfilm af filmens instruktør (11 min.). Alt i alt et udmærket supplement til filmen.

Originaltitel: The Guard, Irland, 2011
Instruktion: John Michael McDonagh
Medvirkende: Brendan Gleeson, Don Cheadle m.fl.
Spilletid: 1 time 36 min.
Udgiver: Scanbox Entertainment