Endnu en omgang forvrøvlet Transformers-rod

Ja, de monstrøse Transformers er både fantastiske at se og høre på. Men helt ærligt, når Michael Bay – nu for tredje gang – serverer stort opsat robot-action uden sans for at fortælle en medrivende historie, eller for den sags skyld formår at klippe alle sine eksplosive scener dynamisk, så bliver det en trættende oplevelse. Men ret skal være ret, Transformers: Dark of the Moon byder på et par imponerende robot-kampe.

Nå ja, filmens handling. Der er de onde Transformers, de såkaldte Decepticons og så er der de gode Autobots. I krydsilden mellem de mægtige maskiner finder man menneskeheden. Endnu engang må den gæve Shia LaBeouf hjælpe til i kampen mod ondskaben, der denne gang truer hele planeten med udslettelse. Ja, HELE PLANETEN, intet mindre – goddammit…!

Det går der så godt 2 timer og 30 minutter med, mens Michael Bay ivrigt hælder på med svimlende action og spruttende robotter. Desværre er han heller ikke bleg for at proppe alverdens karakterer ind i historien og fylde på med diverse handlingsforløb. Men de ambitiøse armbevægelser lander fladt på maven som ligegyldigt fyld og er blot med til at trække fremdriften ud af løjerne. Men nu er begrænsningens kunst ikke just Bays spidskompetence – det er humor så desværre heller ikke, slet ikke.

KLIK VIDERE FOR RESTEN AF ANMELDELSEN–>

For ligesom i seriens to første film skal man også her trækkes med både platte og pinlige forsøg på komik. Bl.a. i skikkelse af Julie White som Shias irriterende mor, John Turturro som den energiske Agent Simmons og så er John Malkovich på banen som Shias maniske nye boss – og selvfølgelig skal et par møgirriterende robotter da også fjolle rundt. Til gengæld er Frances McDormand som strikt og underspillet chef et lyspunkt i karaktergalleriet.

Det skal dog siges, at dette tredje kapitel har en mere mørk og alvorlig tone – altså bag alle de unødvendige fjollerier. En mere dyster tone, der virkelig klæder universet – og faktisk mønstres der mod filmens episke finale muligheden for bare en smule indlevelse i kampen for overlevelse. Altså, hvis man ikke for længst er stået af Bays effekt-tornado.

Nå ja, og så slipper man heldigvis også for Megan Fox. Hun er blevet skiftet ud med en yngre model, nemlig den trutmundede Rosie Huntington-Whiteley, der i denne omgang står for den utroværdige romance med Shia. Geesh…

Men altså, hvis bare filmen havde skåret den fjogede humor fra, 50 af filmens handlingstråde og klippet 45 minutter af spilletiden, kunne her nemt have været tale om et hæderligt og flot action-brag – men det er som bekendt desværre ikke tilfældet. Langt fra.

Ekstramateriale, billede og lyd:
Hvor filmen bestemt har sine fejl og mangler er der ikke en finger at sætte på Blu-ray-udgivelsens tekniske side. Her står billedet knivskarpt, farvemættet og med medrivende detaljerigdom hele vejen. Lydsporet arbejder ligeledes godt for at bringe de mange action-scener til live. Sådan!

Der er imidlertid ikke skyggen af ekstramateriale, men man får filmen med på DVD. Virkelig sløjt. Men hvis man absolut vil have filmen hjem i samlingen, anbefaler jeg, at man venter til 3D-versionen lander, den skulle nemlig være pakket med ekstramateriale.


Originaltitel:
Transformers: Dark of the Moon, USA, 2011
Instruktion:
Michael Bay
Medvirkende:
Shia LaBeouf, Ken Jeong, Rosie Huntington-Whiteley, Hugo Weaving, Josh Duhamel, John Malkovich, John Turturro, Patrick Dempsey, Alan Tudyk m.fl.
Spilletid:
2 timer 34 min.
Udgiver:
Paramount Home Entertainment