Rablende kamæleon i formidabelt western-eventyr

Instruktør Gore Verbinski og Johnny Depp er atter teamet op – dog ikke med endnu en omgang ’Pirates of the Carribbean’, men med den sprudlende animationsfilm Rango. Western-eventyret ledes an af Depp som kæk kamæleon i en film, der bobler af visuel opfindsomhed, fortælleglæde og vidunderligt skæve karakterer.

Den hurtigtsnakkende Rango havner langt udenfor sit trygge terrarium, da han ved et uheld slynges ud fra bagsædet af en bil på vej gennem ørkenen. Her ender det gæve krybdyr midt i byen Dirt blandt ørkenrotter og klapperslanger. Den lille by lider af vandmangel og savner en helt til at klare ærterne – en rolle som den teatralske Rango selvsikkert indtager og jagten på det forsvundne vand begynder.

Det er en fornøjelse at sætte tænderne i Rango. Her er i den grad kræset for detaljerne, karaktererne og historien. Godt nok bruges der flittigt af western-genrens klichéer, men selvom film-referencerne sidder løst på dette skæve eventyr, så bliver det aldrig et trivielt eller uoriginalt bekendtskab – langt fra – men en film der absolut er sin egen.

KLIK VIDERE FOR RESTEN AF ANMELDELSEN–>

Rango er en herlig genre-bastard og ikke mindst uhyggeligt smukt animeret. Lige fra surreelle drømmesyner og landskaber til vilde flyveture gennem kløfter og smukke solnedgange over prærien. Som et vildt visuelt trip rykker Rango altså for hårdt, mens vovede punchlines leveres sikkert og vittigt af det spraglede ensemble af ørken-dyr.

Men selvom filmen konstant serverer visuelle lækkerier og bringer den ene fantastiske karakter efter den anden på banen, så formår Verbinski at holde historien om Rango i hævd – den klassiske fortælling om at finde sig selv. Rango får kort sagt mine varmeste anbefalinger, hvis altså man har mod på et flippet eventyr, der ikke er bange for at gå uventede veje.

Ekstramateriale, billede og lyd:
Filmen ser blændende godt ud på Blu-ray. Detaljegraden er imponerende, mens farverne leveres veldefinerede og nuancerede. Lydsporet er ligeledes fremragende, med velbalancerede niveauer hele vejen og medrivende panoreringer. Desuden medfølger filmen på dvd samt en stak interessant ekstramateriale.

Her finder man et fint kommentarspor med instruktør Gore Verbinski, manus-medforfatter James Ward Byrkit, production designer Mark McCreery, visual effects-tovholder Tim Alexander og animations-instruktør Hal Hickel. De giver et interessant indblik i bl.a. filmens tekniske aspekter, karaktererne og skuespillet. Man får også en sjov feature om de forskellige dyr i filmen og deres forlæg fra virkelighedens verden (22 min.) samt en længere ‘The Making of’ (49 min.), som ser på alt lige fra tilblivelsen af historien og karaktererne til indtalingen af stemmer og animationen.

Herudover medfølger 10 slettede scener (8 min.), som indgår i filmens forlængede udgave, der følger med på udgivelsen og som er den version kommentarsporet er indtalt til. Man kan også vælge at se biografudgaven med eller uden storyboard i billedet. Slutteligt medfølger filmens trailer og så kan man tage på en interaktiv tur i byen Dirt, hvor man kan besøge de forskellige gader og bygninger.


Originaltitel: Rango, USA, 2011.
Instruktion:
Gore Verbinski
Medvirkende:
Johnny Depp, Isla Fisher, Timothy Olyphant, Abigail Breslin, Bill Nighy, Alfred Molina, Ned Beatty m.fl.
Spilletid:
107 min. (bio-udgave), 112 min. (forlænget udgave)
Udgiver:
Paramount Home Entertainment