‘Glasskår’ dirrer af usagte følelser i en ung mands indre drama

Biografanmeldelse: Det bruser med følelser lige der bag det fåmælte ydre på 16-årige Tobias, hvis sommer ikke bliver som håbet med venner og sit liv derhjemme. For da hans mor skal arbejde i udlandet, sendes han hjem til sin morfar og mormor. Livet er ikke nemt for Tobias, der i nye omgivelser må forsøge at finde ud af de mange tanker, der buldrer afsted i hans indre.

Hans søde mormor er blevet smådement, mens hans ligeledes kærlige og forstående morfar gør, hvad han kan, for at Tobias skal føle sig hjemme. Der er bare ikke rigtigt noget, der hjælper på følelserne af ensomhed, vrede og selvhad, som Tobias bærer rundt på. En usagt smerte, der kun bygger sig større og større her ude på landet væk fra det vante liv.

Tobias spilles af en virkelig god Noa Viktor Risbro Hjerrild, der med sit forknytte spil siger meget, uden at sige meget. Den spillefilmsdebuterende instruktør og medforfatter Søren Green viser hertil en fin, nænsom og nærværende forståelse for at beskrive de store følelser i de små øjeblikke. I en sommer, hvor der ikke sker meget. Men så alligevel virkelig meget.

Bl.a. møder Tobias den ældre Aron, hvor der opstår en sitrende forsagt relation, der med et begær brusende i Tobias’ indre, måske også er en mulighed for følelsesmæssig forløsning. For at møde et menneske, der kan skabe ro og give et nærvær. Som kan give mening til det hele. Alexander Mayah Larsen indtager med troværdigt overskud rollen som Aron.

Men svaret på Tobias’ plagede sind er sværere at finde end som så. Han kæmper med komplekse følelser, der får luft i bl.a. selvskade, som gemmes væk og lyves bort. Han har ingen rigtigt at dele sine problemer med. End ikke hans far, der bor med en ny familie, kan give sønnen, hvad han savner. Tobias føler sig udenfor, ikke forstået og med en grunddyb fortvivlelse midt i det hele.

Med til at indramme livet på landet og det underspillede drama finder man også gennem fotograf Stephanie Stål Axelgårds fint komponerede billeder, der tør hvile ved roen og blive i smerten. ’Glasskår’ er på flere måder en følelsesfin fortælling om at blive voksen. Om at finde sig selv, overvinde smerten og forstå sig selv i et liv, der ellers er som en mur af modstand.

’Glasskår’ får 4 ud af 6 stjerner:

 

 

’Glasskår’ har biografpremiere den 16. april.