‘Dahomey’ sætter kunstens betydning tankevækkende i spil

Biografanmeldelse: Kunst er med til at definere os som mennesker og kultur. Hvem vi er og hvad vores tilhørsforhold er. Ja, kunsten kan udtrykke selv menneskets inderste tanker og følelser. Kunst er en del af alle kulturer til alle tider. Så hvad gør det ved en befolkning og et land at blive plyndret for kunstgenstande og andre kulturelle artefakter?

Det er et af de centrale spørgsmål i den interessant iscenesatte dokumentarfilm ’Dahomey’ af fransk-senegalesiske Mati Diop. Her gælder det historien om 26 kunst- og kulturgenstande, der fra Frankrig nu vender tilbage til, hvor de blev plyndret fra for mere end 100 år siden under den franske kolonimagt, nemlig fra det afrikanske land Benin, tidligere kongeriget Dahomey.

Vi følger med på rejsen fra Frankrig til Benin, hvor vi kommer helt ind i tankerne på et af disse kunstværker. Det sker gennem en indre monolog og voice-over filmen igennem, hvor der fabuleres tankevækkende og poetisk over bl.a. netop ovenstående spørgsmål og tematikker. Det er dog ikke kun gennem denne fascinerende monolog, at filmens temaer sættes stævne.

I Benin bliver hjembringelsen af kunstgenstandene nemlig i et åbent forum diskuteret af beninere fra forskellige generationer, som med hver deres syn på sagen sætter nuancerede tanker i gang om bl.a. kulturarv, folkesjæl og nationalt selvbillede. Spørgsmålet om forholdet til den gamle kolonimagt Frankrig kommer naturligvis også tankevækkende og udfordrende i spil.

Det interessante greb med at lade en af disse kunstskatte komme til orde, er med til at løfte den ellers lidt forudsigeligt beskrivende rejse et ekstra liv og en kunstnerisk slagside, der står stærkt og bringer en yderligere dimension til fortællingen. Helt ind i materien på sine temaer kommer jeg dog ikke hele vejen rundt lige formfuldendt.

Stærkest står filmen, når spørgsmålene og synspunkterne får lov at stå forrest, hvor de vækker til eftertanke og selvransagelse. For selvom dette er Benins fortælling, så rækker filmen også ud over denne konkrete begivenhed, hvor der sættes tanker i gang om kulturen og kunstens betydning generelt for os som mennesker. For vores historie og kulturelle identitet.

’Dahomey’ får 4 ud af 6 stjerner:

 

 

’Dahomey’ har biografpremiere den 16. januar.