Dramaet ’Armand’ er en trykkoger af tvetydige anklager

Biografanmeldelse: Tvivl og rådvildhed, uenighed og hemmeligheder. Der sættes engagerende fart på tvetydige temaer i det knugende norske drama ’Armand’. Der er således en dramatisk intensitet at finde i historien, hvor single-moren Elisabeth hasteindkaldes til sin 6-årige søn Armands skole. Herfra tager filmen sit greb om struben på mig og de involverede parter.

Det viser sig nemlig, at klassekammeraten Jon har fortalt sine forældre, at han er blevet overfaldet og misbrugt på urovækkende vis af netop Armand. Med til mødet finder man også Jons forældre, mens den godmodige lærer Sunna forsøger at jonglere snakken og de mange følelser, der er involveret og bruser op fra under de ellers pæne overflader.

Men hvad er i grunden op og ned i hele situationen? Det er bl.a. netop det svære spørgsmål, som angribes i filmen, der fortælles nærmest som en nervepirrende thriller, der folder sig ud på den farvenedtonede skole og i trange lokaler, der fremstår mere og mere klaustrofobiske, efterhånden som dramaet folder sig ud.

Den rådvilde Elisabeth portrætteres nuanceret og nærværende af Renate Reinsve, der med styrke og moderlighed tager diskussionen med skolens repræsentanter og det modsatstående forældrepar Sarah og Anders. De to spilles sammenbidt og dynamisk af en stålsat Ellen Dorrit Petersen og Endre Hellestveit som den mere vage Anders.

Selvom filmen sine steder mister en smule dramatisk tyngde og faldhøjde, overvindes disse bump på vejen af bl.a. netop skuespillerne samt af instruktør og manuskriptforfatter Halfdan Ullmann Tøndels elegante tag om historien, hvor fotograf Pål Ulvik Rokseths velkomponerede billeder af anspændthed giver filmen et elegant nærvær.

Efterhånden som filmen skrider frem, tages der af Halfdan Ullmann Tøndel desuden nogle interessante kunstneriske valg, der er med til at løfte filmen ind i, hvad der synes som mere end en almindelig virkelighed, man med det blotte øje ser og forstår. ’Armand’ lykkedes stærkest gennem sine portrætter, sin fortættede stemning og kunstneriske styrke.

’Armand’ får 4 ud af 6 stjerner:

 

 

’Armand’ har biografpremiere den 16. januar.