‘Emilia Pérez’ synger sig ind i en fortælling om tilgivelse og skæbne

Musikalsk drama på Blu-ray: Der tilsættes energiske, rørende og vrede sange til fortællingen i den umage musical ’Emilia Pérez’. Her følger man i Mexico den dygtige advokat Rita, der både er underbetalt og langt fra værdsat nok for sit arbejde i et stort firma. Her gælder det mest af alt om, at kriminelle ikke ender bag tremmer, hvilket går stik imod Ritas overbevisning.

Det er derfor ikke underligt, at Rita takker ja til et umage tilbud, der vil gøre hende meget rig og i stand til at forlade sit arbejde. Det er dog noget for noget. Det er nemlig den berygtede kartelleder Manitas, der har brug for hendes hjælp til en overraskende opgave, som skal sørge for, at han kan forlade sin kriminelle levevis for at leve et nyt liv i anonymitet.

Det bliver starten på en farlig, men også både spændende og overraskende fortælling med bl.a. skæbne, retfærdighed, tilgivelse og moralsk renselse i musikalsk spil, hvor man finder en engagerende Zoe Saldana som den skarpe Rita, mens en karismatisk og nuanceret gribende Karla Sofía Gascón portrætterer den flertydige kartelleder.

Instruktør og medforfatter Jacques Audiard har et ganske godt greb om fortællingen og dens karakterer, der får liv og dramatisk dybde gennem skuespillernes præstationer. Her finder man bl.a. også en troværdigt vild Selena Gomez som Manitas’ bedre halvdel, der ikke finder sig i noget pis.

De musikalske indslag har intens nerve, hvilket særligt også gælder Karla Sofía Gascóns præstation, der står stærkt, mens fotograf Paul Guilhaumes dynamiske billeder og kameraarbejde bringer historien pulserende til live. Det er derfor også cirka til at leve med, at fortællingen sine steder er lidt ujævn og mister en smule dramatisk faldhøjde.

’Emilia Pérez’ er løst baseret på Boris Razons bog ’Écoute’ fra 2018 og lever stærkest af sin umage præmis og gennem sine karakterer, mens der leveres et pulserende score af Clément Ducol. Musicalnumrene er skrevet af Camille og opfindsomt koreograferet af Damien Jalet, selvom numrene desværre af og til også hiver en kende momentum ud af historien.

’Emilia Pérez’ udkommer på dvd og Blu-ray den 25. marts.

Animationsfilmen ‘Vaiana 2’ er et flot feelgood-eventyr til havs

Animationsfilm på Blu-ray: Der venter nye horisonter til søs, når vi igen skal på eventyr med den gæve Vaiana. Den første film landede i 2016, mens strabadserne nu fortsætter med ’Vaiana 2’. Det er animeret feelgood, der måske nok mangler reel spænding og oprigtige faremomenter, men derimod lever af bl.a. sin flotte billedside, umage karakterer og veloplagte humor.

Denne gang må den energiske vejfinder Vaiana til søs på den længste rejse, hun endnu har været på – og det i ukendte farvande. Sammen med sin brogede besætning, drager hun således ud for at finde andre mennesker, hvilket både vil redde Vaianas folk, men også forene befolkningerne havene rundt. Sammen er der ingen grænser for, hvad de kan udrette.

Foto: The Walt Disney Studios

Der er naturligvis en række forhindringer på vejen til succes for Vaiana og hendes hold, der bl.a. består af en sød gris, en gakket høne og en ivrig skibsbygger. Nå ja, og så er halvguden Maui også tilbage for fuld fart og muskuløs selvtillid. Bl.a. skal gruppen forsøge at bryde den mystiske Nalos forbandelse, mens de også støder på alverdens sære sømonstre.

Der er med andre ord nok at se på og følge med i, når fortællingen ret så fint holder et engagerende tempo til søs og gennem rækken af sange, der leveres velanimeret, selvom nogle måske nok også klinger lige klægt nok. Heldigvis er der for selvironiens skyld smidt en smågnaven gammel mand ind fra højre, der ikke er meget for at synge med.

Foto: The Walt Disney Studios

I det hele taget er der meget humor. Flere af filmens jokes og tilbagevendende gags er dog en smule forudsigelige. Bl.a. trækker hønens mange fjolledes påfund lige vel rigeligt på den samme slapstick-pointe. Det er heldigvis aldrig mere end, at bl.a. det farverige univers af bølgeskvulp og vandvåd action holder skibet oven vande.

Desuden leveres der veloplagte stemmer hele vejen rundt, hvor bl.a. Auli‘i Cravalho som Vaiana har en smittende energi, mens Dwayne Johnson igen er Maui med både muskler og humor i. ’Vaiana 2’ opfinder ikke noget nyt, men det er en liflig omgang feelgood, der dynamisk animeret snor sig om sin forudsigelige, men også ganske medrivende og morsomme historie.

Ekstramateriale: Blu-ray-udgivelsen byder udover naturligvis selve filmen med både danske og original tale på en omgang ekstramateriale. Bl.a. kan man her synge med på filmens sange, se slettede scener og få et indblik i selve filmens univers og historie.

’Vaiana 2’ udkommer på dvd og Blu-ray den 17. marts.

Fortsættelsen ‘Den Of Thieves: Pantera’ byder på mere actionsmadder

Action på 4K Ultra HD: Tilbage i 2018 fik vi den vellykkede kupfilm ‘Den of Thieves’ med en hårdtslående Gerard Butler i front som ‘Big Nick’ O’Brien. Her stod den på medrivende actionsmadder og brutale røverier, mens der blev skudt med skarpt og landet øretæver afsted.

Nu vender Gerard Butler tilbage i sin handlekraftige rolle som Big Nick. Denne gang er han ude på hævn, når turen går til Europa. Her lykkedes ham med at infultrere den såkaldte Panther-mafia, der er både dødsensfarlig og uhyggeligt uforudsigelig. Her finder man denne gang Donnie, der nu er blevet medlem af den kriminelle gruppe.

Naturligvis står den igen på et vovet kup, der snart starter en lavine af voldsom action. Mafiaen planlægger nemlig intet mindre end historiens største diamantkup. Det farlige kup får således røverne til at rette blikke mod selveste den største diamantbørs i verden. Netop dette forestående kup gør, at Big Nick snart står ansigt til ansigt med sin hidtil farligste mission!

I rollen som Donnie finder man O’Shea Jackson Jr., som man ligeledes vil kende fra den første film i samme rolle. Han er bl.a. også at finde i medrivende film som ‘Straight Outta Compton’, mosterrabalderen ‘Godzilla: King of the Monsters’ og den grotesk underholdende ‘Cocaine Bear’.

Gerard Butler vil man bl.a. også kende fra en efterhånden ret så habil række af actionfilm så som ‘Kandahar’, ‘Plane’, ‘Copshop’, ‘Hunter Killer’ og ‘Angel Has Fallen’ med flere. Således må man efterhånden sige, at Gerard Butler er manden, man ringer til, hvis der er ting, der skal eksplodere eller skurke, der skal nakkes.

4K UItra HD og ekstramateriale: Filmen udgives på det billed- og lydoptimerede 4K Ultra HD-format, så der er det bedst mulige power på actionballade og hårdtslående nævekampe. Udgivelsen byder desuden på en forlænget udgave af version af netop ‘Den Of Thieves: Pantera’.

‘Den Of Thieves: Pantera’ udkommer på dvd, Blu-ray og 4K Ultra HD den 27. marts.

‘Under stjernerne på himlen’ rammer aldrig følelserne hårdt nok

Biografanmeldelse: Vi kender ham bl.a. for opløftende hits som ’Disco Tango’, ’Hip hurra det’ min fødselsdag’ og ’Krøller eller ej’. Men historien om den danske musiker Tommy Seebach rummer også en tragedie. Det er bl.a. denne skyggeside, der er det dramatiske omdrejningspunkt for den biografiske film om hitsnedkeren med titlen ’Under stjernerne på himlen’.

I rollen som Tommy Seebach ses Anders Matthesen, der både har varme, charme og krøller, men som desværre aldrig for alvor forsvinder helt ind i rollen samt de følelser og nuancer, der ellers er på spil i mennesket bag den kulørte fest. Han vinder dog på sit sympatiske væsen, selv når han rammer bunden af flasken og pisser på stuegulvet.

Tommy Seebachs storhedstid op igennem 70’erne og 80’erne bliver nemlig i filmen leveret primært i en veloplagt montage, mens hovedhistorien udspiller sig fra starten af 1990’erne, hvor sangeren kæmper en opslidende kamp for at bevare sin position i musikbranchen. Det er ikke nemt, da en ny generation er klar til at tage over. Ikke mindst i hans elskede Melodi Grand Prix.

Filmens delvise dramatiske fokus rammer her ind i netop kampen for at skabe det næste store hit, nemlig kærlighedshyldesten til Tommy Seebachs datter med titlen ’Under stjernerne på himlen’. Det bliver et desværre historiemæssigt lidt snævert fokus. Der forsøges dog også fortalt en historie om et ægteskab, en familie og et menneske i opløsning.

Men selvom bl.a. Neel Rønholt som hustruen Karen gør det godt som overbærende og kærlig støtte for den alkoholiserede Tommy Seebach, kommer fortællingen og karaktererne aldrig rigtigt engagerende til live hele vejen rundt og rammer heller ikke helt derind, hvor de oprigtige følelser bliver sat i medrivende svingninger.

Det hænger måske også sammen med filmens generiske narrativ, der følger en alt for velkendt formel til punkt og forudsigelig prikke, mens det også er småt med visuelt interessante greb. Selvom bl.a. forvandlingen af et dansegulv til et tomt lokale virker ganske fint. Det er bare aldrig nok til at redde filmen fra at være noget dramatisk flad og historiemæssigt uinteressant.

Det er virkelig en skam, da mennesket Tommy Seebach rummer både stor kærlighed og stor smerte samt de følelsesmæssige tangenter herimellem. Fra det rørende til det livsbekræftende. Det er dog den opløftende kærlighed, som sejrer i filmen. Med en melankolsk eftersmag af den tragedie, der også er historien om Tommy Seebach og hans elskede hits.

‘Under stjernerne på himlen’ bliver bare aldrig formfuldendt, men har bl.a. også et godt øje for at ramme tidsbillederne, hvor særligt 90’erne kommer fint til live. Som et gribende drama om et menneske i frit fald rammer filmen bare aldrig følelserne hårdt nok til at sætte sig, men bliver mest af alt forglemmelig. Musikken lever dog fortsat og mange tak for det, Tommy Seebach.

‘Under stjernerne på himlen’ får 3 ud af 6 stjerner:

 

 

‘Under stjernerne på himlen’ har biografpremiere den 20. marts.

Filmbastarden ‘About a Hero’ er vidunderligt underlig

Biografanmeldelse: Kan AI skabe kunst? Kan AI være en kreativt skabende kraft? Kan AI lave en film? Det synes at være udgangspunktet for den vidunderligt underlige ’About a Hero’. Her er manuskriptet nemlig skabt af AI. Denne kunstige intelligens er dog ikke trænet af hvem eller hvad som helst. Denne AI er trænet på den legendariske filmskaber og dokumentarist Werner Herzogs værker.

Det skulle efter sigende være en udtalelse fra 2016 af netop Werner Herzog, der antændte idéen til filmen i instruktør Piotr Winiewicz. Her lød det, som også citeret i filmens start: ”A computer will not create a film as good as mine in 4,500 years”. Det er en fascinerende udtalelse, der bl.a. også vidner om, at det vil ske på et tidspunkt og åbner hermed blikket ind til fremtiden.

Således bevæbnet med AI-manuskriptet kommer jeg med ind i en sælsom fortælling, hvor jeg ikke helt ved, hvad jeg skal stole på. Eller holde narrativt fast i. Men i dette fascinerende eksperiment kommer et mordmysterie til syne i den fiktive by Getunkirchenburg. Det hele kædes sammen med en fabrik, hvor den ansatte Dorem Clery findes død under mystiske omstændigheder.

Således krølles jeg ind i dette mysterium, hvor en urovækkende stemning på aparte vis sætter scenen for historien, der er dragende løsmasket. Vi møder bl.a. øjenvidner til det underlige dødsfald, der måske, måske ikke var et mord. Med bl.a. ”Werner Herzog” som fortæller sammenflettes disse fiktive interviews med tanker om AI fra bl.a. kunstnere og filosoffer.

Her er altså tale om en bastardfilm med dokumentariske dele og så den fiktive fortælling på den anden side. Alt sammen flettet sammen på en sådan måde, at mine tanker sættes nysgerrigt i gang, mens jeg undervejs også udfordres på, hvad det hele i grunden går ud på. Ja, hvad og hvem kan jeg i grunden stole på i filmen? Mennesket eller maskinen?

’About a Hero’ er på sin egen besynderlige og sort komiske måde en fabuleren over bl.a. menneskets eksistens sat op overfor den kunstige intelligens og forholdet mellem disse to. Det handler om kunst, evigt liv, originalitet og sjælens natur. Om at være menneske og om at være maskine. Det handler om meget. Måske for meget? Men vidunderligt underlig, det er den.

’About a Hero’ får 4 ud af 6 stjerner:

 

 

’About a Hero’ har biografpremiere på filmfestivalen CPH:DOX den 20. marts.

’Novocaine’ er bedst, når den går all in på sin groteske vold

Biografanmeldelse: Nate har et helt almindeligt job i en bank. Dagene går blot, mens han dagdrømmer om sin søde kollega Sherry. Nå ja, og så kan han for resten – som en art alternativ superhelt – ikke føle fysisk smerte pga. en genfejl, hvilket han forklarer Sherry på et tidspunkt, hvor romantikken titter lidt frem fra bag Nates ellers generte ydre.

Det går dog hverken værre eller bedre end, at hans drømmepige under et brutalt bankrøveri bliver taget som gidsel. Her kommer Nates ikkeeksisterende smertetærskel nu på sortkomisk vis til sin ret, da han sætter efter banditterne for at redde sin udkårne i actionkomedien ’Novocaine’. For hvad han mangler i kampfærdigheder, gør han op for i smerteundvigende udholdenhed.

Jack Quaid indtager veloplagt rollen som Nate, der i sin barndom og opvækst er blevet skærmet mod verden pga. sin genfejl, der gør ham særligt udsat for at dø, da han først for sent kan opdage, hvis han er kommet fysisk til skade. Bl.a. spiser han ikke fast føde af frygt for ved et uheld at bide sin egen tunge af, som han fortæller Sherry, da hun tilbyder ham en bid tærte.

Det er denne smertefri præmis, der er udgangspunktet for filmens slagkraftige strabadser, som Nate udsættes for i diverse sammenstød med både skurkene og ordensmagten. Det er af og til ganske grotesk morsomt, hvordan Nate både kommer til skade og til tider må fake, at han kan mærke smerte, men som engagerende historie, er der desværre ikke meget at komme efter.

Der gives eller indledningsvis ganske fin tid til at etablere relationen mellem Nate og Sherry, som spilles sejt, sødt og charmerende af Amber Midthunder. De to er faktisk gode sammen, men deres dynamik kommer aldrig rigtigt til at sætte sig dramatisk eller romantisk fast. ’Novocaine’ fungerer klart bedst, når den går all in på sine groteske voldsscenarier.

Desværre kan de ellers flere steder underholdende eskapader ikke holde momentum filmen igennem, hvor der også ramles småklodset ind i en antiklimatisk finale, mens skurkene ikke helt har den karaktermæssige pondus, man kunne ønske sig. Men manuskriptet giver dem heller ikke meget at arbejde med, hvilket desværre er symptomatisk for historien.

’Novocaine’ får 3 ud af 6 stjerner:

 

 

’Novocaine’ har biografpremiere den 20. marts.

Eventyret ‘Snehvide’ har en prinsesse med pondus

Biografanmeldelse: De fleste kender nok brødrene Grimms klassiske eventyr om Snehvide og heraf også Disneys tegnefilm ’Snehvide og de syv dværge’ fra 1937. Nu kommer gentænkningen af eventyret i form af en live-action-film, der blot lyder titlen ’Snehvide’. Der er således gjort nogle nye fortællermæssige greb i forhold til originalen.

Bl.a. er Snehvide nu opkaldt efter sin fødselsnat, der fandt sted under en snestorm og ikke efter sin hudfarve, mens dværgene her er magiske skabninger, der er mere end 200 år gamle. Nå ja, og så er der ikke en prins, der rider ind på den hvide hest og redder Snehvide. Her står prinsessen selv stærkt i front i kampen mod sin stedmor, den onde dronning.

Der er med andre ord kommet mere fylde på både karakterer og historie i forhold til Disneys original, mens nye greb som sagt er taget om fortællingen om bl.a. godhed og retfærdighed kontra magtsyge og narcissisme. Set gennem netop Snehvide kontra den onde dronning, der – som i originalen – spørger sit magiske spejl om, hvem der er den skønneste i landet.

Rachel Zegler indtager med klar sangstemme, sejhed og et rent hjerte rollen som den gode Snehvide, der må finde sin vej til at blive den leder, hun er født til at blive. Andrew Burnap indtager en ny karakter, nemlig som oprørslederen Jonathan, der i et veloplagt parløb med Snehvide deler scenen om at gå op imod den onde dronning tilsat overvejende vellykkede musiknumre.

Overfor de to finder man Gal Gadot som stedmoren, der klædt i kropsfaste rober står skarpt og ondt malet op. Lidt mere ondskab i hendes udtryk havde ikke gjort noget, men efter forvandlingen til den gamle kone med det forgiftede æble kommer der dog mere tyngde i den ækle ondskab. Men for alvor dramatisk tung og følelsesmæssigt nuanceret, bliver eventyret ikke.

Det sagt, så er filmen et overvejende underholdende bekendtskab, hvor bl.a. også de syv små følgesvende bidrager med rappe og morsomme replikker, der dynamisk afløser hinanden i bl.a. også samspillet med Snehvide og gruppen af skovens oprørere og søde dyr. Her er dog på trods af historiens opdatering ikke mange narrative overraskelser at komme efter.

’Snehvide’ er fortsat eventyret, som mange vil kende og genkende fra både Grimms skrevne ord og ikke mindst Disneys 1937-version. Her er bl.a. givet mere pondus til prinsessen og hendes selvstændighed som karakter og heraf også tilført et større drama i kampen om kongeriget og mod den onde dronning. Men helt formfuldendt og stærkt nok står dramaet ikke.

’Snehvide’ får 3 ud af 6 stjerner:

 

 

’Snehvide’ har biografpremiere den 20. marts.

’The Wild Robot’ er en sød, sjov og charmerende animationsfilm

Animationsfilm på Blu-ray: Med en hele vejen livligt animeret verden af alverdens karakter og miljøer, folder den både søde, sjove og charmerende ’The Wild Robot’ sig veloplagt ud. Vi møder her robotten Rozzum, der er strandet på en øde ø og vågner noget forvirret op. Øen er måske nok ikke beboet af mennesker, men snart dukker en lang række forskellige dyr op.

Flokken af øens dyr er til en start bange for den ellers hjælpsomme og godmodige robot. Stille og roligt vender dyrene dog nysgerrigt tilbage til Rozzum, som netop er programmeret til at løse en hvilken som helst opgave, den måtte få stillet. Men at være en robot er måske også mere og andet end kolde kalkuler og en forudbestemt programmering.

For da robotten med de lange arme og ben, tumler rundt på øen, falder den snart over et æg, som robotten tager til sig. Det udklækkes i næste nu og en lille gæsling kommer til syne. Så hvad gør Rozzum nu? Her kommer en madglad ræv til undsætning med råd om, at robotten skal opdrage og lære den lille fugl at flyve, inden resten af flokken skal sydpå.

Det er starten på et umage venskab mellem trioen af robot, ræv og gæsling. Der kommer hele vejen også andre dyr morsomt i spil. Alle dynamisk animeret med fine detaljer, der bringer dem medrivende til live, mens de leverer veltimede replikker, der rammer komisk plot. Samtidig berettes fortællingen om bl.a. venskab og at finde sig selv i verden ivrigt og nærværende.

Jeg så filmen med danske stemmer, hvor bl.a. Maria Lucia Heiberg Rosenberg med fint nærvær og følsomhed giver Rozzum liv. Instruktør og manuskriptforfatter Chris Sanders har med sin filmatisering af bogen ’The Wild Robot’ lykkedes med at skabe en universel fortælling, hvor dyrs instinkter møder en robots mindre instinktdrevne væsen.

’The Wild Robot’ er en film, der lever engagerende af sin fortælling og karakterer, men bl.a. også af netop sin flotte animation samt et dynamisk lyddesign, der er med til at give bl.a. robotten yderlige liv, når den bruger sine mange sjove funktioner. Både fysisk og replikskarp komik balanceres desuden veloplagt med den hjertevarme historie.

Ekstramateriale: Filmens Blu-ray-udgivelse byder på en omgang ekstramateriale, der bringer en tættere på filmens tilblivelse gennem bl.a. en række featuretter. Her får man således et kig på bl.a. animationen af den vilde robot, mens man også møder filmens rollebesætning, får en alternativ åbningsscene og et kommentarspor med mere.

’The Wild Robot’ udkommer på dvd og Blu-ray den 7. januar.

Den underholdende ‘Gladiator 2’ bæres i mål af sine skuespillere

Action på 4K Ultra HD: Mere end 20 år efter ’Gladiator’ vender instruktør Ridley Scott tilbage til Rom og de brutale gladiatorkampe med ’Gladiator 2’. Det er en underholdende film, der bl.a. bæres vellykket igennem sin fortælling af stærke skuespillerpræstationer. Man kan bl.a. også se frem til slåskampe med bavianer (!), næsehorn (!) og hajer (!).

Ja, hvorvidt filmen er historisk korrekt, vil jeg ikke gå ind i. Derimod kan jeg fortælle, at vi her ankommer til et Rom, som igen styres tyrannisk. Denne gang af de to uforudsigelige brødre Caracalla og Geta. Den farlige duo sender general Acacius ud i verden for at erobre løs i Roms navn. Det betyder bl.a., at den forældreløse Hannos by lægges i ruiner.

Hanno må se sit liv smadret og fyldes nu med hævntørst over dem, der ødelagde hans liv. Han sælges imidlertid som slave, men vælges snart ud til at blive gladiator af den snedige Macrinus, der har planer om at avancere i Roms magtfulde hierarki. Der trækkes desuden fine historiemæssige tråde til den første film fra 2000.

Paul Mescal gør virkelig god og gribende karakter som den hævnmålrettede Hanno, der ses overfor bl.a. en nuanceret Pedro Pascal som den interessante Acacius. Denzel Washington er yderst karismatisk som den politisk luskede Macrinus, mens en ærværdig Connie Nielsen er tilbage i sin rolle som Lucilla fra forgængeren.

Det er netop karaktererne og deres portrætteringer, som løfter filmen, når historien måske nok mister lidt momentum af og til. Heldigvis aldrig mere end at både storslåede slag og blodige gladiatorkampe retter op på det. Joseph Quinn og Fred Hechinger må bestemt ikke glemmes som den magtsyge kejserduo, der spæder til løjerne med herlig kulørt galskab.

’Gladiator 2’ er ikke nogen formfuldendt film, men den er bestemt underholdende. Dens styrke skal findes i bl.a. netop skuespillerne og de intense gladiatorkampe i Roms episke Colosseum. Ridley Scott har altså ikke mistet grebet om sit sværd-og-sandal-univers, men samme imponerende højder som den første ’Gladiator’ nås dog ikke helt. Mindre kan bestemt også gøre det.

Ekstramateriale og 4K Ultra HD: Den episke fortælling udkommer på det billed- og lydoptimerede 4K Ultra HD-format, der ikke kommer til at stå flottere i hjemmebiografen. Desuden medfølger filmen også på Blu-ray, mens man også finder en omgang ekstramateriale, der dykker ned i filmens tilblivelse. Her finder man bl.a. slettede scener, et kig på det gamle Rom, rollebesætningen og de intense kampe i filmen, videre til det at bringe filmens historiske univers til live med mere.

’Gladiator 2’ udkommer på dvd, Bl-ray og 4K Ultra HD den 27. februar.

Pavethrilleren ‘Conclave’ leverer intenst dynamiske kardinalportrætter

Pave-thriller på Blu-ray: Jeg kommer med ind bag de hemmelighedstykke mure i instruktør Edward Bergers ’Conclave’, hvor man følger det gamle ritual i Vatikanet af at vælge en ny pave. For da den siddende pave dør, bliver det kardinal Lawrences opgave at lede den hemmelighedsfulde proces med at stemme en ny pave ind på den helligste af alle den katolske kirkes poster.

Således sendes jeg i filmens begyndelse ind bag de tykke mure og aflukkede rum, hvor jeg vidner den politisk betændte rejse mod at få sat den nye pave på den magtfulde plads. Det er også starten på et drama, der dirrer med hemmeligheder og skeletter i skabene, mens der smedes rænker mellem de mange kardinaler, der er hidkaldt fra hele verden for at afgive deres stemme.

Ritualet kaldes netop konklave og fortælles som var det en nervepirrende thriller, hvor bl.a. den intense musik af Volker Bertelmann bringer potent drama til historien, der er baseret på Robert Harris’ bog af samme navn fra 2016. Det er desuden ganske sjovt at se, hvordan den ellers myteomspundne konklave af og til bringes ned på jorden.

Bl.a. bliver der mellem de højspændte diskussioner vapet løs, mens også pavens død beskrives nøgternt med ambulancefolk, der kører den afdøde pave væk, som var han en hvilken som helst anden afdød. Dermed ikke sagt, at dramaet mister muskelkraft, hvor ikke mindst skuespillerne er med til at holde filmen kørende.

For der er lidt ujævnheder i fortællingen, mens bl.a. også nogle samtaler om tro og tvivl, åbenhed og lukkethed samt moral og etik ikke helt kryber derind, hvor de for alvor bliver dramatisk tunge eller helt tankevækkende nok. Dermed ikke sagt, at her ikke er interessante diskussioner eller ganske spændende dilemmaer. De mangler bare lige det nøk dybere ind i materialet.

Her er skuespillet en del af nøglen til filmens tiltrækningskraft sammen med den flotte billedside af fotograf Stéphane Fontaine, der giver Vatikanet og dets hellige haller fascinerende liv. Det samme gør bl.a. Ralph Fiennes’ nuanceret fine portræt af kardinal Lawrence. Han bakkes dynamisk op af bl.a. Stanley Tucci, Lucian Msamati, John Lithgow og Sergio Castellitto som øvrige kardinaler.

’Conclave’ udkommer på dvd og Blu-ray den 27. februar.