‘Club Zero’ giver et satirisk kvalmende kig på sundhed

Biografanmeldelse: Manipulation, perfekthedskultur og såkaldt ’bevidst spisning’ er alt sammen på menuen i Jessica Hausners kvalme, tankevækkende og skarpt satiriske ’Club Zero’. Her tages sult, faste og madforbrug til et nyt outreret niveau, når vi kommer med på en eliteskole for særligt talentfulde unge, der kommer i kløerne på underviseren Miss Novak.

Den underspillede autoritative Miss Novak underviser i ernæring for en lille skare af elever, som bliver præsenteret for ovenstående ’bevidst spisning’. Det betyder, at man skal spise mindre og mindre ved med stor bevidsthed at indtage sin mad. Alt sammen i sundhedens hellige navn. Det er i hvert fald teorien bag Miss Novaks radikale tilgang til sundhed og ernæring.

Således kommer sundhed på programmet – eller måske snarere sygelig sundhed. For eleverne tager for de flestes vedkommende godt imod ’bevidst spisning’, der kun bliver mere og mere ekstrem. Perfekthedskulturen og et ivrigt forsøg på at være god mod miljøet og vores klode er bl.a. nogle argumenterne for ikke at spise meget og herved ikke tære på Jordens resurser.

Mia Wasikowska er aldeles dragende som den hemmelighedsfulde Miss Novak. Ja, det er lige før, at jeg overbevises af hendes sygelige sundhedskur. Hertil kommer en ovenud visuelt stimulerende billedside, der er nøje komponeret i indstillinger og farver ved fotograf Martin Gschlacht og production design af Beck Rainford. En sand fornøjelse.

Netop den skarpt æstetiserede billedside er med til at styrke filmens overdrevne præmis. Der er ganske vist lidt lufthuller i et ikke altid helt troværdigt rationale hos enkelte af eleverne, mens udfoldelsen af den grotesk morsomme fortælling ikke er lige gnidningsløs hele vejen.

Det sagt, så er ’Club Zero’ bestemt en fascinerende og kvalmende filmoplevelse, der med vid, bid og opkast underholder og maner til eftertanke gennem en sygelig sundhedskultur, der måske nok synes langt ude, men i hænderne på Jessica Hausner og herunder bl.a. også holdet af skuespillere kommer til at fremstå helt plausibelt.

’Club Zero’ får 4 ud af 6 stjerner:

’Club Zero’ har biografpremiere den 27. juni.