Den dragende ‘Frit fald’ leverer et minutiøst udfoldet retssalsdrama

Biografanmeldelse: Det er med en minutiøs tilgang til sin fortælling, at instruktør og medforfatter Justine Triet folder det bølgende plot ud i dramaet ’Frit fald’. Forfatteren Sandras mand omkommer i filmens start efter et fald fra anden sal i deres hus, der omkranses af sneklædt natur og bjergudsyn. Det tragiske udfoldet i det smukke. Denne dobbelthed finder man også i selve historien.

Sandra kommer nemlig under mistanke for at have myrdet sin mand. Således bølger spekulationerne frem og tilbage mellem for og imod om, hvorvidt hun har dræbt ham eller ej. Det er med et intenst iscenesat retssalsdrama, at historien nu tager sit greb i mig, mens sandhed og løgn væves ind og ud af hinanden i vidneskranken, hvor skeletter i skabene kommer til syne.

Ganske vist er det centrale spørgsmål: Har Sandra slået sin mand ihjel eller ikke? Og i så fald hvorfor? Mens min indre detektiv kommer på arbejde, så er filmen også mere end det fermt fortalte retssalsdrama. Det handler om relationer, om kærlighed, om os som mennesker. Det handler om fejlbarlighed, om hemmeligheder og om at opretholde et forhold på trods af modstand.

Sandra er det primære anker i fortællingen, der griber mig både som krimiplot og menneskeligt drama, der kommer til at stå stærkere og stærkere i takt med, at jeg bliver klogere på de medvirkende, herunder også den 11-årige søn Daniel og hans relationen til forældrene. Han spilles med både en naiv sarthed og en bestemt styrke af Milo Machado Graner.

En fascinerende Sandra Hüller portrætterer forfatteren Sandra med finesse og menneskelige nuancer, der får lov at komme til fuldt skue gennem det velskrevne, engagerende og smart konstruerede manuskript. Det hele jongleret med sikker hånd af Justine Triet, der både formår nøgternt at skildre dramaet i retssalen samt bringe bankende menneskelige følelser til live.

’Frit fald’ giver på dynamisk vis god plads til både krimigåden og menneskene i historien, som dog ikke helt formår at holde sin ellers flot dirrende væren i hævd hele filmens spilletid på 2 timer og 30 minutter. Det er dog til at leve med, når menneskeskildringerne og dramaets mange facetter er så nærværende og dragende sat i scene.

’Frit fald’ får 5 ud af 6 stjerner:

’Frit fald’ har biografpremiere’ den 1. februar.